Uutiset

TiedeuutinenHampaan morfologia tutuksi ­virtuaalisessa oppimisympäristössä

16.4.2025Annika Nissinen
HLK Eelis Kauppinen esitteli hammasmallia virtuaaliympäristössä. (Kuva: Ismo Henttonen)

Tekoälyn käyttö hammaslääketieteen arjessa on vahvassa kasvussa. Tekoäly on myös saamassa jalansijaa hammaslääketieteen koulutuksessa käytettävissä virtuaalimaailmoissa ja haptisissa harjoittelulaitteissa. Tekoälymallit voivat tuoda opetukseen uusia näkökulmia ja auttaa hahmottamaan esimerkiksi anatomiaa uudella tavalla.

– Tekoälysovellukset voivat parantaa opiskelijoiden oppimista ja sitoutumista, kertoi dosentti, erikoishammaslääkäri Antti Kämppi Apollonia Symposiumissa 2025.

Tekoäly ja digitaalisuus voivat tarjota myös opettajille mahdollisuuden tarjota yksilöllisempää opetusta.

– Jos tunnistamme haasteita opiskelijan oppimisessa tai tekemisestä, voimme nostaa ne esille ja tarjota vaihtoehtoisia oppimistapoja. Voimme esimerkiksi skannata työn ja katsoa siitä opiskelijan kanssa työnjälkeä. Jos näemme toistuvia haasteita esimerkiksi allemenoissa tai puutteita hiontarajoissa, voimme reagoida asiaan.

Esimerkkinä Kämppi nostaa esille tekoälyn hyödyntämisen hampaan morfologian ymmärtämisessä. Antti Kämpin ja hammaslääketieteen kandidaatti Eelis Kauppisen projektissa luotiin virtuaalimalli, jossa KKTT-kuvatusta hampaasta segmentoitiin erikseen kiille, denttiini ja pulpakavum. Hampaasta etsittiin eri pintojen harmaan sävyn raja-arvot, joiden avulla osat oli mahdollista erotella toisistaan. Erottelun jälkeen kolmiulotteiden malli humaanihampaasta siirrettiin VR-testiympäristöön.

Malli antaa uudenlaisen perspektiivin oppimiseen. Oppimisympäristössä voidaan tarkastella hampaan anatomiaa osittain, hahmottaa mittakaavaa ja sukeltaa hampaan sisälle toisin kuin kaksiulotteisessa kuvassa. Ympäristön avulla voidaan pohtia, millaiselta hammas näyttäisi tietyssä projektiossa periapikaalikuvassa tai millaista kavumavausta voitaisiin lähteä
tekemään.

– Mallia voidaan käyttää muun muassa juurikanavien käyryyksien, apeksin sijainnin ja pulpasarvien havainnointiin sekä muihin endodonttisiin tarkoituksiin. Projektilla pyrimme luomaan pohjaa sille, että yksittäisenkin hampaan osat voisi segmentoida erikseen tekoälyllä nappia
painamalla.

Uudet mallit ja työkalut voivat tukea oppimista, mutta samalla on tärkeä muistaa, että hammaslääkärin työ opitaan vuorovaikutuksessa kollegoiden, opettajien ja potilaiden kanssa. Kämppi muistuttaa, että tekoälyn matkaan kannattaa lähteä, mutta pitää jalat tukevasti maassa.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?