Nikotiininuuska on nuuska, jossa on nikotiinia, mutta se ei sisällä lainkaan tupakkakasvia. Sillä on useita nimiä nikotiininuuskan lisäksi, kuten myrkkynuuska tai valkoinen nuuska. Nikotiininuuskaa käytetään kuten tupakkanuuskaa.
Virossa nikotiininuuskaa saa myydä vapaasti ja sitä on tarjolla 500 myyntipisteessä. Esimerkiksi Superalkon myydyimmät ruotsalaiset nikotiinipussit sisältävät 50 milligrammaa nikotiinia grammaa kohti. Vertailun vuoksi todettakoon, että vahvassa suomalaisnuorten suosimassa Odens-tupakkanuuskassa on nikotiinia 22 mg/g. Lisäksi Virossa on myynnissä supervahvaa nikotiininuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on 249 mg/g. Se on niin vahvaa, että se voi aiheuttaa myrkytyksen ja jopa kuoleman.
Suomessa nikotiininuuska luokitellaan nikotiinipitoisuuden perusteella lääkevalmisteeksi, joko luvallisesti markkinoilla olevaksi itsehoitovalmisteksi tai reseptilääkkeeksi. Itsehoitovalmisteen nikotiinipitoisuus on enintään 4 mg annospussia kohden (päiväannos 96 mg). Yli 4 mg nikotiinia sisältävät nuuskat vaativat lääkereseptin. Kyse on siis tällöin nikotiinikorvaustuotteista.
Tupakkateollisuus pyrkii löytämään nikotiinituotteille uusia käyttäjiä tupakoinnin vähentyessä. Heidän kohteenaan ovatkin etenkin nuoret ja tavoitteena näiden koukuttaminen nikotiiniriippuvuuteen. Nuuskan käyttö aiheuttaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden ja madaltaa kynnystä tupakoinnin aloittamiselle. Lisäksi nuuskan pitkäaikainen käyttö altistaa tyypin 2 diabetekselle ja nostaa verenpainetta.
Puhumattakaan vaikutuksista suunterveydelle – tupakkanuuska värjää hampaita ja niiden juuria ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Näiden lisäksi tupakkanuuska altistaa ientulehdukselle ja ienvetäymille sekä suusyövälle.
Nuuskan pitopaikka on usein helppo huomata, siinä limakalvo muuttuu ryppyiseksi ja norsunnahkamaiseksi. On myös viitteitä, että nuuskan sisältämä nikotiini saattaisi edistää hampaiden reikiintymistä kiihdyttämällä Streptococcus mutansin metaboliaa ja biofilmin muodostumista (Wagenknecht et al. 2018).
Vaikka nikotiininuuskan tuontia pyritään valvomaan, niin on varmaa, että sen käyttö tulee lisääntymään Suomessakin. Virossa nuoret aloittavat usein nikotiininuuskalla tai sähkösavukkeilla ja päätyvät tupakoimaan tai sekakäyttöön. Nikotiinipusseja käyttävistä virolaisnuorista lähes kaikki myös polttavat. Pakkaukset on tehty houkutteleviksi nuorille.
Joka tapauksessa nikotiininuuska on uusi haaste ylitettäväksi matkalla kohti nikotiinittomuutta. Se altistaa voimakkaalle nikotiiniriippuvuudelle sekä tupakoinnille haittoineen. Myös sekakäytölle, jonka koukusta on hyvin vaikea päästä irti.
Olemme menossa hyvin kohti savuttomuutta. Nuorten tupakointi on vähentynyt, vain 7 prosenttia pojista ja tytöistä 6 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2019. Kuitenkin ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoista noin viidennes tupakoi päivittäin, mutta lukiolaisista vain 3 prosenttia. Ammattiin opiskelevista pojista nuuskaa käyttää päivittäin noin viidennes. Myös tytöt ovat alkaneet löytää nuuskan. Haasteet eivät siis lopu.
Suun terveydenhuollon ammattilaisten on syytä olla ajan hermolla ja osata kysyä muiden tupakkatuotteiden lisäksi myös nikotiininuuskan käytöstä sekä puuttua siihen. Emme vielä tiedä, mitä kaikkia terveyshaittoja yleis- ja suunterveydelle säännöllinen nikotiininuuskan käyttö voi aiheuttaa.
Anna Maria Heikkinen
kliinisen hammashoidon ja terveydenhuollon EHL, dosentti, Vantaan johtava ylihammaslääkäri
Suusta terve -palsta esittelee näkökulmia suunterveyden puolesta. Palstaa tuottaa liiton terveyden edistämisen työryhmä.