Uutiset

PääkirjoitusVaikuttavuus piilee arjen kohtaamisissa

28.1.2022Heli Mikkola
heli_mikkola_web2020

Arkkiatri Risto Pelkonen kertoi Hammaslääkärilehden edellisen numeron haastattelussa olevansa huolissaan terveyden edistämisen tulevaisuudesta. Hän arveli, että terveyden edistäminen käy vaikeaksi, kun se jää rahattomille ja välineettömille kunnille hyvinvointialueiden valtuutettujen katseen kääntyessä erikoissairaanhoitoon.

Tilanne onkin vähintään jännittävä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kunnille, mutta olennaiset toimijat ovat hyvinvointialueiden palveluksessa. Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyön painopisteeksi sentään on määritelty terveyden edistäminen.

Terveyden edistämisestä keskusteltiin myös niin ikään edellisessä Hammaslääkärilehdessä haastateltujen ehdokkaina olleiden kollegojen kanssa. Kysyimme, mikä terveyden edistämisessä on tärkeintä. Vastausten avulla voisi edetä pitkälle: yhteistyötä eri toimijoiden kesken, lapsuudessa opittuja hyviä suun terveydestä huolehtimisen tapoja, yksilöllisesti räätälöityä oikea-aikaista hoitoa, kroonisten infektioiden hoitoa ja ennaltaehkäisyä, varhaista puuttumista ja potilaan vastuuttamista. ”Tärkeimmät asiat suunterveydestä huolehtimisessa tapahtuvat hoitoloiden ulkopuolella”, vastasi yksi. Totta – ja tässä hammaslääkärillä on olennainen opastajan ja lempeän tuuppijan rooli.

Vaalit on käyty, ja aluevaltuustojen toimikausi alkaa maaliskuun alussa, joten pian nähdään, mitkä asiat nousevat päällimmäisiksi. Lisää osaajia, yhteistyötä, saati sitten euroja ei ole automaattisesti luvassa. Sen sijaan edessä on tarve miettiä, mihin resurssit suunnataan. Kilpailua riittää: koronapandemia jättää jälkeensä valtavan hoitovelan, ja lisäksi hoitotakuu vielä kiristyy reilun vuoden kuluttua.

Aluevaltuustoihin valituilla sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla on tärkeä rooli. Hammaslääkäri ja lääkäri näkevät työssään, mikä on kustannuksiin vaikuttamisen alkupiste. Usein kyse on mini-interventioista ja pitkäjänteisestä työstä jokaisessa potilastapaamisessa. ”Yhä hanakammin tulkitsen, että hammaslääkärin tärkeimpiä interventioita vastaanotolla on ottaa puheeksi tupakka ja päihteet”, pohti lehden vakituinen avustaja, HLL Anni Temonen taannoin Twitterissä.

Tuoreilta valtuutetuilta tarvitaan nyt kykyä nähdä arjen kohtaamisten arvo, koska juuri tätä terveyden edistäminen tarkoittaa kaikkien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten vastaanotoilla. Hammaslääkärin työ pitää järjestellä siten, että akuutin käyntisyyn hoitamisen lisäksi jää aikaa potilaan hyvään kohtaamiseen ja tarvittavaan omahoidon motivoimiseen.

Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen painopistettä tarkennettiin vuosi sitten elinikäisen terveysperustan rakentamiseen. Samalla ajatuksella pitäisi lähestyä hyvinvointialueen asukkaan arkea. Terveyden edistäminen muuttuu teoiksi vain, kun kaikki toimijat, läpi koko yhteiskunnan, kantavat siitä vastuuta. Vaikuttamisen keinoja on monenlaisia, hienona esimerkkinä vaikkapa Kuopion kaupungin toteuttama Maailman terveimmät hampaat -kampanja, joka näkyi katukuvassa ja sosiaalisessa mediassa. Hammaslääkäriliitto piti terveyden edistämistä esillä vaalitavoitteissaan. Työ jatkuu nyt vaalien jälkeen yhteydenpidolla uusien valtuustojen keskeisiin toimijoihin.

Lue myös: Seitsemän hammaslääkäriä aluevaltuustoihin

Heli Mikkola
Hammaslääkärilehden päätoimittaja

Lue myös
Etsitkö näitä?