Hammaslääkäriliitto on teettänyt mittavia työhyvinvointitutkimuksia jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Ei ole kuitenkaan ansiokasta tutkimusta ilman aktiivista ammattikuntaa. Iso kiitos vastaamisesta kuuluu teille jokaiselle.
Työhyvinvoinnin yhteys työn laatuun ja tuottavuuteen on noussut laajasti esille vasta viime vuosina. Vaatimus henkilöstön kuuntelemisesta ja valmentavasta johtamisesta eivät ole hammaslääkärikunnalle vieraita asioita. Olemme puhuneet niistäkin jo pitkään – olemme edelläkävijöitä.
Työhyvinvointitutkimus toteutetaan jälleen ensi vuonna yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa. Meille työhyvinvoinnin tutkiminen on asioiden esille nostamista, mutta samalla pyrkimystä siihen, että jokainen työntekijä, jokainen työyhteisö ja jokainen esihenkilö toimisi omalta osaltaan niin, että tulokset pysyvät hyvinä. Me uskomme, että jokainen vastaa työhyvinvointiaan koskevaan tutkimukseen puhtaasti oman subjektiivisen tuntemuksensa ja kokemustensa perusteella, ei ”valittamisen riemusta”.
Meitä jokaista velvoitetaan huolehtimaan itsestämme niin työssä kuin vapaa-ajalla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos johtaminen työpaikalla ei tunnu riittävältä ja se vaikuttaa työhyvinvointiin, on oikeus – suorastaan syytä – pyytää keskustelua esimiehen kanssa. Johdon tehtävä on ottaa asiat käsittelyyn ja tehdä tarvittaessa korjausliikkeitä. Yhtä tärkeää on myös pysähtyä pohtimaan, mitä asian eteen voi itse tehdä, jotta hommat sujuvat. ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” on vanha fraasi, mutta tässäkin kohtaa edelleen niin totta. Hyvä ruokkii hyvää. Asioihin puuttuminen lisää luottamusta ja luo turvallisuutta. Eikä ole myöskään oikein tai edes reilua kritisoida, ellei ole antaa korjausideaa.
Tänä vuonna jaoimme Hammaslääkäripäivillä Suun terveydenhoidon ammattiliitto STAL ry:n kanssa ensimmäisen Meidän työ -kunniamaininnan. Oli ilo lukea ja kuulla, miten hienosti asiat ovat monissa työyhteisöissä ja miten merkittävässä roolissa jokainen on, niin johto kuin yksittäinen työntekijä, jotta ääneen voi sanoa ”meillä menee hyvin”.
Liiton näkökulmasta työhyvinvointitutkimusten tehtävänä on tuoda ammattikunnan olemassa oleva tilanne läpinäkyväksi. Tulosten avulla pystymme myös perustelemaan, mitä hammaslääkärikunnalle kuuluu ja mitä tarvitsemme, jotta voisimme entistä paremmin palvella väestöä.
Henna Virtomaa
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja