Ihmiset

TutkimusTukikuukausimalli uudistaa tutkimusapurahahakua

15.9.2022Annika Nissinen

Hammaslääketieteen tutkimusapurahojen hakukuukausi lähestyy, ja hakemusten valmistelu alkaa. Tämä syksy tuo mukanaan uudistuksen tutkijoina työskentelevien hakuun: summan sijaan haetaan tutkijakuukausia. Väitöstutkijoille puolestaan aukeaa haettavaksi kannustusapuraha. Uusituksen tavoitteena on selkeyttää hakua eri kategorioissa.

Jo väitelleille tutkijoille on nyt haettavana tutkijakuukausia neljäksi tai kahdeksaksi kuukaudeksi. Tutkimustyön parissa voi toimia kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti, mitä kysytään myös hakemusta täytettäessä.

– Tämä ohjaa apurahan hakijoita realistisesti arvioimaan, kuinka paljon aikaa heidän on mahdollista käyttää tutkimustyöhön, pohtii Apollonian pääsihteeri Vesa Pohjola.

Väitelleen tutkijan kokoaikainen verovapaa apuraha on 2 500 €/kuukausi, ja summa pienenee työskentelyprosentin pienentyessä. Uudistuksen myötä väitelleen hakijan tuki vastaa nyt paremmin muiden vastaavien säätiöiden tukisummia.

– Nyt nämä on ohjeistettu euromääräisesti, ja hakija tietää, kuinka pitkäksi aikaa apurahan on tarkoitus riittää. Nyt myös erotellaan tarkemmin palkkaus ja mahdolliset tutkimukseen liittyvät muut kulut hakemuksessa, kertoo hakemusia käsittelevän asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja Pertti Pirttiniemi.

Pirttiniemen mukaan uudistus tuo helpotusta myös asiantuntijalautakunnan työskentelyyn, sillä hakija arvioi itse työskentelyaikansa ja mahdollisten kulujen osuuden apurahasta. Asiantuntijalautakunta voikin keskittyä entistä enemmän perustyöhönsä – hakemusten ja tutkimusprojektien objektiiviseen pisteytykseen, joka pohjautuu kaikkien asiantuntijalautakunnan jäsenten arvioon.

Kannustusapuraha väitöstutkijoille

Uutena apurahakategoriana mukaan on saatu nyt kannustusapuraha, joka on suunnattu väitöskirjaa tekeville tutkijoille. Sen osalta ei kysytä työskentelykuukausien määrää tai työskentely­prosenttia, vaan apurahansaaja edistää tutkimustyötään ja väitöskirjan valmistumista apurahan avulla.

– Apollonian apurahajärjestelmän yksi päätavoite on mahdollistaa tehokas työskentely hammaslääketieteen alan väitöskirjaprojekteissa, muistuttaa Pirttiniemi.

Nuorempia tutkijoita pyritään kannustamaan myös opiskelija-apurahoilla ja Nuoren tutkijan apurahoilla. Tukikuukausimalli ei koske myöskään näitä apurahakategorioita. Hammaslääketieteen Säätiön Nuoren tutkijan apurahoja haetaan kokoaikaiseen tutkijana työskentelyyn joko kuudeksi kuukaudeksi (12 000 €) tai vuodeksi (21 500 €) kuten aiemminkin.

Hammaslääketieteen tutkimusapurahojen hakuaika 3.–31.10.2022 on jo ovella. Tärkeimmät ohjeet hakijoille ovat yhä samat tutut: lue hakuohjeet huolella, aloita hakemuksen teko ajoissa, varmista, että luvat ja lausunnot ovat kunnossa ja selvitykset aiemmista apurahoista on palautettu, ja – ennen kaikkea muista hakea tutkimusapurahaa!

Lue lisää: www.apollonia.fi/apurahat/tutkimusapurahat/

Lue myös
Etsitkö näitä?