Beredandet av social- och hälsovårdsreformen, allmänt kallad sote-reformen, fick ta time-out på sommaren när grundlagsutskottet krävde flera ändringar i regeringens lagförslag. De viktigaste kraven gällde den obligatoriska bolagiseringen och tidtabellen. Enligt grundlagsutskottet kan man inte på lagstiftningsnivå kräva att offentliga hälso- och sjukvårdsenheter omvandlas till bolag, och tidtabellen var inte realistisk när det gällde att säkra medborgarnas service. Reformen skjuts fram med åtminstone ett år, och landskapsvalen flyttas fram till hösten 2018.
Tandläkarförbundet kritiserade också den snäva tidtabellen, enligt vilken tandvården dessutom skulle vara först med att tillämpa de nya systemen från den 1.1.2019. Planen var överraskande, eftersom tandvården inte hade tagits med i valfrihetsförsöken. Systemet man hade planerat var väldigt komplicerat, och det innehöll många osäkra moment som det hade varit riskabelt att slå fast utan att man först prövat hur de fungerar.
Nu är läget bättre, eftersom man fick mera tid, och eftersom social- och hälsovårdsministeriet beslöt att man ska starta ett försöksprojekt gällande valfriheten inom tandvården i Mellersta Nyland. Det finns 1,1 miljoner euro reserverat för försöket. På samma område startar man också ett försök med individuell budget hösten 2017. Valfrihetsförsök gällande läkartjänster påbörjades redan i maj 2017.
I kommunerna som deltar i försöket (Hyvinge, Träskända, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen och Tusby) bor sammanlagt nästan 200 000 personer, och man beräknar att 3-8 procent av dem vill delta i försöket. Försöksmodellen följer i stort det som lagförslaget innehöll på våren, men planerna omsätts nu i praktiken. Försöket omfattar normal bastandvård. I de övriga valfrihetsförsöken i Tammerfors, Tavastehus, Jyväskylä och Övre Savolax är tandvården inte med. Patientavgifterna är de samma som de nuvarande hälsocentralsavgifterna, och det är arrangören som fakturerar dem av patienterna.
Producenterna får månatligen en kapitationsersättning för varje patient som har anmält sig på deras listor, och den utgör hälften av ersättningen. Dessutom har man reserverat 10 % för att sporra till bättre effekt, kostnadseffektivitet, kundupplevelse och patientsäkerhet; den producent som får bra resultat får höjd ersättning, och den som får dåliga resultat kan få sin ersättning minskad med högst den andelen om 10 %. Närmare uppgifter om beräkningsgrunder och spelregler håller man i alla fall först nu på att göra upp. Mellersta Nylands social- och hälsovård planerar försöket i workshops tillsammans med tandläkarna i området.
Alla tandläkare vet att det inte är lätt att skapa en rättvis modell. Den borde beakta olika patienters olika vårdbehov med tillräcklig noggrannhet. Det nya för oss är, att man får ersättning också för annat än enstaka åtgärder.
Det nya förslaget till social- och hälsovårdslagstiftning bereds nu av social- och hälsovårdsministeriets tjänstemän. Omsorgsminister Annika Saarikko har sagt, att man inte kommer att kunna nå en sådan neutral konkurrenssituation mellan offentliga och privata producenter som man hade önskat.
Man kommer inte att avstå från patientens möjlighet att välja producent, men hurdan lagen slutligen blir klarnar först i slutet av oktober. Den kommer i alla fall att innehålla samma element som det förslag som förkastades. Om förslaget avancerar och blir en godkänd lag nästa år är det nödvändigt att man har möjlighet att utnyttja pilotförsökens resultat när man tillämpar lagen i praktiken. Försöken i Mellersta Nyland intresserar därför hela landet.
Matti Pöyry
Tandläkarförbundets verksamhetsledare