Laatikollinen tomaatteja sekä muutama suuri ja kippurainen inkiväärin varsi kiinnittävät eteisessä huomion, kun Kirsi Boström avaa kotiovensa Kirkkonummella.
Pian hammaslääkäri tarjoilee keittiössään kuusenkerkistä uutettua juomaa.
Boström kertoo viihtyneensä aina luonnossa. Ahkera sienestäjä ja marjastaja on viime aikoina kiinnostunut entisestään tutkimaan kotimaisia kasveja ja niiden ravintoarvoja. Vehreän maiseman ympäröimän omakotitalon pihalta löytyy muun muassa alue syötäväksi kerättäviä nokkosia, ja kerkät napsitaan tietysti oman tontin suuresta kuusesta.
– Luonto on suuri kiinnostuksenkohteeni. Kiinnitän entistä enemmän huomiota syömiseen ja ravitsemukseen. Viime talvena meillä muun muassa juotiin paljon smoothieita pihlajanmarjoista ja aronioista.
Hammaslääkärille oppi kasvimaalla touhuamiseen ja luonnon hyödyntämiseen on tullut hänen äidiltään. Metsä oli tärkeä myös Boströmin isälle, joka oli armeijalla töissä ja harrasti suunnistusta. Lajista innostui koko perhe.
Lapsena asetettu tavoite toteutui
Imatralla varttunut Boström oppi isänsä valmennettavana liikkumaan sukkelasti maastossa varhain. Hän voitti 12-vuotiaana ikäluokkansa Suomen mestaruuden suunnistuksessa. Saavutus johti suunnistajan televisio-ohjelmaan, jossa hän ilmoitti tavoitteekseen maailman huipun.
Sen hän myös saavutti.
Boström sai suunnistuksen MM-kultaa vuonna 1999 Skotlannin Invernessissä pidetyissä normaalimatkan kisoissa. Jo neljä vuotta aiemmin hän oli juhlinut
maailmanmestaruutta osana viestijoukkuetta. Samassa kilpailussa hänen siskonsa Johanna Asklöf saavutti pronssia.
– Minulla oli halu menestyä jo nuoresta lähtien, ja iän myötä tavoitteet kasvoivat. Mestaruus tuntui silloin tosi hienolta, eikä sen vähemmältä myöhemminkään. Olen saanut siitä voimaa myös muuhun elämään.
Muitakin mitaleja on roppakaupalla: MM-tasolta pari hopeista, Pohjoismaiden mestaruuskisoista lukuisia erivärisiä ja SM-tasolta kasoittain.
Laji on edelleen tärkeä. Boström kilpailee yhä, mutta vain harrastellen, silloin kun kalenteriin sopii. Toukokuun loppuun mennessä hänellä oli allaan kolmet kisat. Yhdet SM-kilpailut jäivät väliin, kun suunnitelmissa oli istuttaa samaan aikaan taimia Itä-Suomen metsiin.
Osa-aikaisuus sopi suunnistajalle
Suunnistus on vaikuttanut Boströmin elämään monin tavoin. Hän muistelee, että oli jo reilun kymmenen vuoden ikäisenä ilmoittanut, että hänestä tulee hammaslääkäri.
– Olin perustellut asian niin, että silloin voin suunnistaa kesät, Boström muistelee hymyillen.
Myös tämä lapsuuden tavoite toteutui. Boström valmistui seitsemässä vuodessa hammaslääkäriksi Helsingissä suunnistuksen ohessa. Valmistuttuaan hän alkoi tehdä töitä, mutta pystyi tarvittaessa pitämään siitä myös kuukausien taukoja, jotta pystyi valmistautumaan tärkeimpiin kilpailuihin.
Hammaslääkärin töitä Boström on tehnyt muun muassa Joensuussa, Imatralla, Salossa ja Espoon YTHS:llä. Nykyisin Boström työskentelee Raaseporin kunnalla Karjaan terveyskeskuksessa kolmena päivänä viikossa.
– Minulle on sopinut osa-aikaisuus hyvin. Tykkään työstäni ja olen vahvasti potilaan mukana, mutta se on myös henkisesti kuormittavaa.
Positiivinen asenne kantaa
Suunnistajana Boström oli käytännössä puoliammattilainen saaden esimerkiksi apurahaa olympiakomitealta. Vielä maailmanmestaruusvuoden jälkeen hän kilpaili huipulla pari vuotta.
Sitten Boström tuli raskaaksi. Uran ei ollut tarkoitus loppua perheenlisäykseen, mutta kaikkea ei voi suunnitella etukäteen. Ensinnäkin, yhden lapsen sijaan Boström odotti kaksosia. Toiseksi, raskaus ei ehtinyt kestää kovin kauan, ja odotusajan viimeiset viikot kuluivat täydellisessä vuodelevossa.
Kaksospojat syntyivät noin 700 gramman painoisina 24 raskausviikon jälkeen.
Pojista toinen, Matias, sai syntyessään vaikean aivoverenvuodon, joka johti laajoihin vammoihin – hänellä on muun muassa kuulo-, näkö- ja cp-vamma. Ensimmäisen puolentoista vuoden ajan hän ei tuntunut huomioivan ympäröivää maailmaa.
– Alku oli äitinä rankkaa, kun häneen ei saanut kontaktia eikä hän vastaanottanut hoivaa. Noin puolentoista vuoden iässä hän ensimmäistä kertaa reagoi ulkomaailmaan.
Nykyisin poika nauttii äitinsä mukaan ”satasella elämästä”. Hyväntuulinen nuorukainen käy koulua Ruskeasuolla ja pitää erityisesti vedestä sekä musiikin kuuntelusta värähtelevän tyynyn avulla.
Apua hän tarvitsee toki edelleen kaikissa arkipäivän askareissa. Välillä apuna käy tilapäishoitaja, mutta pitkälti perhe on selvinnyt yhteistyöllä.
– Hän on jo kookas poika, joten minun on hankala nostella häntä yksin. Mutta me olemme hyvä tiimi mieheni kanssa.
Toinen pojista, Kristian, ponnisti niin ikään pienestä, mutta on äitinsä mukaan ylittänyt kaikki toiveet. Kristianin tähtäimenä on urheilulukio ja hän jahtaa vanhempiensa jalanjäljissä ikäluokkansa SM-mitaleita suunnistuksessa sekä paikkaa maajoukkueessa.
Varsinkin alkuvaiheessa arki kaksosten kanssa oli raskasta, mutta positiivinen asenne on kantanut pitkälle.
– Itse koen, että urheilu-urani oli vain valmistautumista tulevaa varten. Molempien lasten kohdalla on saavutettu paljon enemmän kuin uskallettiin toivoa, 16-vuotiaiden äiti kertoo.
Urheilu on terapiaa
Suunnistus on laji, joka imaisee usein koko perheen mukaan harrastukseen. Boströmin puoliso Mikael on myös entinen huippusuunnistaja, joka saavutti muun muassa hopeaa MM-viesteistä. Sukulaisista myös Kirsi Boströmin molemmat siskot ja heidän lapsensa suunnistavat. Mikaelin veli, Mårten Boström, on sprinttisuunnistuksen maailmanmestari.
Kilpasuunnistus on perheessä vahvasti läsnä Kristianin takia, jota isä-Mikael valmentaa.
Vaikka Boströmin huippu-ura loppui kaksospoikien syntymään, on liikunta antanut senkin jälkeen valtavasti voimaa raskaaseen arkeen.
– Urheilu on minulle henkireikä ja omaa terapiaa. Minun oli myös pakko päästä parin vuoden kotona olon jälkeen töihin, etteivät seinät kaadu päälle.
Pojat tulevat täysi-ikäisiksi parin vuoden päästä. Ajatuksena on, että heistä molemmat lentävät kotipesästään.
Sen jälkeinen aika pohdituttaa ja kiehtookin Boströmiä. Todennäköisesti hän ja Mikael ainakin harjoittelevat entistä
useammin yhdessä, aivan kuten kilpa-urallaan.
– Minusta on hyvä asia parisuhteelle, että on yhteiset kiinnostukset ja intressit. Suunnistus on loistava yhdistävä tekijä.
Kirsi Boström (o.s. Tiira)
- syntymäaika ja -paikka: 20.5.1968 Parikkala
- koulutus: HLL, Helsingin yliopisto 1995
- koti ja perhe: koti Kirkkonummella yhdessä puoliso Mikaelin ja kaksospoikien Matiaksen ja Kristianin kanssa
- työ: terveyskeskushammaslääkäri, Karjaan tk
- Paras työväline: rauhoittava, kannatteleva ja motivoiva puhe
- Paras potilas: yhteiseen hetkeemme luottavaisesti heittäytyvä lapsipotilas
- Paras kirja: Rudyard Kipling: Kim Koko maailman ystävä
- Paras ruoka ja juoma: hirvipaisti ja jälkiruaksi karpalokiisseli kermavaahdolla, juomista Lapin lemmenjuoma on yksi parhaimmista
- Paras paikka: mökkisaunassa Upinniemessä meren rannalla yhdessä perheen kanssa