Uutiset

Lääke & tiedeIlmastonmuutos ja eväät

23.8.2018

Sattui silmiini hauska artikkeli New Scientist -lehdestä. Manchesterin yliopiston tutkijat Adisa Azapagic ja Namy Espinoza-Orias olivat selvittäneet eväsvoileipien hiilijalanjälkeä (New Scientist, 3 February, 2018). Asialla ei ole mitään tekemistä hammaslääketieteen kanssa, mutta aihe kenties kiinnostaa alalla työskenteleviä – varsinkin mikäli lounas kuitataan eväillä, kuten usein lienee asianlaita. Seuraavia tuloksia raportoitiin.

Britanniassa voileipäteollisuuden aiheuttama hiilidioksidipäästö on laskelmien mukaan 9,5 miljoonaa tonnia vuodessa. ”Haitallisin” eväsvoileipä on muna-pekoni-makkaraleipä mikä aiheuttaa 1 440 g:n hiilidioksidipäästön vastaten 19 km:n autolla ajoa.

Jos leivällä sen sijaan on vain munaa ja majoneesia, hiilijalanjälki putoaa 740 g:aan. Mutta tehdäänpä eväät kotona, silloin kinkku-juustoleivän hiilijalanjälki on vain 620 g, mikä vastaa 8 km:n ajoa autolla!

Teollisesti valmistetut eväät aiheuttavat kotona tehtyjä enemmän päästöjä monesta eri syystä. Kaupan valmisleipiä säilytetään pidempään kylmätiloissa, ja pakkaukset ovat tietenkin suuri ongelma tässä mielessä. Tutkimusten mukaan valmistuotteita jää kaiken kukkuraksi enemmän syömättä, mikä lisää jätemäärää.

Arviolta 37–67 % teollisesti valmistettujen eväitten hiilijalanjäljestä johtuu kuitenkin maanviljelyn päästöistä sekä tuotteiden valmistusprosesseista. Kylmäsäilytys lisää hiilidioksidipäästöjä 25 % pakkausten osuuden ollessa 8 %.

Haitallisin aineosa on naudanliha nautojen aiheuttamien metaanipäästöjen johdosta; ja tarvitsevathan lehmät rehua, minkä viljely on ekologisesti haitallista. Siipikarja on ilmaston kannalta parempi vaihtoehto.

Hyvät kollegat ja suun terveydenhuollon muut ammattihenkilöt: tehkää eväät kotonanne ja laittakaa leivän päälle kanaa. Unohtakaa valmiit juusto-kinkkusämpylät, niin ilmasto kiittää!

J H Meurman

Lue myös
Etsitkö näitä?