Lähtökohdat
Teen juonti on yleistymässä oleva tapa, mutta sen vaikutusta hammaseroosioon on tutkittu vähän. Tutkimustuloksia löytyy lähinnä vain yrttiteen erosiivisuudesta.
Menetelmät
Tutkimuksessa selvitettiin 15 teelaadun erosiivista vaikutusta hampaisiin. Hydroksiapatiittikiteitä käytettiin simuloimaan hammaskiillettä. Teenäytteistä mitattiin pH, fluoridipitoisuus sekä kyky irrottaa kalsiumia hydroksiapatiitista.
Tulokset
Käytetty yrttitee oli pH:ltaan hapan (pH = 4,36) ja vapautti kalsiumia hydroksiapatiitista merkitsevästi enemmän kuin verrokki. Teelehtiä sisältävien teejuomien sisältämä fluoridi vähensi hydroksiapatiitista vapautuvan kalsiumin määrää, eli fluoridipitoiset teet voivat pienentää eroosioriskiä.
Suuressa osassa näytteitä fluoridipitoisuudet olivat yllättävän korkeita; teelehtiä sisältävien teejuomien fluoridipitoisuus vaihteli 17,7–29,7 mg/l.
Runsas päivittäinen teen juominen voikin lisätä kehittyvien hampaiden fluoroosiriskiä ja liiallisen fluoridinsaannin vaaraa.
Johtopäätökset
Runsasta yrttiteen käyttöä voitaneen pitää eroosioriskiä kasvattavana tekijänä. Koska eroosio on yleistyvä ongelma, hammastarkastuksen yhteydessä on diagnosoitava eroosiomuutokset, selvitettävä potilaan riskitekijät ja puututtava niihin. Potilaita on hyvä valistaa teen sisältämästä fluoridista hammas-fluoroosin ja liiallisen fluoridinsaannin ehkäisemiseksi.
Kirjoittajat
Taru Uusitalo, HLL
taru.uusitalo@kimitoon.fi
Elisa Lind, HLL
Mimmi Tolvanen, yliopistonlehtori, FT
Merja Laine, yliopistonlehtori, HLT, EHL
Marja Pöllänen, HLT, EHL
Turun yliopisto, hammaslääketieteen laitos
Suom Hammaslääkäril 2018; 9: 20-26
Kirjoitukset julkaistaan kokonaisuudessaan Hammaslääkärilehden arkistossa noin kuukauden viipeellä ensijulkaisusta.
Erosive potential of tea
The aim of this study was to analyze the impact of 15 different teas on dental erosion. The pH value, fluoride concentration and the amount of calcium released from hydroxyapatite were measured from the samples.
The studied herbal tea had a low pH (4.4) and released calcium from hydroxyapatite significantly more (p = 0,008) than control (distilled water). Most teas had a pH < 5.5, with the exception of white and green teas that had a pH 5.6.
The fluoride concentration in most teas was surprisingly high 17,7–29,7 mg/l. Only rooibos-tea that contains no tealeaves had a low concentration of fluoride (1,4 mg/l) (1,4 mg).
This in vitro study suggests an erosive potential of herbal teas and discusses the possible role of teas in fluorosis and excessive fluoride intake.