Oikomishoidon koodien kirjaamisesta hyvinvointialueilla on valmistunut valtakunnallinen ohje. Tarkoituksena on yhtenäistää kirjaamista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suun terveydenhuollon toimenpideluokituksen koodeja käytetään apuna vertailtaessa oikomishoidon toteuttamista eri alueilla. Sote-uudistuksen yhteydessä havaittiin, että erityisesti oikomishoidossa kunnilla on ollut omia ohjeita sekä toimenpideluokituksen koodien että Lääkärisopimuksen mukaisten toimenpidepalkkiokoodien käytöstä. Ohjeet ovat saattaneet erota toisistaan huomattavasti, jolloin tilastot eivät ole olleet vertailukelpoisia.
Nyt laadittu valtakunnallinen tulkintaohje yhdenmukaistaa oikomishoidossa käytettävien, kansallisen suun terveydenhuollon toimenpideluokituksen koodien käyttöä sekä niiden tulkintaa. Tavoitteena on yhdenmukaistaa oikomishoidon palvelua, parantaa tiedon luotettavuutta ja vertailtavuutta sekä saada kaikkien ammattiryhmien työ näkyväksi oikomishoidossa.
Pohjana on käytetty Helsingin kaupungin suun terveydenhuollossa laadittua ohjeistusta. Sen pohjalta hyvinvointialueiden oikomishoidon asiantuntijatyöryhmä ja THL:n suun terveydenhuollon rakenteisen kirjaamisen työryhmä ovat laatineet kansallisesti sovellettavan tulkintaohjeen oikomishoitoon. Hammaslääkäriseura Apollonian ortodontian jaosto on tarkistanut tulkintaohjeen.
Oikomishoidon tulkintaohje ei ole THL:n antama määräys – se ei siis ole organisaatioita velvoittava. Tulkintaohjeen käyttö on kuitenkin suositeltavaa oikomishoidossa kirjattavan tiedon laadun parantamiseksi ja tiedon vertailukelpoisuuden lisäämiseksi riippumatta siitä, millä alueella tai potilastietojärjestelmällä tieto on tuotettu.
Ohje julkaistaan taulukkomuotoisena (pdf), jotta on saatu muodostettua käyntikohtaiset ohjeet koodien käytölle oikomishoidon eri vaiheissa. Koodikokonaisuuksia on ryhmitelty aiheen mukaisesti helposti löydettäväksi. Perusterveydenhuollon toimenpidepalkkiokoodien käytössä on huomioitava tehdyn toimenpiteen vaativuus silloin, kun valittavissa on useampi palkkiovaihtoehto. Vasemmassa sarakkeessa näkyy käyntikerta, seuraavat sarakkeet näyttävät käynnin koodikirjaukset mahdollisine vaihtoehtoineen.
Ohje on THL:n verkkosivulla (https://thl.fi/aiheet/tiedonhallinta-sosiaali-ja-terveysalalla/kirjaaminen/terveydenhuollon-kirjaamisohjeet/suun-terveydenhuolto). Lisäksi palkkiokoodien tulkintaohjeet on julkaistu Hammaslääkäriliiton jäsensivustolla: https://www.hammaslaakariliitto.fi – Työelämä ja edunvalvonta – Hyvinvointialueet, valtio, yliopisto ja YTHS – Toimenpidepalkkiot perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa.
Oikomishoitoa tekeville suun terveydenhuollon ammattilaisille ja sitä johtaville henkilöille on laadittu ohjeen käytöstä myös Teams-tallenne, joka julkaistaan edellä mainituilla THL:n verkkosivuilla.
Ohjeen valmistelleeseen hyvinvointialueiden oikomishoidon asiantuntijatyöryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet alueidensa edustajina Anita Herpola (Varha), Mia Huppunen (Helsinki), Eija Latvakoski (Pohde), Elina Lintu (Etelä-Savon hva), Jaana Ohtonen (Kymen hva), Nina Piililä (Pirha) ja Tiina Remes (Pohjois-Savon hva), Jessica Juslin ortodontian jaoston edustajana, Ulla Harjunmaa ja Hanna-Leena Saarela THL:stä sekä Nora Savanheimo Hammaslääkäriliitosta.
Tiesithän tämän toimenpideluokituksista?
THL:n suun terveydenhuollon toimenpideluokitus on käytössä potilasasiakirjamerkinnöissä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Luokitus on tärkeä osa suun terveydenhuollon rakenteista kirjaamista, ja sillä kuvataan potilaalle tehtäviä kliinisiä toimenpiteitä.
Kaikelle tekemiselle ei ole toimenpidekoodia, mutta potilaalle tehtävät toimenpiteet on silloinkin kirjattava riittävällä tarkkuudella potilasasiakirjoihin tekstimuotoisesti.
THL:n toimenpidekoodit ovat käytössä kaikille suun terveydenhuollon ammattihenkilöille lukuun ottamatta SAA Tutkimus ja hoitosuunnitelma -koodeja, jotka ovat käytössä vain hammaslääkärille ja erikoishammaslääkärille.
Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hammaslääkäreille maksettavat toimenpidepalkkiot ovat osa lääkärien virka- ja työehtosopimusta (niin sanottu Lääkärisopimus). Vaikka osa toimenpidepalkkiokoodeista on yhteneväisiä THL:n toimenpideluokituksen koodien kanssa, ovat nämä kaksi luokitusta kuitenkin toisistaan erillisiä.
Kirjoittajat:
Mia Huppunen
ylihammaslääkäri, Helsingin kaupunki
Nina Piililä
oikomishoidon vastuualuejohtaja, Pirkanmaan hyvinvointialue
Hanna-Leena Saarela
asiantuntijalääkäri, HLL, THL
Nora Savanheimo
varatoiminnanjohtaja, Hammaslääkäriliitto