Alkukesästä kuulin lähimarketin kassajonossa takanani olevan henkilön tiedustelevan myyjältä myynnissä olevista nikotiinipusseista. Myyjä kertoi, että heiltä niitä kyllä löytyy. Asiakas kysyi nikotiinipusseista tuoteluetteloa, jotta hänen olisi helpompi valita sopiva tuote. Myyjän mukaan asiakkaille ei saa esitellä nikotiinipusseja, mutta jos asiakas pystyy kuvailemaan haluamansa tuotteen, sen voi myydä. Siitä miten kohtaaminen päättyi, en tiedä, koska olin saanut jo ostokseni pakattua ja jatkoin matkaa.
Tilanne juontaa juurensa huhtikuussa tulleeseen lakimuutokseen, jossa vapautettiin yli 4 mg nikotiinia sisältävien nikotiinipussien myynti tavanomaisten tupakkatuotteiden tapaan. Nikotiininuuska on kuuma puheenaihe asiantuntijoiden keskuudessa, ja Hammaslääkärilehti kirjoitti siitä numerossa 8/23.
Huhtikuinen uutinen oli yllätys itselleni ja aiheutti parran pärinää myös DAT (Doctors against tobacco) -asiantuntijaverkostossa, jonka sihteerinä olen toiminut vuoden alusta. Uutisen kuultuamme olimme muiden järjestöjen tavoin jakamassa sosiaali- ja terveysministeriön suuntaan huoltamme nikotiinipussien myynnin vapauttamisesta.
Kesäkuussa nikotiinipussien myyntiä tiukennettiin, kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes teki päätöksen kieltää vähintään 20 mg nikotiinia sisältävien nikotiinipussien myynti Suomessa. Tavoitteena on ehkäistä nikotiinimyrkytyksiä, joiden riskiryhmässä ovat erityisesti lapset ja nuoret. Tukesin tiedotteessa ryhmäpäällikkö Jouni Räisänen toteaa, että 20 mg tai sitä enemmän sisältävät nikotiinipussit voivat olla hengenvaarallisia vauvoille ja pienille lapsille (https://tukes.fi/-/nikotiinipussien-vahvuuksille-uusia-rajoituksia-20-mg-tai-enemman-nikotiinia-sisaltavat-pussit-poistettava-markkinoilta#e53958d6).
Tämä tärkeä lausunto nostaa esiin tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön yhden ongelman: mitä enemmän tai paremmin näitä tuotteita on aikuisten saatavilla, sitä enemmän aikuiset niitä ostavat ja sitä enemmän niitä päätyy myös lasten, jopa pienten vauvojen ulottuville. Tupakka- ja nikotiinipolitiikan yksi keskeinen tavoite onkin suojella lapsia ja nuoria näiltä tuotteilta.
Keskustelu ja tutkimus aiheesta on tärkeää. Itselleni suuri ilo on ollut seurata Suomen ASH:n (Action on Smoking and Health) printtimediasta ja sosiaalisesta mediasta sähköpostiini välittämiä viikoittaisia uutisnostoja. Minusta on mielenkiintoista tietää, minkälaisia asioita eri mediat tai järjestöt ovat hiljattain nostaneet esille paitsi tupakka- ja nikotiinituotteista myös alkoholista. Näistä nostoista bongasin myös kollegan Ilkka-Pohjalaiseen heinäkuun lopulla laatiman mielipidekirjoituksen liittyen nuuskaan ja nikotiinipusseihin. Hienoa, että osallistumme ammattikuntana julkiseen keskusteluun myös tästä aiheesta.
Nikotiinia on tutkittu paljon ja sen haitoista tiedetään, vaikkei pitkäaikaistutkimuksia nikotiinipussien käytöstä vielä olekaan. Tässä vaiheessa onkin hyvä pyytää toksikologeilta kommentteja asiaan, koska epidemiologien analyysejä saadaan vielä odottaa.
Tarja Tanner
Dosentti, kliinisen hammashoidon EHL (kariologia, endodontia)
Oulun yliopisto, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde