Ihmiset

ApolloniaVuosi 2020 – myrskyn silmässä

28.5.2021Leo Tjäderhane
leo-tjaderhane-2020_web

On aika muistella Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian viime vuotta, ja olipahan sellainen vuosi, että sitä kannattaakin muistella.

Viime vuonna puheenjohtaja Liisa Suominen kirjoitti samasta aiheesta otsikolla ”Vuosi 2019 – tyyntä myrskyn edellä.” Nyt pahimmat myrskyt on toivottavasti jo koettu, ja laiva on edelleen pinnalla. On aika tarkastaa ja korjata vauriot ja jatkaa purjehtimista eteenpäin.

Vuonna 2020 Apollonian toimintaa jouduttiin sopeuttamaan pandemian aiheuttamiin rajoituksiin nopealla aikataululla ja improvisoiden. Jälkikäteen katsottuna se onnistui hyvin, mistä iso kiitos kuuluu Apollonian toimiston osaavalle henkilökunnalle. Kaikki alkoi Apollonia Symposiumista 2020, joka järjestettiin 13.–14.3.2020 Kuopion Musiikkikeskuksessa. Symposiumin teemana oli ”Terve suu – terveempi elämä”. Järjestelyjen loppuvaiheesta kehittyi varsinainen jännitysnäytelmä ja kilpajuoksu COVID-19-epidemian ja kokoontumisrajoitusten kanssa. Apollonia ennakoi, että mahdollisilla rajoituksilla voi olla vaikutusta

Symposiumin järjestelyihin, ja toimiston henkilöstö oli tehnyt ennalta järjestelyjä, joilla varauduttiin siirtymään webinaarikoulutukseen. Torstaina 12.3., Symposiumin prekurssien ollessa jo meneillään, valtioneuvosto antoikin suosituksen kaikkien yli 500 hengen yleisötilaisuuksien perumisesta, ja perjantain ja lauantain luennot järjestettiin etänä. Käänteiden äkillistä luonnetta kuvaa muun muassa se, että Kuopioon oli jo ehtinyt Symposiumiin osallistujia, jotka päätyivät seuraamaan luentoja hotellihuoneistaan. Lisäksi ulkomaalaisten luennoitsijoiden matkasuunnitelmat Suomessa muuttuivat, ja he joutuivat rajojen sulkemisen pelossa palamaan kotimaihinsa ennen aikojaan. Luennot onnistuivat kuitenkin pääsääntöisesti hyvin, etäyhteyksien kautta osallistujia oli yli 900, ja osallistujakyselyissä palaute ori erittäin positiivista. Erikseen kiiteltiin paljon Apollonian viestintää näinä sekavina päivinä, ja siitäkin kiitos kuuluu toimiston henkilöstölle!

Luentosaleista digitaaliseen toimintaan

Vuoden mittaan lähes koko toiminta vietiin verkkoon. Vuosikokous 22.4. ja vaalikokous 13.11. järjestettiin etäkokouksina, kuten myös suuri osa kuukausikokouksista. Toisen kerran yhdessä Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kanssa järjestetty Äyräpää Symposiumi vedettiin syyskuussa verkossa, samoin perinteiset Hammaslääkäripäivät marraskuussa. Puheenjohtaja Annamari Nihtilän johdolla koulutustoimikunta kääri virtuaaliset hihansa ja otti rohkeasti vastaan koulutuksen uudelleenjärjestelyjen haasteen. Vuoden 2020 kurssimuotoinen koulutus toteutui lähes kokonaan verkko- ja videokursseina tai webinaareina. Myös webinaareina järjestetyt jäsenetukurssit pystyttiin nyt tarjoamaan edulliseen hintaan kaikille jäsenille, mikä osaltaan lisäsi kurssitarjontaa haastavana koronavuonna. Matkustus- ja kokoontumisrajoitteiden hankaloittaessa täydennyskoulutusta Apollonian verkkovälitteinen koulutus auttoi osaltaan ylläpitämään ja kehittämään osaamista. Vuonna 2020 Apollonia järjesti 43 täydentävän, syventävän sekä erikoishammaslääkäritason täydennyskoulutuskurssia, joille osallistui lähes 2 300 henkilöä. Näiden lisäksi myös Apollonian omistaman SHS-Kustannus Oy:n kautta järjestettiin erilaisia tilaus-, verkko- ja videokursseja.

Myös Hammaslääkäripäivät onnistuivat erittäin hyvin. Tekniikka toimi mainiosti, luennoille osallistui yli 1 300 alan ammattilaista tai opiskelijaa, ja koko tapahtumassa vieraili yli 4 400 yksittäistä kävijää. Osallistujapalaute oli erittäin positiivista, joskin tämän mittakaavan virtuaalinäyttely vaatii vielä kehittämistä.

Tiedettä ja tietoa verkkosivuilla ja lehden palstoilla

Apollonian julkaisutoiminta tukee sekä koulutuksen että tutkimuksen tavoitteita ja muodostaa seuramme kolmannen peruspilarin. Tieteellisen päätoimittajan Mataleena Parikan johdolla Apollonian tiedetoimitus tuotti totuttuun tapaan Suomen Hammaslääkärilehden tieteellisen sisällön. Uusi ”Painotuoretta tiedettä” -palsta on avannut lukijoille eturivin paikan suomalaisten tutkijoiden työhön julkaisemalla Hammaslääkärilehdessä tiivistelmiä heidän tutkimustuloksistaan.

Pohjoismaisten teema-artikkelien aiheena oli ”Kroonisten suun tulehdusten yhteydet yleisterveyteen”. Vuonna 2020 tehtiin myös valmisteluja Hammaslääkärilehden tieteellisten artikkelien julkaisusopimusten uudistamiseksi. Tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tieteellisten alkuperäisjulkaisujen leviämistä muun muassa mahdollistamalla niiden ilmestymisen Apollonian verkkosivuilla.

Apollonia tuottaa yhteistyössä Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kanssa hammaslääketieteellisiä Käypä hoito -suosituksia. Käypä hoito -suositukset ovat Apollonian jäsenkyselyjen perusteella yksi kollegakunnan arvostamin toimintamuoto. Vuonna 2020 ilmestyivät päivitetyt suositukset aiheista ”Karies (hallinta)” ja ”Viisaudenhammas”. Lisäksi Apollonian asiantuntijat osallistuivat muiden Käypä hoito -suositusten laadintaan ja kommentointiin oman asiantuntijuutensa alueilla. Duodecimin talouden kiristyminen entisestää vuoden 2020 aikana heijastuu myös Käypä hoito -toimintaan ja saattaa rajoittaa jatkossa uusia avauksia.

Kotimaista yhteistyötä jatkettiin Duodecimin lisäksi hammaslääkärijärjestöjen sekä muiden suunterveyden parissa toimivien järjestöjen kanssa. Tärkeinä yhteistyökumppaneina olivat luonnollisesti Suomen Hammaslääkäriliitto, Odontologiska Samfundet, Terveyskeskushammaslääkäriyhdistys ja Nuorten hammaslääkärien yhdistys.

Tutkimuskin sopeutui – mutta ei pysähtynyt

Hammaslääketieteellinen tutkimus kilpailee koko ajan kiristyvässä tutkimusrahoituskilpailussa kaikkien muiden alojen kanssa. Apollonian taloudellinen tuki onkin merkittävää alamme tutkimustyön edistämisessä ja kehittämisessä. Vuonna 2020 Apollonia tuki hammaslääketieteellistä tutkimusta noin 120 000 eurolla, mikä oli merkittävästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Tärkein syy tukisumman vähenemiseen oli matka-apuraha-anomusten puute, koska pandemia esti kansainvälisten tiedekongressien järjestäminen. Toisaalta väitöskirja-apurahoja myönnettiin lähes kaksinkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna, yhteensä ­44 000 euroa.

Lisäksi tutkimusapurahoja myönnettiin nimikkorahastojen, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahaston ja Suomen Hammaslääketieteen Säätiön kautta. Vuoden 2020 Apollonia-palkinto myönnettiin dosentti, professori h.c. Eva Söderlingille tunnustuksena pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta hammaslääketieteellisestä tutkimustyöstä. Söderling on yksi suomalaisen ksylitolitutkimuksen uranuurtajista, mutta hän on työskennellyt laaja-alaisesti suun terveydenhuollon ja erityisesti suubiologian kehittämiseksi. Palkinto luovutettiin Äyräpää symposiumissa 11.9.2020.

Koronavirus pani maailman polvilleen tavalla, jota ei ole nähty yli sataan vuoteen. Myös vastaisku oli tehokas. Rokotteita kehitettiin ennätysvauhdilla, ja tätä kirjoittaessani valo tunnelin päässä kirkastuu jo. On helppo yhtyä edellisen puheenjohtajan Liisa Suomisen viimevuotiseen vastaavan katsauksen loppusanoihin: ”Nyt tuntuu, että historiallinen seura selviää ihan kaikesta.”

Helsingissä Valpurin päivänä 2021,
Leo Tjäderhane
Apollonian puheenjohtaja

Uutiskirjeet pitävät ajan tasalla

Apollonialta ja jaostoilta lähtee jatkuvasti tietoa tapahtumista ja toiminnasta Emailerin uutiskirjeillä, jotka lähetetään jäsenrekisterissä oleviin sähköpostiosoitteisiin. Jos et ole saanut kirjeitämme, tarkistathan, että sähköpostiosoitteesi
on ajan tasalla. Välillä Emailerin-kirjeet eivät pääse perille, vaikka sähköposti on oikea. Otathan silloin yhteyttä järjestösihteeri Virpi Hallikaiseen (virpi.hallikainen(at)apollonia.fi), niin selvitämme asiaa. Kaikki jäsen-, koulutus- ja opiskelijakirjeemme löytyvät myös jäsenten extranetistä ja jaostojen kirjeet kunkin jaoston omalta sivulta.

Lue myös
Etsitkö näitä?