Vi har utbildat oss till tandläkare. Vi kan alldeles speciellt mycket om en liten del av människan, och vi kan placera in den delen i en helhet. Vi kan identifiera en sjukdom, och vi kan ge den vård patienterna behöver. Vi arbetar i olika miljöer, där vårt arbete kan vara allt mellan bastandvård och specialistvård, och från att planera vården för enstaka patienter till att organisera hälso- och sjukvård för hela befolkningen. Kommer det att vara så ända in i en avlägsen framtid, eller kommer också vi att få vår egen Uber som förändrar allting?
Den grekiska filosofen Herakleitos sade redan under antiken: “I en värld av förändring är en sak oföränderlig: den ständiga förändringen”. Det råder en utpräglat osäker stämning i samhället. Det för också med sig en brist på förtroende för hela vår verksamhetsmiljö – och lagstiftningsarbetet, som har varit fyllt av konflikter, har ju inte precis lugnat ner stämningarna.
Arbetslivet befinner sig i ett brytningsskede, och Tandläkarförbundet vill ge sina medlemmar stöd på vägen till framtiden. Vi förbereder oss för vad som ska komma bland annat genom att förnya vår strategi. Till det arbetet hänför sig också projektet som nu pågår, där man försöker bedöma det kommande behovet av arbetskraft inom tandvården och de faktorer som påverkar det.
Det framtida behovet av tandläkare påverkas av många faktorer, som t.ex. befolkningsstrukturen, befolkningens vårdbehov, och polariseringen. Människorna lever längre, och allt flera har sina egna tänder kvar upp i hög ålder, och teknologin utvecklas. Människor får hela tiden allt mera kunskap som stöd för sin egen vård, och man kan också kräva allt mera av vården.
Tandläkare måste ha allt bättre interaktionsfärdigheter för att kunna skapa goda kundupplevelser. Behovet av att ständigt lära sig nytt betonas, och tandläkarutbildningen måste ge allt bättre beredskap att söka upp kunskap, och att följa med aktuell kunskap.
Det odontologiska kunnandet kommer att vara vår styrka, och en stark profession är också i framtiden ett sätt att påverka. De kliniska färdigheterna och de teoretiska kunskaperna måste vara så starka, att tandläkarna både kan och vågar stå emot yttre tryck, t.ex. av ekonomisk karaktär. Det måste finnas grunder för att försvara den kliniska autonomin.
Om vi ska bevara det allmänna förtroendet är det viktigt att vi kan behålla den kliniska autonomin, kollegialiteten och enigheten trots den kommande konkurrensen och osäkerheten. I alla våra kontakter – med kunder, patienter och andra aktörer – måste vi fungera professionellt, och alltid med patientens bästa i tankarna. Det förtroende vi har uppnått måste ständigt upprätthållas i den tid vi lever i – vi får inte låta det gå förlorat.
Framtiden är ändå inte förutbestämd, och det finns inte bara en riktig framtid. Vi kan alla påverka den, och som aktiva aktörer vara en del av det vi har framför oss. Målet är ett fungerande tandvårdssystem, där patienternas tillgång till vård är säkrad, och den vården är högklassig. I ett fungerande system mår också personalen bra.
Tandläkarförbundet deltar i beredningen av hälsovårdslagstiftningen, och vi deltar också på många andra sätt i utvecklingen av vår bransch. Förbundet har gott rykte som sakkunniginstans både inom hälso- och utbildningspolitiken. Vi representerar yrkeskåren inom nätverken av beslutsfattare och myndigheter, och vi baserar vår intressebevakning på dokumenterade fakta. Vi bidrar till beredningsprocesserna genom att föra fram tandvårdens synpunkter, och vi betonar branschens särdrag. Vi deltar också i utvecklandet av utbildningen, vi upprätthåller kontakten till utbildningsenheterna, och vi håller uppsikt över antalet studerande.
Taxiförbundet var först inte oroat när Uber dök upp, också om det till slut ledde till en omvälvning inom hela branschen. Tandläkarförbundet nöjer sig inte med att stå och se på, utan vi vill för vår del vara med och skapa tandvårdens framtid, och förbereda våra medlemmar för de kommande förändringarna.