Uutiset

PääkirjoitusPäätöksentekoa lähellä ihmistä

20.9.2024Henna Virtomaa
Henna Virtomaa. (Kuva: Juha Korhonen)

Palvelut, elinvoima ja yhteisöllisyys määrittävät jokapäiväistä elämäämme. Lähtölaskenta on alkanut. Alamme jälleen virittäytymään seuraaviin vaaleihin, sillä huhtikuussa käydään ensimmäistä kertaa samanaikaisesti sekä alue- että kuntavaalit.

Vuoden 2025 alue- ja kuntavaalit ovat muutoksen, mutta myös jatkuvuuden vaalit, joissa arvioidaan, miten hyvin nykyiset päättäjät ovat onnistuneet tehtävissään ja mitä parannuksia tarvitaan. Vaalit ovat tilaisuus asettaa suunta sille, miten kuntia ja alueita kehitetään seuraavina vuosina. Myös ilmastonmuutoksen ja vihreän siirtymän haasteet näkyvät paikallisessa politiikassa. Kuntien ja alueiden on löydettävä ratkaisuja, jotka yhdistävät palvelut, ympäristövastuun ja taloudellisen kestävyyden. Vuoden 2025 vaaleissa äänestäjät odottavat konkreettisia suunnitelmia, joilla edistetään näitä tavoitteita.

Hyvinvointialueet ovat vakiinnuttaneet paikkansa osana suomalaista julkishallintoa, mutta kysymys niiden toimivuudesta ja taloudellisesta kestävyydestä on ajankohtainen. Ensimmäisellä vaalikaudellaan aluevaltuustot ovat joutuneet tasapainoilemaan kustannuspaineiden ja palveluodotusten välillä. Vuoden 2025 vaaleissa arvioidaan, miten onnistuneita ensimmäiset vuodet ovat olleet ja mitä muutoksia tarvitaan.

Kuntavaaleissa on kyse paikallisesta demokratiasta ja kunnallisten palvelujen järjestämisestä. Kuntien taloudellinen tilanne on monin paikoin hyvin tiukka, ja lisäpaineita luovat sekä väestön ikääntyminen että muuttoliike. Kuntapäättäjien on löydettävä ratkaisuja, jotka vastaavat kuntalaisten tarpeisiin ja samalla varmistavat kuntien elinvoimaisuuden. Tämä vaatii kykyä tehdä vaikeita päätöksiä ja priorisoida oikein.
Vaikka terveyspalvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueiden hoidettavaksi, kunnat vastaavat edelleen monista terveyteen vaikuttavista tekijöistä, kuten liikuntapalveluista, ympäristönsuojelusta, koulutuksesta ja sosiaalipalveluista. Kuntien rooli terveyden edistämisessä on laaja ja moniulotteinen, ja sillä on merkittävä vaikutus asukkaiden hyvinvointiin.

Terveydenhuolto on yksi aluehallinnon keskeisimmistä vastuualueista, ja suun terveyspalvelut ovat merkittävä osa kansalaisten hyvinvointia. Hammaslääkärit ovat tärkeässä asemassa alueellisen terveyspolitiikan muokkaajina. Aluevaaliehdokkaaksi lähteminen tarjoaa mahdollisuuden olla mukana ratkaisemassa ajankohtaisia haasteita ja varmistamassa, että hyvinvointialueen palvelut ovat laadukkaita, saavutettavia ja kestäviä. Valtuustossa on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa oman kotikunnan kehitykseen ja parantaa asukkaiden hyvinvointia ja elämänlaatua.

Hammaslääkäriliitto toimii jäsenistönsä edunvalvojana ja pyrkii vaikuttamaan terveyspoliittisiin päätöksiin. Tavoite on, että suun terveyspalvelut saavat tarvitsemansa huomion ja resurssit. Liiton rooli vaaleissa on vaikuttaminen, ehdokkaiden tukeminen ja asiantuntijalausunnot. Hammaslääkäriliiton vaalitavoitteissa keskeisiä teemoja ovat mm. suun terveyspalvelujen rahoitus ja saatavuus, terveyden edistäminen, työolosuhteet ja -hyvinvointi sekä jatkuva ammatillinen kehittyminen.
Näissä vaaleissa päätetään asioista, jotka ovat ihmisten arjen kannalta tärkeimpiä.

Henna Virtomaa
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja

Lue myös
Etsitkö näitä?