Koronan varjossa työskennellään edelleen, mutta onneksi iso osa kollegoista on jo saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Työkaverien tuki koetaan ainakin Espoossa ja Oulussa ensiarvoisen tärkeäksi.
– Koronan tuoma hoitovelka, potilasmäärä ja riittämättömät hoitoajat aiheuttavat väsymystä ja huolta niin nuorille kuin kokeneille kollegoille. Hoitajapula ja hoitajien jatkuva vaihtuminen eivät helpota parityöskentelyä, toteaa Espoon luottamusmies ja JUKOn varapääluottamusmies, hammaslääkäri Sari Louko-Kosonen, joka keräsi työpaikalla kommentteja kollegojen tunnelmista.
Oulussa palataan lomalta pääosin luottavaisin mielin. Siellä kollegojen ajatuksia keräsi hammaslääkäriluottamusmies Marjo Juntunen.
– Koronaan on jo totuttu. Oulun siirtyminen taas kiihtymisvaiheeseen kuitenkin harmittaa.
– Kesän alussa oli sellainen haave, että syksyllä päästäisiin esimerkiksi yhdessä virkistäytymään ja koulutuksiin paikan päälle. Suojauksien vähentämisestäkin haaveiltiin. Koronan tuomat rajoitukset, kuten taukotilojen käytön rajoittaminen ja suojaukset, väsyttivät kaikkia erityisen paljon, ja loma tuli tänä vuonna enemmän kuin tarpeeseen. Työolosuhteet ovat kuitenkin hyvät, työkaverit mukavia ja potilaatkin hyviä ihmisiä.
Oulussakin kollegat ovat huolissaan loman jälkeisestä suuresta työmäärästä ja potilaiden hoidon sujumisesta.
– Uusia potilaita pitää koko ajan tarkastaa, vaikka entisten hoito on vielä kesken. Hoitojaksot venyvät, ja päiväkirjat täyttyvät. Lasten recall-kontrollit ja tarkastukset ovat liian monta kuukautta jäljessä. Koronan vuoksi aikuisia on jouduttu laittamaan jonoon, joka kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä Oulussa on jonossa 8 500 aikuispotilasta, ja tarkastuksiin kutsutaan tammikuussa jonoon ilmoittautuneita. Arkipäivystyksessä potilasmäärät lisääntyvät, kun potilaat eivät pääse lyhyessä ajassa tarkastusten kautta kokonaishoitoon.
Osa odottaa toista rokotusta
Suuri osa Oulun suun terveydenhuollon työntekijöistä on saanut ikäluokkien mukaiset rokotukset. Päivystäjät saivat rokotukset työterveyshuollossa aikaisemmin keväällä ja kesän alussa. Osalla nuorimmista kollegoista toinen rokotus on vielä tulossa.
– Työntekijät kokevat, että työnantajan olisi pitänyt priorisoida koko hammashoitohenkilöstö rokotusaikataulussa, ei pelkästään päivystäjät. Kaikki potilaat ovat riskipotilaita, kun infektiota on paljon liikkeellä, Juntunen tiivistää kollegojen tuntoja.
Espoossa työntekijöiden rokotuskattavuudesta ei ole dataa. Henkilöstöä rokottaa osittain työterveyshuolto, mutta osa hakee rokotteet omasta kunnasta.
– Kaikki Espoossa työskentelevät kun eivät ole espoolaisia, toteaa Louko-Kosonen.
Louko-Kososen mukaan ilon aiheita saa Espoossa hakea. Vuoden alusta otettiin lisäksi käyttöön Sarastia 365 -järjestelmä, jonka käyttöönotto ei ole sujunut ongelmitta.
– Palkkoja jää maksamatta tai ne maksetaan myöhässä. Palkkalaskelmaa on vaikea tulkita. Tämä teettää töitä esimiehille, ja yhteydenottoja luottamusmieheen tulee myös. Järjestelmää viilataan edelleen.
– Työtoverien tuki on ensiarvoisen tärkeää, ja onneksi yhteishenkeä löytyy. Lisäksi kiitolliset asiakkaat saavat jaksamaan päivästä toiseen, Louko-Kosonen toteaa työyhteisönsä äänellä.