Uutiset

PääkirjoitusYhdessä eteenpäin

4.1.2021Nora Savanheimo
Nora Savanheimo. (Kuva: Kimmo Brandt)

Mitä vuosi 2021 näyttää tuovan tullessaan hammaslääkäreille? Tämän kysymyksen minulle esitti lehden päätoimittaja Heli pyytäessään pääkirjoitusta vuoden ensimmäiseen lehteen.

Vuoden 2020 perusteella sanoisin, että kysymys on erittäin hyvin muotoiltu. Reilu vuosi sitten uuden vuoden kynnyksellä emme osanneet arvatakaan, mitä tuleva vuosi toisi tullessaan. COVID-19-pandemia on koskettanut meitä jokaista. Onneksi tunnelin päässä on jo valoa, sillä rokotusuutiset ovat olleet toiveikkaita. Kesällä 2021 ehkä pääsemme jo tekemään monia niitä asioita, jotka viime aikoina eivät ole olleet mahdollisia. Jaksetaanhan siis vielä yhdessä noudattaa ohjeita.

Mitä vuosi 2021 tuo tullessaan Hammaslääkäriliiton toiminnassa? Sitä avaa verkkosivuilta löytyvä toimintasuunnitelma, josta poimin tähän muutamia ajatuksia. Tänä vuonna alkaa myös uusi valtuustokausi. Olethan rohkeasti yhteydessä meidän toimihenkilöiden lisäksi Hammaslääkäriliiton valtuutettuihin, hallituksen jäseniin ja muihin luottamushenkilöihin. Kuulemme mielellämme ajatuksianne ja toiveitanne.

Tulevina vuosina näyttäisi edessämme olevan useita yhteiskuntaan, palvelujärjestelmään ja sen rahoitukseen vaikuttavia muutoksia. Samaan aikaan ammattikuntamme ikärakenne muuttuu. Suuret ikäluokat eläköityvät, ja viime vuosien sisäänottomäärien kasvu alkaa jo näkyä työelämässä. Selvitämme jäsentemme tilannetta vuosittain työmarkkinatutkimuksen ja opiskelijakyselyjen avulla.

Vuosittaisten tutkimusten lisäksi muutaman vuoden välein tehtävä Nuori hammaslääkäri -tutkimus pureutuu vastikään valmistuneiden hammaslääkärien tilanteeseen. Tämän koulutusyksiköiden ja palvelujärjestelmän kanssa yhdessä toteutettavan tutkimuksen aika on jälleen tänä keväänä. Toimintamme kannalta onkin tärkeää, että vastaat kyselyihimme, kun sellainen sähköpostiin saapuu – autamme sinua paremmin, kun tiedämme, mitä sinulle kuuluu.

Työ- ja opiskeluhyvinvoinnista huolehtiminen on tällaisena epävarmuuden aikana erityisen tärkeää. Jo ennen pandemiaa tehdyn hammaslääkärien työhyvinvointiselvityksen mukaan työuupumusoireet, stressi ja masennus ovat lisääntyneet ammattikuntamme keskuudessa. On tärkeää, että hammaslääkärit voivat hyvin ja jaksavat työssään sekä saavat kokea hyvinvointia ja onnistumisen tunteita työarjessaan.

Hyvinvoinnista huolehtiminen on jokaisen yksikön tehtävä, mutta myös me haluamme tässä työssä auttaa. Hammaslääkäriliitto tarjoaa tulevana keväänä jäsenilleen uuden työhyvinvointia tukevan verkkovalmennuksen. Valmennus on liiton jäsenetu ja osallistujille maksuton. Valmennuksesta kertoo lisää Anu Tilander Hammaslääkärilehden 1/2021 sivuilla 52–53. Opiskelijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen keskitytään maaliskuussa Apollonia Symposiumin yhteydessä Hammaslääkäriliiton ja Apollonian yhdessä järjestämässä webinaarissa.

Työhyvinvointia voi myös lisätä ylläpitämällä ja kehittämällä osaamistaan. Muutos­tilanteissa osaamisesta huolehtiminen korostuu entisestään. Seuraamme työmarkkinatutkimuksessa täydennyskoulutuksen toteutumista, ja onkin mielenkiintoista nähdä, onko pandemia-aika vaikuttanut siihen.

Hammaslääkäriliiton vuonna 2020 julkaistun strategian mukaan tavoitteenamme on vahvistaa ammattikunnan yhtenäisyyttä, tukea ja auttaa hammaslääkäreitä onnistumaan työssään sekä kantaa vastuuta jokaisen suunterveydestä. Perinteisesti yhtenäisyys kiteytyy järjestäytymisasteena, ja onkin tärkeää, että Hammaslääkäriliiton toiminta tukee eri jäsenryhmien tarpeita. Itse näen yhtenäisyyden myös ammatti-identiteetin ja ammattiylpeyden sekä kollegoiden kunnioittamisen ja auttamisen kautta. Otetaan vuosi 2021 vastaan yhdessä.

Lue myös
Etsitkö näitä?