Potilaan hoitoon ja diagnostiikkaan on jo yhtä helppo saada apua somen kautta kuin kasvokkain. Nopeimmillaan vastaus tärisyttää älypuhelinta minuuteissa, kun satapäinen kollegakunta kommentoi casea aikavyöhykkeistä välittämättä. Mihin tahansa niksiryhmään ei kannata lähteä mukaan; osa on ajanhaaskausta, osa tietosuojan ja hoitomuotojen villiä länttä. Esittelen tässä numerossa kolme omaa suosikkia.
1. QAdental, palkittu konsultaatioportaali
Nuori Poraa pääsi testaamaan QAdental -konsultaatioportaalia ja sen maksullista, organisaatioille suunnattua palvelua, jossa lääkäri saa kysymykseensä takuuvastauksen vähintään yhdeltä erikoishammaslääkäriltä.
Testitapaukseksi valikoitui sidekudossairautta poteva nuori nainen isojen hammaspuutosten takia. Potilaalta saadun suostumuksen, kliinisten suuvalokuvien ja röntgenkuvien oton jälkeen kirjoitin potilaan tapauksen QAdentalin portaaliin ja siirsin sinne valokuvat ja PTG:n. Ennakkoseulan jälkeen palvelun oma moderaattori-hammaslääkäri valitsi kysymykselle sopivan ehl-tiimin, ja tieto konsultaatiosta välitettiin proteetikkojen omaan, sisäiseen WhatsApp-ryhmään, missä käytiin alustava keskustelu hoidosta. Tässä vaiheessa myös arvioitiin tarve muiden erikoisalojen konsultoinnille.
Vastaus tuli parissa päivässä. Lähes 700 sanan eli kahden ja puolen sivun vastauspaketti otti kantaa potilaani purennan kuntoutuksen haastavuuteen, tekniseen toteutukseen, etenemisjärjestykseen ja odotettavissa oleviin ongelmakohtiin sekä siihen, minkä tahon hoitoa tulisi toteuttaa. Vastauksissa sivuttiin niin Käypä hoito -suositusta, potilaan harvinaista perussairautta kuin kustannuksiakin. Minulta myös kysyttiin kokemusta protetiikan alalta – kuinka paljon tein ja millaista – jotta kliinikon taidot osattaisiin ottaa huomioon suunnitelmassa. Koko protokolla soljui hyvin, apu oli kattavaa ja pitkälle puntaroitua.
QAdental on hammaslääkäreille maksuton, ja kaikki sinne kertyneet vastaukset, kommentit ja muut koulutusmateriaalit ovat vapaasti luettavissa. Yksittäinen käyttäjä voi kysyä neuvoja muilta kollegoilta, mutta portaalille työskentelevät yli 20 erikoishammaslääkäriä vastaavat pääsääntöisesti vain hammashoitoloiden ja yksityisklinikoiden ostaman maksullisen konsultaatiopalvelupaketin kautta tulleisiin kysymyksiin. Mukana ovat osaavat huiput Petri Hipistä ja Heikki Alapullista Päivi Siukosaareen.
2. Limakalvopoli, oman älypuhelimen vakuuttavin Whatsapp-ryhmä
Lähes satavuotiaan, hyväkuntoisen teräsrouvan limakalvo oli ollut jo vuosikausia hauras ja repeilyaltis. Muiden keinojen lisäksi rouva sai ohjeen aloittaa kermapurskuttelut päivittäin – valinta Arlan ja Valion välillä jäi hänen itsensä päätettäväksi. Jaoin kokemuksen kerman toimivuudesta myös limakalvosairauksien somekanavalle. Kermapurskuttelut siis hallussa, mutta mitä paikallisvalmistetta muut lääkärit todella puoltavat auenneen suupielen hoidossa? Aurinkoisesta sunnuntain säästä huolimatta suupielen etäparannus alkoi ripeästi. Iltaan mennessä oli käyty läpi sinkkivoide, dekspantenoli, hydrokortisoni, natamysiini ja neomysiini kunnon väittelyn kera.
Limakalvopoli on WhatsApp-ryhmä, jonka jäsenmäärä on yli kahdeksankymmentä ja kasvaa koko ajan. Mukana on ainakin suupatologeja, suukirurgeja ja perushammaslääkäreitä. Parhaimmillaan apua diagnostiikkaan ja hoitomuotoihin saa minuuteissa. Tarkentavat jatkokysymykset takovat erotusdiagnostiikkaa ja auttavat oikeille jäljille. Ryhmä perustettiin juuri konsultaatioiden helpottamiseksi. Hammaslääkärit esittävät alinomaa erikoishammaslääkäreille samoja kysymyksiä toisistaan tietämättä. Ryhmässä vastaukset tavoittavat koko kohdeyleisön kahdenkeskisiä puheluita ja viestejä tehokkaammin.
Ennakkoseulaa ei ole, joten annettujen tietojen kanssa on syytä olla huolellinen. Parasta ryhmässä on, että sinne ilmaantuvat kysymykset auttavat väistämättä kertaamaan limakalvosairauksia ja niiden käypää hoitoa. WhatsApp-ryhmään liittyessä ei kuitenkaan näe ryhmässä jo aiemmin julkaistuja tapauksia ja keskusteluja – ellei joku jo aiemmin liittynyt kaveri referoi niistä herkullisimpia.
Ryhmää ylläpitävät Tuula Salo ja Arja Kautto, jotka hyväksyvät uudet jäsenet mukaan
3. Oman kurssin päivystävät pelastajat
Onko kellään kokemuksia Opaldamista molaarijuurihoidoissa? Miten viikonloppupäivystys on hoidettu teillä päin? Miten hoitajien jaksotyöaika eroaa yleistyöajasta?
Useilla vuosikursseilla – valmistuneilla ja kandeilla – on yhteinen somekanava auliiseen avunantoon ja näppärään neuvonpitoon. Parhaimmillaan hammaslääkiksen yhteen sitoma porukka tukeutuu ensimmäisenä toisiinsa aiheessa, jos toisessa, ja kysyä voi yhtä hyvin asuntolainoista kuin ommellangan valinnasta. Kurssikavereilla on kollektiivinen muisti, joka hoksaa, missä diagnostiikan vaikeus varmimmin piilee. Yhdessä koettu, palpitaatioita aiheuttanut OSCE ja joukkotappio lopputentissä on parasta luottamusliimaa, joten toisilta uskaltaa kysyä yksinkertaisimmatkin jipot vuosien jälkeen. Kurssin oman someryhmän ansiosta olen tänä vuonna löytänyt EuroPerio-kongressin olemassaolon, saanut esilääkittyä potilaan turvallisesti ja ajanut hoitajien työaikaan liittyvää asiaa omassa organisaatiossa.
Jos kurssillasi ei ole vielä yhteistä somekanavaa, perustakaa sellainen. Jos et ole liittynyt sellaiseen, liity heti. Älypuhelimesta voi tulla riippuvaiseksi, mutta oman kurssin kanssa vahva liima on vain hyväksi.