Uutiset

TekoälyTekoälystä promptataan Pohteessa osaavaa apulaista

2.4.2025Heli Mikkola
– Tekoäly soveltuu nimenomaan tutkimuskäynnin kirjaamiseen. Myöhemmin potilas on jo tuttu, ja toisekseen, vaikkapa paikatessaan hammaslääkäri harvemmin selostaa toimenpidettä muutenkaan ääneen, Aappo Keränen sanoo. (kuva: Pirjo Moilanen)

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohteen) AIDocLog-projektissa kehitetään tekoälysovellusta terveydenhuollon ammattilaisten kirjaamisen tueksi.

Suun terveydenhuollon pieni testiryhmä on jo osoittanut, että ilman omiin tarkoituksiin tehtyä promptia eli kehotetta ei synny juuri mitään hyödyllistä. Valmiiksi jo tiedettiin, että hammaslääkärin on tarkoitus olla kuskin paikalla jatkossakin.

– Hammaslääkärillä on tässä nyt käytössään virtuaalinen sihteeri, joka tekee muistiinpanot ja siitä edelleen rakenteisen kirjaamisen, Aappo Keränen sanoo.

Keränen on Pohteen vastaava hammaslääkäri ja tieto- ja kehittämisasiantuntija.

 

Ihmiselle mahdollisuus uppoutua vuorovaikutukseen

Keränen muistuttaa, että tekoäly on edelleen vain tukiäly.

– En odotakaan, että tekoäly korvaisi ihmistä kokonaan. Sen sijaan toivon, että hammaslääkäri voisi keskittyä olemaan vuorovaikutustilanteessa pelkästään ihminen, ja näytön tuijottamisen voisi lopettaa.

Tekoälyä käsittelevä tutkimus on toistaiseksi keskittynyt siihen, nopeuttaako tekoäly vastaanottotilanteita tai parantaako se kirjaamisen laatua.

Keräsen mielestä olisi arvokasta selvittää myös, miten potilas kokee kohtaamisen, jos tekoäly hoitaa kirjaamisen. Onko lääkäri paremmin läsnä tilanteessa?

– Sillä että potilas kokee tulleensa kuulluksi on valtavan tärkeä merkitys. Parhaimmillaan hammaslääkäri voisi uppoutua pelkästään vuorovaikutustilanteeseen ja käyttää aikansa vaikka motivoivaan haastatteluun kirjaamisen sijaan.

 

> Lue koko haastattelu 16.4. ilmestyvästä huhtikuun Hammaslääkärilehdestä.

 

 

Lue myös
Etsitkö näitä?