Uutiset

TyöelämäPlakkikoodi kannustaa päijäthämäläisiä omahoitoon

6.10.2023Outi Hautamäki
Jaana Kuosan mukaan PLAK-koodi helpottaa myös arvioimaan, kannattaako esimerkiksi kiinteäkojehoitoa aloittaa, jos potilaan hampaat ovat aina likaiset. (Kuva: Janiina Kuosa)

Plakin havainnollistaminen motivoi potilaita hampaiden parempaan hoitoon, havaittiin Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Keväällä käyttöön otettu PLAK-koodi kertoo, näkyykö hampaissa plakkia ja kuinka paljon.

– Plakkia havainnoidaan pelkällä inspektiolla, eli ei käytetä instrumenttia. Huomiota kiinnitetään siihen, onko biofilmi uutta vai vanhaa. Plakkitilanne on myös helppo näyttää potilaalle peilillä, kertoo eteläisen alueen ylihammaslääkärinä Orimattilassa toimiva Jaana Kuosa.

PLAK-koodi on tarkoitus merkitä Lifecareen toimenpidekoodina jokaiselle potilaalle jokaisella käynnillä. Potilaalle PLAK-arvo, sen merkitys ja mahdolliset muutokset aiempaan kerrotaan joka käyntikerralla.

– Koodi ei mene Kantaan, joten potilas ei sitä itse näe mistään. Odotushuoneessa olevan esitteen QR-koodi vie Päijät-Soten sivuille, mistä löytyy lisätietoa koodista ja sen tulkinnasta.

Kuosan mukaan jo tähän mennessä koodin käytöstä on saatu hyötyä.

– Omilla potilaillani ainakin olen huomannut, että PLAK2 on usein muuttunut seuraavaksi käyntikerraksi PLAK1:een tai jopa nollaan.

 

Koodi toimii myös informaationa eri ammattiryhmien välillä

Suun terveydenhuollon ammattilaisille PLAK-koodi on tietysti yksi merkintä muiden kirjausten lisäksi ja se voi helposti unohtuakin.

– Helpottaisi, jos Lifecare jotenkin muistuttaisi merkkaamisesta, Kuosa toteaa.

Terveyskeskushammaslääkärinä Asikkalassa ja asiantuntijahammaslääkärinä Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa toimivan Anni Halosen mukaan elokuun lopussa koodi oli hyvinvointialueella merkitty noin 40 %:ssa käynneistä.

– Koodin käyttö on samalla toiminut ammattilaisille yhtenä keinona harjoitella potilaiden vahvuuslähtöistä ohjausta ja myös selkeyttänyt potilaille tavoitteiden asettamista heidän omassa hampaiden hoidossaan, Halonen sanoo.

Potilaan omahoidon motivoinnin lisäksi koodin tarkoituksena on myös informoida eri ammattilaisia.

– Kun koodia on helppo tulkita, menee viesti eri ammattiryhmien välillä eteenpäin. Esimerkiksi jos hammaslääkäri on tutkimuskerralla merkannut koodin PLAK2 ja suuhygienistin käynnillä arvo on PLAK1, voidaan omahoidon todeta jo parantuneen, Kuosa sanoo.

– Lisäksi voi arvioida, kannattaako esimerkiksi kiinteäkojehoitoa aloittaa, jos hampaat ovat aina likaiset.

Kuosan mielestä PLAK-koodi on helppo hampaiden puhtaanapidon mittari.

– Paikkoja ei kannata tehdä paikan viereen, jos potilas ei kotona puhdista hampaitaan.

 

Näin PLAK-koodi määritetään

  • PLAK0: Ei näkyvää biofilmiä
  • PLAK1: Uuden oloista, näkyvää biofilmiä vähäisesti (alle 4 hampaassa)
  • PLAK2: Vanhaa, näkyvää biofilmiä useissa hampaissa (4:ssä tai useammassa hampaassa)
  • PLAK3: Vanhaa, näkyvää biofilmiä runsaasti (koko hampaistossa), useimmat hampaat biofilmin peitossa, eivät välttämättä kaikkiHampaattomassa suussa:
  • PLAK1: Biofilmiä alle yhden sektorin verran (vrt. alle 4 hampaassa)
  • PLAK2: Biofilmiä enemmän kuin yhden sektorin verran (vrt. 4:ssä tai useammassa hampaassa)
Lue myös
Etsitkö näitä?