Ihmiset

Nuori poraaTyökaluja somevaikuttamiseen, osa 1: Tieteen popularisointi kartuttaa myös kliinisiä taitoja

14.3.2019Anni Temonen
vastalaake
Vastalääkkeen Noora Nyyssönen (vas.), Nora Holopainen ja Leila Sandvik ovat 3. vuoden lääketieteen opiskelijoita.

Oletko törmännyt virheellisiin terveysväittämiin, ja halunnut ehkä oikaista ne? Onko hammastahnojen nettikaupoissa tullut ilmi uskomuksia, jotka tiedät perättömiksi? Tahtoisitko kertoa tieteellisen näytön tarinan, mutta omilla kasvoilla se tuntuu liian jännittävältä?

– Valtaosa meidän yhdistyksen jäsenistä ei ole ikinä osannut puuttua yksin, omalla nimellään somessa pyörivään keskusteluun terveyshuuhaasta, mutta yhdistyksen kautta vaikuttaminen on monelle helpompaa ja merkityksellisempää.

Näin kertoo sihteeri Mia Muhonen Vastalääke-yhdistyksestä, jonka Turun lääkisopiskelijat perustivat viime elokuussa, ja joka on kasvanut myös muissa lääkiskaupungeissa vaikuttavaksi toimijaksi huuhaa-tietoa vastaan. Vastalääke ry:ssä tarjotaan lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen tuleville ammattilaisille työkaluja, joiden avulla somevaikuttamisen taidot kasvavat ja omat viestintätaidot kehittyvät.

– Olemme järjestäneet yhteistyössä Kansanvalistusseuran kanssa koulutusta medialukutaidosta, blogikirjoittamisesta, tieteen yleistajuistamisesta ja julkiseen keskusteluun osallistumisesta, Muhonen luettelee.

Kyse ei ole pelkästään yhdistystoiminnan kehittämisestä. Taitoja kartuttamalla tulevan nuoren lääkärin kliininen potilastyö voi helpottua, kun virheellisiä väittämiä oppii oikaisemaan rakentavasti. 

– Vaikka on tärkeää kertoa maallikoille tieteen periaatteista, olen ollut myös todella innoissani siitä, mitä projekti merkitsee itselleni, Mia Muhonen kirjoitti joulukuussa Kansanvalistusseuran verkkomediassa, ELM Magazinessa [toimittajan käännös englanninkielisestä artikkelista].

– Mitä enemmän tiedän vaihtoehtohoidoista, sitä valmiimpi olen keskustelemaan niistä potilaan kanssa, kun tämä kyseenalaistaa hoitosuunnitelmani, Muhonen kirjoitti.

– Lisäksi oppimani argumentaatiotaidot tulevat tarpeeseen vaikkapa silloin, kun potilas vaatii kirjoittamaan kilpirauhaslääkityksen väsymykseensä, ja viittaa netissä lukemiinsa juttuihin.

Vastalääke ry:ssä yksittäinen jäsen pääsee kirjoittamaan helppotajuisia tiedeartikkeleita vastikään avatuille upouusille nettisivuille, osallistumaan erilaisiin tilaisuuksiin ja vierailuihin sekä harjoittelemaan rakentavaa julkista keskustelua terveydestä. Haaveissa on perustaa jonain päivänä mahdollisesti oma tubekanava ja podcast. Lukioilla pidetyt interaktiiviset oppitunnit kriittisestä ajattelusta ja medialukutaidosta ovat olleet suosittuja. Vastalääkkeestä voikin tulla lääkisopiskelijoiden sukupolvikokemus muuttuneessa maailmassa.

Jäseniä on tällä hetkellä puolensataa. Opetus- ja kulttuuriministeriö antaa hankkeelle rahoitusta, lisäksi kumppaneita ovat Kansanvalistusseura, Lääkärin sosiaalinen vastuu ja professori Juhani Knuuti. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita (bio- ja hammas-)lääketieteen opiskelijat.

www.vastalaake.fi

Lue myös
Etsitkö näitä?