Kommunerna och kommunförbunden ordnar förtroendemannaval under våren 2019. Samtidigt väljs också de förtroendevalda läkarna, tandläkarna och veterinärerna till JUKO och Läkarkartellen. De förtroendevalda väljs för perioden 1.8.2019–31.7.2022.
Kommunsektorns system med förtroendemän baserar sig på existerande arbets- och anställningsavtal. De förtroendevalda har rätt att sköta uppdragen på arbetstid. Hur mycket tid man har rätt att använda till det beror på hur många medlemmar man representerar.
Förtroendemännen är en viktig del av intressebevakningen för de olika läkargrupperna inom den offentliga sektorn. Deras betydelse kommer att bli ännu mera betonad under den kommande perioden, eftersom verksamhetsmiljön förändras. Strukturerna kommer att förnyas inom hälso- och sjukvården, och inom miljöhälsan.
Arbetsgivarorganisationerna kommer att bli större, och man kommer att få helt nya arbetsgivare. Många organisationer har redan börjat genomföra reformerna, och en del är redan klara med dem. Samtidigt planerar man också förändringar som gäller arbetstider och avlöningssystem. Enskilda anställdas uppgifter och ansvarsområden kommer att förändras. Ur deras synvinkel kan det vara fråga om rätt stora förändringar i tjänste- och anställningsvillkoren. Här kommer förtroendemännens roll att betonas allt mera.
I de kommande valen hoppas vi att vi ska få en förtroendeman, antingen en läkare, en tandläkare eller en veterinär, vid varje arbetsgivarenhet. De bildar i första hand en central kanal för att påverka förbundens verksamhet, genom att göra en värdefull insats för sina kolleger på arbetsplatserna. De övervakar bland annat att läkaravtalet följs, och de tolkar det lokalt. Samtidigt får förbunden information om administrativa och andra förändringar som planeras på det lokala planet. Tillsammans kan vi påverka planeringsprocesserna och skapa en helhetsbild av förändringarna.
Förtroendemannaposten ger en bra insikt i hela hälso- och sjukvården, och samtidigt i hela arbetslivet och möjligheterna att påverka samhället. Kompetenta förtroendemän är också en fördel för arbetsgivaren. De fungerar som objektiva informationskanaler mellan arbetsgivare och anställda. Det är lättare att få fram sina budskap, och då kan man hitta lösningar tillsammans. När samarbetet mellan förtroendemän och arbetsgivare är som bäst kan det också påverka allmänhetens bild av arbetsgivaren, och kan vara till hjälp vid rekryteringen av personal. Gemensamma frågor sköts i öppet samarbete, inte genom diktat.
Arbetet som förtroendeman stärker ens problemlösningsförmåga och förståelse för arbetslivets diversitet. Förbundens förtroendemannautbildning ger en de färdigheter man behöver. Där går man igenom aktuella frågor, bl.a. lagstiftning, tjänste- och kollektivavtal, lokala överenskommelser och frågor i anslutning till själva arbetet.
Man behöver inte arbeta ensam. Man får råd och stöd bland annat av Läkarförbundets, Tandläkarförbundets och Veterinärförbundets sakkunniga. Lika viktigt är det också att man har en möjlighet att skapa nätverk med andra förtroendemän. När man diskuterar med kolleger, jämför olika lokala rutiner och avtal, och jämför olika lösningsmodeller, så får man en mera omfattande helhetsbild av de olika lösningsmodeller som finns på lokal nivå.
När man frågar dem som redan har förtroendemannauppdrag kan man konstatera att de upplever att positionen ger dem en mångsidig möjlighet att påverka hur gemensamma frågor kan lösas. Kom med och påverka.