Uutiset

Juuri nytRecall ja muut kipukohdat

3.1.2022Heikki Kuusela
heikki_kuusela_kolumni_web

Kun vuokrasuhteessa toimiva hammaslääkäri vaihtaa yrityksensä toimipaikkaa, liiton avulle ja neuvoille on usein käyttöä. Yleensä vaihdos tarkoittaa siirtymistä yhdeltä ketjuvastaanotolta toiselle, ja epäselvyydet liittyvät tiedottamiseen ja recall-kutsujen käsittelyyn.

Ongelmien takia tapasimme äskettäin kolmen suuren toimijan, Oralin, Mehiläisen ja Terveystalon, edustajat, ja ehdotimme ratkaisuksi yhteistä tiedottamista vaihdostilanteisiin. Näin potilas voisi tehdä informoidun päätöksen siitä, missä jatkaa hoitoaan. Potilaille olisi hyvä kertoa hammaslääkärin vastaanottotoiminnan päättymisestä yhdessä toimipisteessä ja jatkumisesta toisessa. Jos potilas tahtoisi jatkaa hoitoaan vanhassa toimipisteessä jonkun toisen hammaslääkärin hoidossa, hänellä olisi tähän aina mahdollisuus. Potilas päättää, kenen hoidossa käy.

Valitettavasti tapaaminen ei johtanut toivottuun tulokseen. Ketjujen näkemyksen mukaan potilas samaistuu hammaslääkärin sijasta palveluita tuottavaan ketjuun, jolloin näistä asiakkuuksista huolehtiminen on tärkeämpää kuin potilaan hyvä tiedonsaanti. Tätä argumenttia kuitenkin heikentää oleellisesti samalla esiin tullut hammaslääkärirekrytointien pääasiallinen motiivi, joka onkin hammaslääkärien mukana siirtyvät potilaat. Nämä kaksi väitettä eivät oikein voi pitää molemmat paikkaansa.

Myös recall-listojen kohtalo on aiheuttanut närää. Tietoon on tullut, että kun hammaslääkäri ilmoittaa vaihtavansa toiselle vastaanotolle, kutsuja on siirretty muille hammaslääkäreille. Recall ei ole mikään markkinointijärjestely, vaan hammaslääkärin hammaslääketieteelliseen arvioon potilaan hoidon tarpeesta perustama yksilöllinen hoitoväli ja sen perusteella lähetettävä kutsu. Usein vuokrasopimuksissa sovitaan erikseen, että vuokranantaja hallinnoi näitä kutsuja vuokralaisen lukuun. Tämä jo kertoo selvästi sen, että recalleissa on kysymys vuokralaisen omasta toiminnasta, joka näiden potilaiden osalta kuuluu hänelle myös vastaanoton vaihdoksen jälkeen. Tätä toimintaa varten on mahdollista perustaa myös kokonaan oma vastaanotto, jonka perustamisessa liitto tarvittaessa neuvoo.

Vuokranantajien olisi järkevää hyväksyä, että vuokralaisten mukana tulee ja menee potilaita. Ilmiö kuuluu liiketoimintaan. Isossa kuvassa vaikutus lienee plus miinus nolla. Sen sijaan yleisölle hammaslääkäripalveluista syntyvään mielikuvaan tilanteiden hoitamisella on suuri vaikutus. Pahimmillaan potilaiden repiminen eri suuntiin heikentää kuvaa luottamukseen perustuvasta asiantuntijapalvelusta, jonka tavoitteena on potilaan terveys. Tilanteen korjaaminen olisi kaikkien osapuolten etu.

Heikki Kuusela
Hammaslääkäriliiton lakimies

Lue myös
Etsitkö näitä?