Post

Oma järjestöTurvallisuudesta ei tingitä Hammaslääkäripäivillä

22.10.2021Annika Nissinen

Hammaslääkäripäivistä ei voi puhua tänä vuonna ilman arkikieleemme vakiintunutta sanaa ”terveysturvallisuus”. Vuonna 2020 Hammaslääkäripäivät vietiin kokonaan verkkoon. Nyt ollaan ottamassa seuraavaa askelta, ja tänä vuonna kokoonnutaan hybriditapahtumaan eli paikan päällä Messukeskukseen sekä verkkoalustalle. Tavoitteena on tarjota laadukasta koulutusta mahdollisimman isolle joukolle ja tehdä murrosvuoden Hammaslääkäripäivistä kaikkia palveleva kokonaisuus.  

Nyt kun kalenterin aukeamia on jäljellä enää muutamia ennen Hammaslääkäripäiviä 2021, katseet on käännetty COVID-19-tautitapausten seurannasta rokotekattavuuskäyrien vahtimiseen. Koronasta ei ole päästy, mutta epidemian aikana on opittu paljon, ja tutkijat ovat tuottaneet jatkuvasti uutta tietoa siitä, miten viruksen kanssa eletään. Kaikki se tieto on otettu tapahtumien käyttöön, ja Messukeskuksessa on panostettu terveysturvallisuuteen ohjeistuksin ja hygieniakäytännöin.

Toiset huomioiden tapahtumaan

Messukeskukseen toivotaan kokoontuvan niiden, joilla on täysi rokotesuoja ja jotka ovat terveitä. Tämä koskee niin osallistujia kuin halleissa työskenteleviä ihmisiä. Vaihtoehtona pystymme tarjoamaan luennot myös etäyhteydellä. Vahvan suosituksen saa myös maskien käyttö koko tapahtuman ajan, ja unohtuneen maskin tilalle saa uuden Messukeskuksesta. Apollonian koulutustoimikunnan näyttelyvastaava Otso Salmi luottaa kollegoiden vastuunkantoon.

– Tämä jos mikä on varmasti väestönosa, joka osaa huolehtia ja huolehtii turvallisuudesta hyvin. Kaikki pärskeet on nähty työssä.

Messukeskuksessa on myös valmius lukea mahdollinen koronapassi talon ovilla, mikäli koronatilanne sitä vaatii.

Tapahtumaa suunniteltaessa oli jo tiedossa, ettei vanhoihin kävijämääriin kipuaminen onnistu vielä tänä vuonna. Väljyyttä on siis luvassa Messukeskuksen neliöiltään ja kuutioiltaan suurissa tiloissa. Näyttely on suunniteltu avarammaksi, ja jos yksittäinen luentosali täyttyisi, voi luentoja vetäytyä kuuntelemaan väljemmille vesille omalla laitteella myös paikan päällä.

Järjestötorilla on myös päätetty pitää välivuosi kahvitarjoilusta, sillä torin vilkkailla kahvipisteillä ei voida taata riittävää hygieniatasoa, eikä tihennettykään siivous pysy satojen käsien vauhdissa.

Osaamista luennoilta ja näyttelystä

Hammaslääkäripäiviä ei voi kuvitella ilman koulutusohjelmaa, eikä se olisi sama asia ilman näyttelyä. Luento-ohjelmaa voi seurata luentosaleissa, tapahtuma-alustalla ja myös joidenkin luentojen osalta tallenteita kuunnellen, mikäli luennoitsija on antanut luvan tähän.

Kädentaitoammatissa osaaminen on myös sormituntumaa.

– Oman osaamisen ylläpitäminen on tärkeää, ja tämä tapahtuma on juuri sitä varten. Näyttely sellaisena, kun sen itse miellän osaksi tapahtumaa, toteutuu parhaiten paikan päällä. Tarvitsemme tietoa luennoilta, mutta myös mahdollisuuden tutustua kaikkiin niihin välineisiin, ohjelmiin ja palveluihin, joita työssämme käytämme, toteaa Salmi.

Esimerkiksi näyttelyn Hands on -kierroksilla kiteytyy hyvin Salmen ajatus luentotiedon ja kädentaidon yhdistämisestä.

Tänä murrosvuonna näyttely Messukeskuksessa on hieman pienempi kuin on totuttu.

– Isoja toimijoita jäi nyt pois, mutta on ymmärrettävää, että isoimpien näytteilleasettajien on vaikeampi sopeutua muutoksiin. Osastoihin satsataan valtavasti, ja silloin tarvitaan runsaasti kävijöitä. Onneksi kuitenkin suunnilleen kaikki tutut pienemmät osastot ovat mukana, sanoo Salmi.

Hybridimalli on kompromissi. Se muuttaa hieman näyttelyn ja koko tapahtuman dynamiikkaa, mutta avaa ovet myös virtuaaliluennoille ja -näyttelyyn, jos osallistuminen paikan päällä ei ole mahdollista. Töitä on tehty sen eteen, että tapahtumaan voi tulla – valitsemallaan tavalla.

– Ilman hammaslääkäreitä ei olisi Hammaslääkäripäiviä, joten tervetuloa joukolla mukaan, Salmi muistuttaa lopuksi.  

Lue lisää Messukeskuksen turvallisen tapahtumaosallistumisen ohjeista: https://messukeskus.com/ohjeet-turvalliseen-tapahtumaosallistumiseen/

Lue myös
Etsitkö näitä?