Hammaslääkäri vastaa -videoissa pureudutaan ihmisten tavallisimpiin kysymyksiin suu- ja hammassairauksista sekä suunterveyden hoidosta. Kahden ensimmäisen tietoiskun aiheina ovat eroosio ja varhaishoito, ja vastaajina HLT Viivi Alaraudanjoki sekä liiton terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen. Sarjaa täydennetään uusilla Hammaslääkäri vastaa -videoilla syksyllä 2019.
Hammaslääkäriliitto aloitti väestölle suunnatun I love suu -kampanjan kolme vuotta sitten. Kampanjalla haluamme kannustaa suomalaisia huolehtimaan paremmin suunterveydestään sekä jakaa luotettavaa terveystietoa innostavalla otteella. Kampanjointi tapahtuu verkossa, ja sisältöjä jaetaan sosiaalisessa mediassa.
I love suun sivut löytyvät osoitteesta www.ilovesuu.fi sekä Facebookista www.facebook.com/ilovesuu.
Kampanjoidaan suunterveyden puolesta
I love suun tavoitteena on lisätä suunterveyden näkyvyyttä ja ihmisten kiinnostusta suun ja hampaiden terveyteen. Painopiste on tavallisimpien suun sairauksien – karieksen ja parodontiitin – ennaltaehkäisyssä ja varhaishoidos-
sa.
Käypä hoito -suosituksiin ja tutkimustietoon pohjautuvien kampanja-aineistojen tuotantoon ja tarkistamiseen on osallistunut laaja joukko hammaslääketieteen asiantuntijoita. Suunterveyskampanjalla ei ole kaupallisia yhteistyökumppaneita.
Ydinkohderyhmäksi on valittu terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneet naiset, joiden vaikutus terveystottumusten, elintapojen ja arjen valintojen osalta ulottuu yhteiskunnassa myös laajemmalle perhe- ja ystäväpiiriin.
Tule mukaan jakamaan suunterveystietoa
Kannustamme hammaslääkäreitä ja muita suun terveydenhuollon ammattilaisia mukaan kertomaan I love suu -kampanjasta potilaille sekä jakamaan sisältöjä sosiaalisessa mediassa, jotta yhteinen suunterveysviestimme leviäisi mahdollisimman laajalle.
Kampanjoinnin tavoitteena on myös tukea liiton vaikuttamistyötä suunterveyden ja hyvin toimivien suun terveydenhoitopalvelujen puolesta.
I love suu -kampanja
Näin voit osallistua
- Kerro I love suu -kampanjasta potilaillesi.
- Tykkää ja seuraa kampanjaa Facebookissa sekä kutsu mukaan kavereita ja verkostojasi.
- Käy tykkäämässä kampanjan viikoittaisista postauksista.
- Jaa I love suun sisältöjä aktiivisesti omiin ja mahdollisuuksien mukaan työpaikkasi some-kanaviin.
- Tilaa vastaanotolle maksutonta I love suu -kampanjamateriaalia: potilasesitteitä, julisteita ja ajanvarauskortteja. Sähköinen tilauslomake löytyy liiton sivuilta.
- Liiton sivuilla on myös I love suu -kampanjan powerpoint-esitys, jonka voi laittaa pyörimään esim. vastaanoton odotustilan näytölle.
- Lisätietoa ja materiaalien tilaus: www.hammaslaakariliitto.fi tai toimisto@hammaslaakariliitto.fi
I love suu lukuina
- Noin 4 500 tykkääjää Facebookissa.
- Noin 500 suunterveys-aiheista postausta.
- Postaukset ovat tavoittaneet keskimäärin 3 000–5 000, parhaat yli 10 000 ihmistä.
- I love suun verkkosivuilla yli 70 000 sivuvierailua.
I love suun osoitteet
- www.facebook.com/ilovesuu
- www.ilovesuu.fi
Mistä kariesvaurioiden pysäytyshoidossa on kyse?
Kiilteeseen ja hiukan dentiiniinkin ulottuvat kariesvauriot on usein mahdollista pysäyttää ilman, että niitä tarvitsee paikata. Potilas on avainasemassa hoidon toteutuksessa. Hänet autetaan alkuun näyttämällä kukin pysäytettäväksi sovelias reiänalku ja kertomalla, kuinka ne ovat syntyneet.
Hoidon alkuvaiheissa kaikki huomio kiinnitetään siihen, että potilas ymmärtää, miksi hoidon kohteena olevat vauriot tulee pitää puhtaana ja kuinka se tapahtuu.
Ammattihenkilön on hyvä puhdistaa reiänalut pyörivillä instrumenteilla ja sivellä niiden pinnalle fluoridilakkaa, mutta potilaalle ei saa syntyä käsitystä, että nämä toimenpiteet riittäisivät vaurioiden pysäyttämiseen.
Kun vauriot pysyvät puhtaina, niiden eteneminen saattaa pysähtyä jo muutamien viikkojen kuluessa. Ensimmäiset onnistumisen merkit ovat mainio apu potilaan motivoinnissa. Tässä vaiheessa on syytä ottaa suuhygienian lisäksi puheeksi myös muut tekijät, jotka ovat saattaneet myötävaikuttaa vaurioiden syntyyn.
Mikäli puhtaanapitoon ja fluoridivalmisteiden käyttöön perustuva hoito ei johda fissuurassa olevan reiänalun pysähtymiseen, fissuura voidaan pinnoittaa. Pinnoitetta ei pidä tehdä kokeilematta ensin, riittävätkö puhtaanapito ja fluoridikäsittely vaurion pysäyttämiseen.
Jokaisen potilaan, jolla on aktiivisia reiänalkuja, tulee halutessaan voida saada hoitoa, jonka avulla niiden eteneminen pysähtyy. Onnistuessaan hoito hillitsee myös uusien kariesvaurioiden syntyä.
Hannu Hausen