Ammattimme on yhdistelmä millintarkkaa huolellisuutta ja miljoonia suusta sinkoilevia mikrobiroiskeita. Yhdelle suojautuminen on totisen tärkeää, toinen uskoo aerosolialtistuksen pitävän vastustuskyvyn kunnossa. Miten pärskeiden kanssa elävät nuoret hammaslääkärit? Nuori Poraa kysyi, 25 kollegaa vastasi.
Puhtain päin nukkumaan
Suurin osa nuorista hammaslääkäreistä peseytyy työpäivinään vasta töiden jälkeen, selviää gallupista. Pieni osa vastanneista kertoi menevänsä suihkuun heti kotiin päästyään, ja yhdeksän kymmenestä käy toimenpidepäivinä suihkussa viimeistään ennen nukkumaanmenoa. Nekin, jotka peseytyvät aikaisin aamulla, käyvät usein vielä kertaalleen suihkussa, ennen kuin pää painuu tyynyyn.
Roiskeita ja akryylipölyä kertyy paidalle, kasvoille ja käsivarsille pitkin päivää ja hyvä satsi jo ennen ruokataukoa. Nuoret hammaslääkärit viettävät lounastauon silti pääosin työvaatteissaan. Vain joka viides gallupiin vastanneista käyttää lääkärintakkia tai muuta suojatakkia työvaatteiden päällä.
Riittävän suojattu olo
Potilastyössä aerosolit ja roiskeet heittävät ilmoille koko suun sekatavarakaupan valikoiman. Vanhoja paikan palasia sinkoilee hiusrajaan samalla, kun sylkirauhanen leikkii vesipyssyä ja puustinkärki levittää yläinkisiivin kautta vedet ja veret suoraan maskiin.
Nykyinen suojavarustus tuntuu riittävän useimmille nuorille hammaslääkäreille. Yli puolet gallupiin vastanneista piti suojaa riittävänä sekä potilaalle että lääkärille. Kuitenkin isohko joukko (28 prosenttia vastaajista) oli sitä mieltä, että nykyisellään hanskat, maskit, visiirit ja vaatteet suojaavat lähinnä potilasta, eivät hammaslääkäriä. Omaa suojausta pystyy onneksi parantelemaan: – Lisään suojausta yksilöllisesti riippuen siitä mitä teen ja kenelle, totesi nuori naislääkäri.
Aerosolit työn riesa
Gallupin neljäs kysymys toi esille monia mietteitä. Kysyttäessä, mitä mieltä nuoret hammaslääkärit ovat potilastyön roiskeista ja pöpöistä, vastaukset jakautuivat. Kolmannes nuorista hammaslääkäreistä kertoi, etteivät roiskeet ole koskaan haitanneet ja kuuluvat asiaan. Toinen kolmannes vastaajista kertoi olevansa päivä päivältä enemmän sinut niiden kanssa. Kuitenkin joka kolmas hammaslääkäri kertoi, että mikrobialtistus häiritsee työssä päivä päivältä enemmän.
– Välillä mietin, paljonko kasvoihin ja hiuksiin meneekään pöpöjä, nuori naiskollega kirjoitti. – Kokonaisuudessaan roiskeet häiritsevät vähän, mutta aina joskus kuitenkin, mieskollega myös pohti. – Roiskeet ja pöpöt ovat häiritseviä lähinnä silloin, kun niitä tulee paljon käsivarsille tai naamalle, toinen naislääkäri kuvaili.
Lopuksi gallupissa pyydettiin nimeämään se kaikkein sottaisin puuha.
Voiton vei selvällä enemmistöllä paro, mutta paljon mainintoja saivat myös vaikeat ienrajapaikkaukset ja etualueen korjaava karieshoito.– Välillä matriisinauhasta oikein kimpoaa kaikki vesi kasvoille etsaamisen ja kaviteetin huuhtelun yhteydessä, kiteytti naiskollega.
Mutta eipä sottaisuus aina johdu instrumenteista eikä potilaan kudoksista. – Kyllä se kaikkein sottaisin osa työtä on oma ruokatauko, paljasti nuori mieshammaslääkäri rehellisesti.
Kiitos kevätgallupiin vastanneille nuorille kollegoille. Kysely toteutettiin Nuorten hammaslääkärien koulutuspäivässä Helsingissä, 20. huhtikuuta.
Päivän pöpösaldoa pienentäviä toimia
- klooriheksidiinipurskuttelu potilaalle ennen toimenpidettä
- tehokas syljenimuri ja huoneen hyvä ilmanvaihto
- hiusten päälle suojamyssy, lounaalle puhdas takki
- antimikrobiset, kupariset ovenkahvat
- hyvä nenänvarren ja otsan suojaus; roiskeet suuntautuvat eniten silmien väliin.