Pekka Kallion kohdalla matrikkelissa lukee viimeisimpänä työpaikkatietona: ”Kalastuksenvalvoja, Vantaa 08–”.
Hammaslääkärin kodin ikkunoista näkee suoraan kuohuvalle Vantaankoskelle ja joen varren vanhalle viilatehtaalle. Kallio pukee päälleen kalastuksenvalvojan neonkeltaisen liivin, kutsuu Myy-koiransa mukaan ja tekee pienen kierroksen virran äärelle – kalastajia ei kuitenkaan näy vielä missään. Takavuosina Vantaanjoella kalastettiin paljonkin luvatta, mutta viime aikoina Kallio on päässyt vähemmällä tai ehkä heltynyt hieman armollisemmaksi.
Kalastuksenvalvonta on kuitenkin lähinnä harrastus – Kallio tekee edelleen töitä myös hammaslääkärinä. 1990-luvulla Kallio ehti työskennellä kymmenisen vuotta yliopistolla ja väitteli myös tohtoriksi, mutta nyt hän on keskittynyt yksityispraktikon työhön.
Parodontologian erikoishammaslääkärillä on vastaanotot Keravalla ja Tikkurilassa, ja lisäksi hän vierailee renkinä muutamalla muulla. Joka kolmannen viikon hän hoitaa potilaita vastaanotollaan Englannissa.
Kun Kalliolta utelee syytä ammatinvalintaan, vastaa hän kysymykseen pilke silmäkulmassa.
– Vähän työtä ja paljon palkkaa, Kallio veistelee.
Vaikutuksensa uravalintaan oli vanhemman veljen ryhtymisellä lääkäriksi. Vastaavasti Pekan nuorempi veli Timo Kallio alkoi myös hammaslääkäriksi.
Harrastuksesta ensimmäinen yritys
Alusta lähtien Kalliolle oli selvää, että hän tulisi työskentelemään yrittäjänä. Ensimmäisen yrityksensä hän perusti jo vuonna 1986 parin opiskelijakaverinsa kanssa, joskaan sillä ei ollut vielä mitään tekemistä hampaiden kanssa.
Innokkailla kalamiehillä säästöt tuntuivat hupenevan harrastuksen parissa. Niinpä he pohtivat, että kalastustarvikkeita myymällä he säästäisivät ja pääsisivät vielä bisneksen ohessa reissaamaan hienoihin kalastuskohteisiin, kuten Patagoniaan. Syntyi OPM Kalastustarvike Oy.
Autotallissa alkunsa saanut firma OPM International on nykyisin Suomen suurin urheilukalastukseen erikoistunut maahantuonti- ja tukkuliike, jonka liikevaihto on noin 30 miljoonaa vuodessa.
– Perhokalastus on se meidän juttu. Tukkukaupan kautta oltiin aina testaamassa uusia välineitä, ja matkustimme ympäri maailmaa esittelemässä tuotteita. Kun harrastus menee työksi, alkaa se kuitenkin viedä siitä viehätystä. Yrityksen suurin kasvu alkoi vasta silloin, kun jäin siitä pois kymmenisen vuotta sitten.
Kalastustarvikkeiden parissa Kallio kiersi upeita paikkoja aina Alaskaa myöten. Etelä-Amerikan eteläkärkeenkin hän pääsi lopulta tänä vuonna.
– Melkein 40 vuotta siinä kesti, mutta paikka oli tosi hieno. Patagoniassa oli uskomattoman kaunista ja koskematonta luontoa.
Etiikka vahvistui Lontoossa
Kallio kertoo kenties parhaan työpaikkansa koskaan olleen opiskeluaikana laivan kasinossa, ahvenanmaalaisen peliyhtiön PAF:n rulettipöydän hoitajana. Niillä töillä hän rahoitti ensiasuntonsa Malminkartanosta.
Vaikka yrittäjä ymmärtää talousasioiden päälle, on eettisyys seurannut hammaslääkärin uralla yhtä vahvana mukana. Vuosi valmistumisensa jälkeen Kallio lähti pariksi vuodeksi
YK:n tehtäviin Thaimaahan ja Nigeriaan. Jo aiemmin kandivaiheen opiskelijana hän oli ollut vaimonsa kanssa vuoden Afrikkaan tutustumassa.
– Työ YK:ssa sysäsi minut opiskelemaan maisterintutkintoa Lontooseen kansanterveystieteestä. Se koulutus on luonut minulle ammattikuntaan liittyvät eettiset arvot.
Niin opiskelu kuin työ rajojen ulkopuolella on tuonut perspektiiviä ja erityistä arvostusta siihen, kuinka Suomessa hoidetaan suunterveyttä. Kallio kertoo oivan rinnastuksen: Helsingin Kruununhaassa ja noin 180 miljoonan asukkaan Nigeriassa asuu saman verran parodontologeja, molemmissa kuusi kappaletta.
– Kun vierailin Keski-Afrikan tasavallassa, siellä oli yhteensä neljä hammaslääkäriä, joista tapasin kolme – samaan aikaan maan terveysministerinä oli ranskalainen eversti.
Eettisyys ja yrittäjyys ovat lyöneet kättä implanttien parissa. Kallio perusti muutama vuosi sitten Implant House Oy:n, joka maahantuo ja jälleenmyy hammas-implantteja koulutuksineen.
Kallion mielestä implantit olivat olleet Suomessa potilaille pitkään liian kalliita. Hänen mukaansa esimerkiksi Italiassa hammasimplantteja asennetaan vuosittain yli miljoona kappaletta, joka on liki nelinkertainen määrä Suomeen verrattuna asukaslukuun suhteutettuna. Jopa Liettuassa implantteja asennetaan tuplasti Suomea useammin.
Nyt hintataso on laskenut jo jonkin verran. Kallio ei ota siitä kaikkea kunniaa, mutta pienen sulan hattuunsa kyllä.
– Yritykseni ei ole taloudellisesti niin merkittävä. Parasta antia on, että sen kautta olen tutustunut moniin kollegoihin sekä myös kilpailijoihin.
Anglofiili arvostaa Suomen suunhoitoa
Koti lähellä Vantaan lentokenttää on kätevä säännöllisten Englannin visiittien vuoksi. Hammaslääkäri tunnustautuu anglofiiliksi, englantilaisen kulttuurin ihailijaksi. Kallio asui perheensä kanssa pysyvästi Lontoossa kymmenkunta vuotta, joten hänen neljä lastaan ovat käyneet peruskoulut Englannissa.
– Kaikilla lapsilla englanti on ykköskieli, mikä oli olennainen syy muuttaa ulkomaille. Toisaalta tärkeä syy muuttaa takaisin oli se, että lapset saavat myös suomalaisen identiteetin.
Vaikka englannin kieli ja brittikulttuuri kiehtoo, suun terveydenhoidon nykytilanne saarimaassa on mennyt Kallion mukaan kehnoon suuntaan.
– Hammaslääketieteeseen tai hammaslääkärinä työskentelyyn liittyen sieltä ei pidä tuoda Suomeen mitään.
Pari vuotta sitten englantilainen Valviran kaltainen instanssi kysyi suuren sanomalehden mainoksessa, ”onko valittamista yksityisestä hammashoidosta?” Mainos poiki lukuisia kanteluita, ja Englannissa alkoi pyöriä valituksiin ja vakuutuksiin perustuva karuselli.
Kallio pitää tilannetta jo hankalampana Englannissa kuin Yhdysvalloissa. Oikeustoimien pelossa hoito voi jäädä retu-perälle.
– Hammaslääkäri ei uskalla tehdä toimenpiteitä, vaikka se olisi potilaan etu. Maassa on jo useita lakifirmoja, jotka käsittelevät pelkästään hammashoitoon liittyviä valituksia.
Kallio työskentelee Englannissa puhtaasti yksityishammaslääkärinä. Pelkästään sinus lift -toimenpiteiden tekoa varten Kallion pitää maksaa yli kymppitonni vakuutusmaksua vuodessa.
– Jos tulisi yksi moka, vakuutusmaksu todennäköisesti tuplaantuisi ja työni siellä varmaankin loppuisi. Suomalainen potilasvakuutuslaki on tosi hyvä asia ja aivan uniikki maailmassa.
Suomalaisille virkamiehille ja Hammaslääkäriliitolle Kalliolta heruu kiitoksia, Englannin valvontaviranomaiselle ei. Poukkoileva politiikka on saanut paikalliset hammaslääkäritkin epävarmoiksi ja hammaslääkärien työtyytyväisyys on huonolla tolalla.
– Toivottavasti samat trendit eivät tule Suomeen, Kallio miettii, mutta kertoo, ettei ole halunnut vaivata päätään sote-uudistuksella.
Haastattelun jälkeisenä päivänä Kallio suuntaa Milanoon implanttikoulutukseen. Englannin lisäksi maailmankansalaista kutkuttaa muukin reissaaminen, mistä kertoo asunnon omistaminen Kuubassa.
Siihen, ovatko jutun alussa mainitut houkuttimet hammaslääkäriksi ryhtymiseen pitäneet paikkaansa, Kallio ei anna suoraa vastausta, mutta kertoo olevansa erittäin tyytyväinen valintaansa. Töiden tekemistä hän ei ainakaan ole vältellyt, mutta on yrittäjänä saanut ottaa itse vastuun aikatauluista ja tekemisistään.
– Ammatti on antanut vapauden olla oman elämänsä herra.
Pekka Kallio
- syntymäaika ja -paikka: 16.5.1958 Hämeenlinna
- koulutus: HLT, EHL, MSc
- työ: hammaslääkäri ja yrittäjä
- perhe: naimisissa, 4 aikuista lasta ja Myy-koira
- Paras työväline: terävä luksaattori
- Paras potilas: haasteellinen joko kliinisesti tai henkilönä
- Paras kirja: George Orwell: Animal Farm
- Paras ruoka ja juoma: Omasta rannasta pyydetty graavattu siika ja Marlborough Estaten valkoviini
- Paras paikka: Sumparnin saari Espoon Suvisaaristossa