Helsingin kaupungin järjestämä hammaslääketieteen perusopetuksen kliininen koulutus eli Helsingin kaupungin yliopistohammasklinikan toiminta siirtyi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) järjestämäksi 1.1.2017.
Helsingin kaupungin suun terveydenhuolto järjesti 14.12.2016 koko henkilökunnalleen ja yliopistohammasklinikan yhteistyökumppaneille juhlaseminaarin. Seminaarilla haluttiin tuoda esille yliopistohammasklinikan monipuolista ja moni-ammatillista osaamista sekä kiittää henkilökuntaa vuosien hienosta työstä.
Hammaslääketieteen opiskelijoiden kliinisen hoitoharjoittelun järjestäminen on käynyt monivaiheisesti, ilmeni emeritusprofessori Heikki Murtomaan ja Apotti-asiantuntija Seija Hiekkasen esityksistä. Hoitoharjoittelun integraatio terveyspalvelujärjestelmään tapahtui, kun 1.1.2000 alkaen yliopistoilla ei enää saanut olla omaa maksullista hammasklinikkaa.
Helsingin kaupunki päätti ottaa haasteen vastaan, ja Helsingin yliopisto, HUS ja Helsingin kaupunki sopivat, että kaupunki järjestää hammaslääkärien peruskoulutuksen kliinisen hoitoharjoittelun. Helsingin kaupunki vuokrasi tilat Ruskeasuon klinikkarakennuksesta ja varusti ne, ja kliiniset opettajat ja hoitohenkilökunta siirtyivät kaupungin palvelukseen.
Uudessa järjestelyssä hammaslääketieteen opiskelijoiden kliinisen hoitoharjoittelun järjestäminen on HUS:n toimintaa, ja opetusklinikan potilaat tulevat Helsingin lisäksi myös muista HUS-alueen kunnista. Samalla myös hammaslääketieteen perusopetuksen kliinisen koulutuksen kustannukset jakautuvat kaikille HUS-kuntayhtymän kunnille.
Sote-viraston vs. virastopäällikkö Juha Jolkkonen ja HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja Aki Lindén korostivat puheessaan suun terveydenhuollon roolia sote-uudistuksessa.
– On tärkeää, ettei suun terveydenhuoltoa eroteta muusta sote-kokonaisuudesta, totesi Jolkkonen.
Lindén puolestaan kehotti kuulijoita käyttämään kaikkia käytössään olevia kanavia muistuttamaan suun terveydenhuollon merkityksestä ihmisen yleisterveydelle eriytymisen välttämiseksi. Hän esitti myös huolensa suun terveydenhoitopalvelujen mahdollisesta pirstaloitumisesta tulevissa sote-valinnanvapausmalleissa.
Lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen painotti tervehdyksessään hammaslääketieteen olevan tärkeä osa medisiinaa.
Niin Jolkkonen kuin seminaarin alkuosan juontajana toiminut vs. johtajahammaslääkäri Merja Auero loivat muutosten keskellä uskoa tulevaan: Helsingin kaupungin suun terveydenhuolto tulee olemaan kilpailukykyinen toimija tulevassa sote-maakunnassa.