Hyökkäyksiltä suojautuminen edellyttää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Perttu Halosen mukaan jatkuvaa huolellisuutta tietojärjestelmien ylläpitämisessä ja kykyä reagoida havaittuihin poikkeamiin nopeasti. Jokaiselle työntekijälle tarkoitettu ohje on yksinkertainen:
– Kyseessä on potilasturvallisuusasia, josta huolehditaan kyberhygienialla: Tee töitä vain työpaikan välineillä. Tee työpaikan välineillä vain töitä.
Lisäksi jokaisen on tärkeää noudattaa työpaikalla sovittuja tietoturvaohjeita. Huijaukset lähtevät usein liikkeelle liian hyvältä kuulostavista tarjouksista.
– Sähköisissä viestintävälineissä sisältö on helppoa väärentää. Kysy työkaverin mielipidettä ennen kuin avaat odottamatta tulleen viestin liitettä tai siinä olevia linkkejä tai vastaat viestiin, vaikka lähettäjä vaikuttaisi olevan tuttu, Halonen neuvoo.
Myös perinteisempien tietojenkalastelukampanjoiden osalta on syytä olla varuillaan. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan helmikuussa ilmeni laajahko kunta-alaan kohdistunut kalastelukampanja, jonka kautta tehtiin useita tietomurtoja. Yksinkertaisimmillaan käyttäjätunnuksia saatiin sähköpostiviesteissä olleiden linkkien kautta. Kun vastaanottaja klikkasi esimerkiksi laskuksi nimettyä linkkiä, hän päätyi tunnuksia kalastelevalle kalastelusivustolle.
Esimiesten puolestaan pitäisi Halosen mukaan huolehtia siitä, että kyberturvallisuutta käsitellään yli henkilöstö- ja osastorajojen.
– Varautukaa tieto- ja viestintäteknisten sekä lääkinnällisten laitteiden ja järjestelmien häiriöihin, Halonen kiteyttää.
Lue koko juttu Hammaslääkärilehdestä 6/2022.