Uutiset

TyöpaikkaKuntoutuskoira pelkopotilaan tukena

29.10.2021Outi Hautamäki
petra_suonpaa_web
(Kuva: Milla Huoso)

Helsingissä Jakomäen hammashoitolassa työskentelevä koirarakas hammaslääkäri Petra Suonpää otti pelkäävän potilaan vastaan kuntoutuskoira Banksien ja ohjaajan kanssa ja sai vuolaat
kiitokset.

Miten tapahtuma sai alkunsa?
Autismisäätiöstä oli otettu yhteyttä ajanvaraukseen ja alueemme vastaavaan hammaslääkäriin, jolta varmistettiin, että kuntoutuskoira saa tulla mukaan pelkäävän autistisen potilaan tarkastuskäynnille.
Ajanvaraajaa ohjeistettiin antamaan aika päivän viimeiseksi. Meidän hoitolasta varmistettiin, kenelle hammaslääkärille voisi tulla, ja työkaverit tiesivät vinkata, että olen
koirarakas.

Miten valmistauduit käyntiin?
Odotin mielenkiinnolla tulevaa hoitoaikaa, ja tiedostin myös haasteet potilaan kanssa. Olin lukenut hänen tiedoistaan, että hoidot ovat ikävästi jääneet aiemmin kesken. Sain myös tiedon, että mitään toimenpiteitä ei ole syytä yrittää tehdä ensimmäisellä käynnillä ja todennäköisesti yleisanestesiahoito tulisi kyseeseen.

Miten hoitokäynti meni?
Potilas tuli Autismisäätiössä työskentelevän ohjaajan ja Banksien (kultainennoutaja) kanssa. Ohjaaja istui koiran kanssa lattialla tarkastuksen ajan, ja kliinisen tutkimuksen päätteeksi potilas istui myös koiran viereen ja silitteli samalla koiraa, kun juteltiin. Näin saatiin rauhassa käytyä vaikeitakin asioita läpi ja päädyttiin anestesian sijasta yrittämään hoitoa sedaatiossa koira-avusteisesti.

Mitä sen jälkeen tapahtui?
Seuraavalla viikolla Facebookin Suunterveyden edistäjät -ryhmässä jaettiin koiran ohjaajan julkaisu, jossa oli tutun näköinen kultainennoutaja ja kiitokset hammaslääkärille. Tämä lämmitti mieltäni kovasti, sillä harvoin saamme tällä tavoin kiitoksia työstämme. Saimme hammashoitajan kanssa vielä ohjaajalta kiitoskortin Banksien tassun painatuksin.
FB-ryhmässä heräsi keskustelu, kuinka hygieenistä koiran tuominen vastaanotolle on ja mitä jos hammaslääkäri pelkää koiria. Mielestäni koiria voisi käydä useamminkin, jos se auttaisi pelkääviä potilaita.

Petra Suonpää

  • HLL, terveyskeskus­hammaslääkäri
  • valmistunut: 2012

Työpaikka

  • Jakomäen hammashoitola, Helsinki
  • työntekijöitä 11, joista hammaslääkäreitä 4
Lue myös
Etsitkö näitä?