Yksilöllisesti räätälöidyt suunterveyden interventiot edistävät tehokkaasti suuhygieniaa iäkkäillä henkilöillä. Intervention avulla plakkihampaiden määrä väheni merkitsevästi sekä omaishoitajilla että heidän hoidettavillaan, kertoo Gerodontology-lehdessä julkaistu suomalaistutkimus.
Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida räätälöityjen interventioiden vaikutusta omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa suuhygieniaan ja suunterveyteen.
Tutkittavat jaettiin satunnaisesti interventio- ja kontrolliryhmään. Molemmille ryhmille tarjottiin tutkimuksen alussa opastusta suuhygieniassa, proteesien hoidossa tai kuivan suun hoidossa. Interventioryhmä sai lisäksi räätälöityä suunterveyden ohjausta kuuden kuukauden interventiojakson aikana.
Vuoden kuluttua plakkihampaiden määrä oli vähentynyt merkitsevästi interventioryhmän omaishoitajilla ja heidän hoidettavillaan. Karieshampaiden määrä väheni puolestaan merkitsevästi vain interventioryhmän omaishoitajilla.
Kontrolliryhmässä suunterveyden muutokset eivät olleet merkitseviä, mutta jo kertaluonteinen interventio vaikutti myönteisesti sekä omaishoitajien että heidän hoidettaviensa suunterveyteen. Tutkijoiden mukaan toistuvilla tai pidemmillä interventioilla voisi olla vielä suurempi myönteinen vaikutus suuhygieniaan.
Väitöskirjatutkija ja erikoistuva hammaslääkäri Annina Salmi Svartström muistuttaa, että omaishoitajat kaipaavat tukea perussuuhygienia-asioissa, sillä lähtökohtaisesti suu koetaan hyvin intiimiksi alueeksi.
– Monella on korkea kynnys lähteä pesemään puolison suuta.
Kohdennettu varhainen puuttuminen on merkittävässä roolissa suunterveysongelmien ehkäisyssä. Salmi Svartströmin mukaan olisi tärkeää, että iäkkäiden suunterveyden edistämiseen ja ylläpitoon saataisiin keinoja suunterveydenhuollon ulkopuolelta.
– Erilaiset alueelliset käytännöt huomioiden yksi mahdollisuus olisi lisätä omaishoitajien tietoutta suunterveydestä omaishoidon sopimusta tehtäessä. Tässä yhteydessä voisi olla kehote esimerkiksi hoidettavan suuhygienistikäynnin varaamisesta ja kehotus saapua vastaanotolle yhdessä. Lisäksi erilaiset videomateriaalit voisivat tukea omaishoitajaa suun päivittäisen puhdistuksen toteuttamisessa.
LENTO-tutkimuksen (omaishoitajien elämäntavat, ravitsemus ja suunterveys) osatutkimukseen osallistui omaishoitajia (n = 124) ja heidän hoidettaviaan (n = 115) Itä-Suomesta. Interventioryhmässä omaishoitajat olivat keskimäärin 74-vuotiaita ja hoidettavat 81-vuotiaita, kontrolliryhmässä vastaavasti 75- ja 79-vuotiaita. Suurin osa omaishoitajista oli naisia ja hoidettavista miehiä.
Lähde: Salmi A, Nykänen I, Välimäki T, Koponen S, Savela RM, Schwab U, Suominen AL. The Effect of an Individually Tailored Oral Health Intervention on Dental Plaque and Caries Among Family Caregivers and Their Care Recipients. Gerodontology 2025 Mar 25. doi: 10.1111/ger.12814. Julkaistu verkossa 25.3.2025.