Post

Oma järjestöKoulutus kuuluu myös koronakevääseen

23.4.2020Annika Nissinen
annamari_nihtila
Annamari Nihtilä muistuttaa, että osaamisen kehittäminen tuo jotain positiivista poikkeuskevääseen: – Tarvitsemme motivoituneen ja osaavan henkilökun...

Myös Apollonian koulutuskalenteri on saanut tänä keväänä osansa koronaviruksen vaikutuksista. Koulutusten peruuntumisilta ja siirroilta ei ole vältytty kokonaan, mutta täydennyskoulutuksia on saatu pyörimään webinaarien ja verkkokoulutusten avulla. Koulutukselle on myös tarvetta.

Ikimuistoinen Apollonia Symposium 13.–14.3. osui juuri koronaepidemian ja valtioneuvoston koronarajoitusten taitekohtaan. Apollonian toiseksi suurin koulutustapahtuma muuttui päivässä webinaariksi, ja luennoitsijat puhuivat tyhjälle konserttisalille. Striimaukseen oli onneksi jo varauduttu, kun tietoa matkustuskielloista alkoi kantautua eri suunnilta.

– Kiitos toimiston ketteryyden tapahtuma saatiin vietyä läpi! Olen myös iloinen, että niinkin moni seurasi kokonaisuutta etäyhteyden päästä. Palaute oli hyvää, mutta kollegojen kohtaamista myös kaivattiin, toteaa Koulutustoimikunnan puheenjohtaja Annamari Nihtilä.

Nihtilä on myös työssään Espoon kaupungin ylihammaslääkärinä nähnyt koronakevään mullistukset läheltä.

– Meillä pyörii poikkeusorganisaatio, ja käynnit ovat tippuneet 70 prosenttia. Nyt koko sote-kenttä kantaa vastuuta koronatilanteesta, ja ihmisiä on uudelleenkoulutettu uusiin väliaikaisiin tehtäviin.

Etäopiskelun aika

Nihtilän mukaan täydennyskoulutuksen merkityksestä on kuitenkin puhuttu tänäkin keväänä.

– Koulutuksen tarve ei ole poistunut, ja osaamisen kehittäminen onkin positiivinen asia kaiken keskellä.

Apolloniassa koronatalkoot ovat tarkoittaneet mukautumista muuttuneeseen koulutustarpeeseen.

–  Nyt emme voi kohdata koulutustapahtumissa, mutta voimme oppia uusia tapoja kouluttaa ja kehittää osaamistamme.

Apolloniassa säteilysuojelukoulutuspaketin viimeisinkin osa ja muita päivityksessä olleita verkkokursseja kiirehdittiin avaamaan, ja etäyhteydellä tarjottavien koulutusten tarjontaa on pyritty lisäämään kaikin tavoin. Uusia laajoja verkkokursseja ei saada hetkessä pystyyn, mutta panokset on nyt laitettu videokursseihin. Käypä hoito -suositusten pohjalta ollaan tekemässä pikaisella aikataululla videokursseja, joissa avataan suositusten sisältöä. Uutta on siis tulossa jo kevään ja alkukesän koulutustarpeeseen.

Lisäksi Hammaslääkärilehden tiedesisällöt, kuten esimerkiksi pohjoismaiset teema-artikkelit, tarjoavat myös hyvää materiaalia osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Iskukunnossa ja koulutettuna jonojen purkuun

Vaikka kaikki on ilmassa vielä syksynkin suhteen, katseet on suunnattu tulevaan.  

– Nyt on hyvä puntaroida, ovatko omat tiedot ja taidot ajan tasalla. Espoossa on välitetty eteenpäin toivetta, että jos aikaa vapautuu, nyt olisi hyvä käydä esimerkiksi Käypä hoito -suositukset läpi, samoin henkilökunnan säteilysuojelukoulutusten tilanne.

Nihtilä katsoo varovaisen toiveikkaana kesän yli.

– Meidän korona exit -suunnitelmassamme ei ainakaan ole unohdettu koulutuksen merkitystä, vaikka korona vaikuttaa niin henkilöstö- kuin taloudellisiinkin resursseihin. Hoidontarve ei ole kadonnut, ja tarvitsemme motivoituneen ja osaavan henkilökunnan hoitamaan potilaita, kun työhön päästään käsiksi. On tärkeää, että esimerkiksi varhaisdiagnostiikan osaaminen, karieksen hallinta ja paron hoidon taidot ovat ajan tasalla jonojen purun alkaessa.

Koulutuskohtaamisten aika tulee toivottavasti vähitellen syksyllä – ja jos ei, niin Apollonia on valmiina sopeuttamaan jälleen toimintaansa ja varautuu striimaamaan kursseja tarpeen mukaan.

Poikkeuksellisen kevään keskellä vastuu oman osaamisen kehittämisen suunnittelusta jää väistämättä entistä enemmän jokaiselle hammaslääkärille itselleen. Tukea suunnitteluun löytyy hammaslääkärijärjestöjen Ammatillisen osaamisen suunnitelmallinen kehittäminen -suosituksesta (www.hammaslaakariliitto.fi/ammatillinenosaaminen).

Tutustu Apollonian koulutustarjontaan: www.apollonia.fi/koulutushaku

Lue myös
Etsitkö näitä?