Tiede

Suusta terveKanelistako vaivaa?

12.12.2025Jaana Willberg
Kanelin aiheuttamia kontaktireaktioita saattaa esiintyä enemmänkin. (Kuva: iStock)

Kaneli on maailman vanhimpia tunnettuja mausteita. Sitä saadaan kanelipuiden (Cinnamomum) kuoresta. Kanelialdehydi antaa kanelille ominaisen hienon maun ja tuoksun. Mikä onkaan parempaa kuin tuore ja tuoksuva kanelipulla. Tähän aikaan vuodesta voi päästä nauttimaan myös baarimestarin glögistä, jota maustaa kanelitanko eli kuivatun kanelipuun kuoren kappale.

Kanelia löytyy näiden tuttujen tuotteiden lisäksi myös hyvin monista eri ruokavalmisteista ja muista tuotteista. Sitä käytetään muun muassa purukumissa, kaurapuurossa, muroissa, kekseissä, piirakoissa, kakuissa, karkeissa ja maustetussa teessä ja kahvissa. Kanelia voi olla myös hammastahnoissa ja suuvedessä.

Kaneli voi aiheuttaa valitettavasti myös allergisia reaktioita. Etenkin koivun siitepölylle allerginen voi saada allergisia reaktioita. Kaneli voi aiheuttaa kutinaa ja turvotusta suun, nielun ja huulten alueella. Siitä voi tulla myös kontaktireaktioita suun limakalvolle.

Kalogirou ym. (1) julkaisivat syyskuussa Oral Diseases -julkaisusarjassa 74 tapauksen retrospektiivisen tutkimuksen ja kirjallisuuskatsauksen kanelin aiheuttamista kontaktireaktioista suun limakalvolla. Tarkastelluissa tapauksissa oli käytetty kanelilla maustettua purukumia tai syöty kanelilla maustettuja karkkeja tai pastilleja. Suun limakalvojen muutokset olivat ilmaantuneet näiden tuotteiden käytön myötä ja ne myös poistuivat tuotteiden käytön lopettamisen jälkeen.

Suun limakalvoilla todettiin vaaleita likenoideja tai plakkimaisia muutoksia sekä punoittavia ja haavaisia muutoksia. Muutoksista suurin osa esiintyi poskien limakalvoilla tai kielen lateraalipinnoilla. Artikkelissa esitetään kattavat kuvasarjat kliinisistä muutoksista. Osa limakalvomuutoksista oli varsin laaja-alaisia ja vahvoja. Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin lisäksi yhteensä 13 englanninkielistä julkaisua, joissa oli kuvattu kanelin aiheuttamia suun limakalvojen kontaktireaktioita.

Kroonisen kasvojen ja suun alueen tulehdustilan eli orofasiaalisen granulomatoosin hoidossa on jo pidempään saatu apua noudattamalla kanelin ja bentsoaattien poissulkuruokavaliota (2). Tämän ruokavalion ohjeistuksessa ravitsemusterapeutti on paras osaaja.

Kalogiroun ym. julkaisussa tuotiin esiin, että kanelin aiheuttamia kontaktireaktioita saattaa esiintyä enemmänkin. Kaneli pitäisi siis pitää mielessä, kun mietitään potilaan suun limakalvomuutosten mahdollista aiheuttajaa. Pelkkään likenoidin muutoksen diagnoosiin ei pitäisi tyytyä, vaan tulisi pyrkiä selvittämään, mikä sen potilaalle aiheuttaa.

 

Jaana Willberg
yliopistonlehtori, Hammaslääketieteen laitos, Turun yliopisto
vs. ylihammaslääkäri, Patologia, ­Turun yliopistollinen keskussairaala

 

Kirjallisuus:
1. Kalogirou E-M, Aktypi-Bampouranou A, Vasilaki M, Chatzidimitriou K, Tosios KI. Cinnamon-induced contact stomatitis: A retrospective study of 74 cases and literature review. Oral Dis 2025; Sep7. doi: 10.1111/odi.70081.
2. Campbell HE, Escudier MP, Patel P, Challacombe SJ, Sanderson JD, Lomer MC. Review article: cinnamon- and benzoate-free diet as a primary treatment for orofacial granulomatosis. Aliment Pharmacol Ther 2011; 34: 687–701.

Lue myös
Etsitkö näitä?