Aiempaa useampi hammaslääketieteen opiskelija pitää taloudellista tilannettaan stressaavana. Näin ajattelee nyt puolet keväällä toteutettuun kyselyyn vastanneista opiskelijoista. Heistä paljon stressiä taloudellisesta tilanteesta ilmoittaa kokevansa 18 prosenttia. Vain vähän taloudellista stressiä on 32 prosentilla ja ei lainkaan 16 prosentilla.
Tiedot ilmenevät Hammaslääkäriliiton ja hammaslääketieteen opiskelijoiden liiton SHOL:n keväällä tekemästä kyselystä. Tutkimukseen vastasi 276 opiskelijaa.
– Paljon stressiä kokevien määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2021. Luultavasti inflaatio tuntuu ja opintolainan houkuttelevuutta vähentää korkojen nousu, toteaa Hammaslääkäriliiton erikoistutkija Jaakko Koivumäki.
Kyselystä käy ilmi, että moni opiskelija työskentelee opintojen ohessa. Helsingin yliopiston hammaslääketieteen opiskelijoista 40 prosenttia kertoo käyneensä töissä kuluneen lukuvuoden aikana. Turusta näin vastasi 30 prosenttia, Itä-Suomen yliopistosta 23 ja Oulusta 22 prosenttia. Lyhytaikaisesti, alle kuukauden ajan, työskenteli 13–22 prosenttia vastaajista.
Opintolainaa ilmoittaa nostaneensa kolme neljästä opiskelijasta. Opintolainaa nostettiin useimmin Itä-Suomessa ja Oulussa, joissa työskenneltiin Helsinkiä ja Turkua harvemmin. Edelliseen, vuoden 2022 tutkimukseen verrattuna opintolainan nostajien määrä oli vähentynyt 11 prosenttiyksiköllä, kun se aiemmin on kasvanut tasaisesti.