Maailman suurimman hammaslääketieteen järjestön IADR:n julkaisema Journal of Dental Research (JDR) -lehti täytti tammikuussa sata vuotta. Lehti on siis vanhempi kuin sitä julkaiseva IADR, joka on perustettu vuonna 1920.
JDR ilmestyy nykyisin kerran kuussa, ja siinä julkaistaan vertaisarvioituja alkuperäistutkimuksia hammaslääketieteen, suulääketieteen sekä kallon ja kasvojen tutkimuksen alalta. Lehden perusti Columbian yliopiston biokemian professori ja kariestutkija William J. Gies, jota pidetään myös modernin hammaslääketieteen koulutuksen isänä. Hänen visionaan oli tehdä JDR:stä varteenotettava tieteellinen julkaisukanava, joka auttaisi kohottamaan hammaslääkärit pihtihoitoja tekevistä käsityöläisistä vakavasti otettaviksi terveydenhuoltoalan ammattilaisiksi. Lisäksi Gies halusi yhdistää hammaslääketieteen tutkimusta eri puolilla maailmaa tekevät yhteisöt toisiinsa.
JDR:n toimitusneuvostoon sekä vertaisarvioijaverkostoon kuuluva yliopistonlehtori, dosentti Kristiina Heikinheimo Turun yliopistosta ja Lontoon King’s Collegesta toteaa, että Gies varmasti olisi tyytyväinen lehteen sen nykymuodossa.
– On hienoa ja tärkeää, että hammaslääketieteellä on näin korkeatasoinen oma lehti. JDR näyttää, mihin hammaslääketiede on menossa, ja jokainen itseään kunnioittava alan tutkija lukee sitä.
Heikinheimon mukaan JDR:n tuoreista numeroista näkee, että kiinalainen hammaslääketieteen tutkimus on tällä hetkellä kovaa vauhtia nousemassa amerikkalaisen ja eurooppalaisen tutkimuksen rinnalle. JDR:llä on ollut merkittävä rooli myös suomalaisen hammaslääketieteen saavutusten levittämisessä maailmalle.
– On varmasti osittain JDR:ssä julkaistujen tutkimusten ansiota, että esimerkiksi Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos sijoittuu kansainvälisillä ranking-listoilla niin korkealle.
JDR:n vaikuttavuuskerroin oli viime vuonna 5.3, mikä on hammaslääketieteen lehtien joukossa maailman korkein. Kliinisen lääketieteen korkein vaikuttavuuskerroin, lähes 80, on pitkään ollut NEJM (The New England Journal of Medicine) -lehdellä.
– Oma tutkimusryhmäni julkaisi JDR:ssä ensimmäistä kertaa vuonna 1994 ja viimeksi satavuotisnumerossa, syöpäkasvainten geenitutkimusta tekevä Heikinheimo kertoo.
– Kirjoittajana voin sanoa, että kriteerit ovat vuosien aikana tiukentuneet.
Tällä hetkellä JDR:n vastaanottamista käsikirjoituksista vain reilut 10 % päätyy lopulta julkaistaviksi.
Päivitetty 13.3.2019: Korjattu Kolumbian yliopisto Columbian yliopistoksi. Pysytellään siis Pohjois-Amerikan puolella New Yorkissa eikä suinkaan Etelä-Amerikan valtiossa.