Uutiset

OikomishoitoCED otti kantaa tekoälyn käyttöön oikomishoidossa

26.1.2024Outi Hautamäki

Council of European Dentists (CED) tuo marraskuisessa kannanotossaan esiin huolensa niin kutsutuista tee se itse -oikomishoidoista. Tekoälyn käyttö voi lisätä ilman asianmukaista hammaslääkärin tutkimusta, diagnoosia ja hoidon seurantaa tarjottavia kalvo-oikomispalveluita.

Joissain EU-maissa markkinoidaan kalvo-oikomista kuluttajatuotteena ilman hammaslääketieteellistä osaamista ja potilaan käyntejä hammaslääkärin vastaanotolla. CED painottaa hammaslääkärin hoitoon osallistumista niin potilasturvallisuuden, hoidon onnistumisen kuin vastuukysymysten takia.

Hoidon onnistumiseksi on tiedettävä ja ymmärrettävä hampaiden, kiinnityskudosten, purennan ja leukanivelten kokonaistilanne. Lisäksi tarvitaan esimerkiksi radiologisia tutkimuksia. Hoitosuunnitelman pohjalla tulee olla hammaslääkärin tutkimuksen pohjalta tekemä diagnoosi.

Lisäksi CED nostaa esiin kysymyksen, kuka on vastuussa, jos hoidossa tai sen lopputuloksessa esiintyy ongelmia.

CED pitää tärkeänä, että oikomishoito säilyy suun terveydenhuollossa tehtävänä hoitomuotona, eikä missään EU-maassa tule sallia palveluita, joissa oikomishoitoa tarjotaan suoraan kuluttajille ilman hammaslääketieteen osaamista.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?