Uutiset

EdunvalvontaLiitto ei suosittele talkoovapaisiin suostumista

29.5.2024Heli Mikkola
- Ketään ei pitäisi painostaa talkoovapaisiin tai syyllistää niistä kieltäytymisestä, toteaa Hammaslääkäriliiton neuvottelupäällikkö Niina Poijärvi. (kuva: Juha Korhonen)

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) täsmensi toukokuun lopussa aiempaa ehdotustaan henkilökunnalta toivottavista talkoovapaista. Talkoot-sanalla on Suomessa sympaattinen kaiku, mutta mitä talkoot tässä yhteydessä tarkoittavat?

– Talkoovapaassa kyse on palkattoman vapaan ottamisesta, joten sillä on vaikutusta työntekijän vuosiansioihin. Termi antaa harhaanjohtavan positiivisen kuvan järjestelyn tosiasiallisesta luonteesta, sanoo Hammaslääkäriliiton neuvottelupäällikkö Niina Poijärvi.

Varha toivoo, että henkilökunta pitäisi säästösyistä vapaana seitsemän työpäivää.

Hammaslääkäreitä edustava neuvottelujärjestö JUKO ja Hammaslääkäriliitto eivät suosittele palkattomien talkoovapaiden ottamista.

– Jokainen harkitsee asian omalla kohdallaan tietenkin itse. Ketään ei pitäisi painostaa talkoovapaisiin tai syyllistää niistä kieltäytymisestä, Poijärvi sanoo.

Varhan johto esitteli aluehallituksen päättämää säästösuunnitelmaa henkilöstölle infotilaisuudessa ensimmäisen kerran 8.5. Toukokuun lopussa kerrottiin myös, että lomarahat voi halutessaan vaihtaa vapaaksi joko kokonaan tai osittain.

 

”Säästötoimet sälytetään tässä työntekijälle”

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen mukaan talkoovapaa voidaan myöntää, jos välttämättömät työjärjestelyt voidaan hoitaa. Sijaisia talkoovapaiden ajaksi ei oteta. Myönnettävä määrä on enintään kuusi viikkoa kalenterivuoden aikana ja vuosilomat on pidettävä tästä huolimatta. Varhan mukaan talkoovapaissa palkka vähennetään vain vapaaseen sisältyviltä työpäiviltä.

– Tässä sälytetään säästötoimet työntekijälle, vaikka työnantajan kuuluisi ne miettiä. Potilaat eivät tästä vähene, kuka heidät sitten hoitaa, Poijärvi kysyy.

Poijärvi huomauttaa, että talkoovapaan ottaminen ei myöskään ole mikään tae sille, että työnantajan asettamat säästötavoitteet saavutetaan. Talkoovapaista huolimatta työnantaja voi myöhemmin turvautua lomautuksiin lisäsäästöjen saamiseksi.

– On hyvä huomata, että talkoovapaan ajalta ei saa ansiosidonnaista päivärahaa eikä se kuluta työttömyysturvan omavastuupäiviä. Jos työntekijä lomautetaan myöhemmin, seitsemän työpäivän omavastuu kuluu ensin ja ansiosidonnaista päivärahaa saa vasta sen jälkeen.

Poijärvi neuvoo, että omaan luottamusmieheen kannattaa olla yhteydessä, jos työnantaja ottaa talkoovapaat esille. Jokaisen kannattaa viimeistään nyt varmistaa työttömyyskassan jäsenyys. Työttömyyskassaan pitää liittyä itse.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?