Demokratiaa ja vaalijärjestelmää käsitellään suomalaisissa kouluissa yhteiskuntaopin tunneilla. Eräs ystäväni kertoi keskustelleensa äänestämisestä tyttärensä kanssa. Kuopus oli tullut täysi-ikäiseksi niin, että eduskuntavaalit olivat ensimmäiset, joissa hän sai käyttää kansalaisoikeuttaan. Prosessin läpi käyminen ja äänestyksen merkityksen kirkastaminen oli tehty koulussa perusteellisesti. Oli keskusteltu myös siitä, mitä seuraa, jos oma ehdokas ei menisikään läpi – ääni menee joka tapauksessa kyseisen puolueen hyödyksi, eli ei mene hukkaan. Koulussa opittu peilautui keskusteluun äidin kanssa, ja hyvin perehdytetty nuori hoiti ensimmäiset vaalinsa omasta mielestään hienosti maaliin.
Hammaslääkäriliitto vaikuttaa hallitusohjelmatavoitteissaan suunterveyden ja toimivien suun terveydenhuollon palvelujen sekä hammaslääkärien työn ja työhyvinvoinnin puolesta. Tarvitsemme lisää resursseja suunterveyteen, jotta voimme parantaa hoidon saatavuutta. Tärkeää on hyödyntää tehokkaasti sekä julkisen että yksityisen sektorin työpanos. Hoitoon pääsyn tulee olla tasa-arvoista. Painotamme terveyden edistämistä ja ennalta ehkäisevää hoitoa ja kannatamme lisätyn sokerin terveysperustaista verotusta. Terveysverolla voidaan vähentää sokeria sisältävien tuotteiden kulutusta, edistää suunterveyttä ja hillitä sote-kustannuksia.
Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteet laadittiin eduskuntavaalitavoitteiden pohjalta. Tiivistelmää on jaettu ja tullaan jakamaan eri kanavissa ja kontakteissa seuraavien viikkojen aikana. Olimme kriittisiä ja realistisia tavoitteissamme. Tiedämme jokainen, että edessä ovat tiukan talouden vuodet. On merkittävä voitto, jos saamme potilaan hoidon ja suun terveydenhuollon kannalta kriittiset tavoitteet tai edes osan niistä toteutettavien listalle. Nyt edellytämme päättäjiltämme siirtymistä sanoista tekoihin.
Eduskuntavaalien tuloksesta ennakoitiin tasaista, ja sellainen siitä lopulta tulikin. Hallituksen muodostamisesta povataan vaikeaa, ja uskotaan, että vankempi pohja saadaan kiiruhtamalla hitaasti. Eduskuntapuolueet valitsivat 14.4. kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon hallitustunnustelijaksi. Orpo jakoi saman tien hallituspohjaa selvittelevät kysymykset, joihin puolueet vastasivat 18.4. mennessä kirjallisesti. Listassa oli 24 kysymystä, jotka kartoittivat laaja-alaisesti puolueiden näkemyksiä. Puolueille esitetyistä kysymyksistä etenkin kuudes ja seitsemäs ovat vahvasti esillä liiton hallitustavoitteissa: ”6. Mitkä ovat tärkeimmät keinonne sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitojonojen purkamiseen? Mitkä ovat tärkeimmät keinonne hoitajapulan ratkaisuun? 7. Mitä keinoja käyttäisitte vanhuspalveluiden kriisin ratkaisemiseksi ja inhimillisen hoivan turvaamiseksi kaikille ikääntyneille?”
Seuraava vaihe on, kun Orpo kertoo eduskuntaryhmille, mitkä puolueet aloittavat hallitusneuvottelut. Orpo tähtää hallituspohjan julkistamiseen vapuksi. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten asiat etenevät. Tiedämme jo enemmän tämän lehden ilmestyessä.
Menivätkö vaalit maaliin, riippuu siitä, millaiset ajat meille koittavat seuraavaksi neljäksi vuodeksi, uuden lähiaikoina syntyvän hallituksen huomassa. Joka tapauksessa äänestäminen kannattaa aina.
Henna Virtomaa
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja