Tiede

Painotuoretta tiedettäMekanismeja suusairauksien yhteydestä neurodegeneratiivisiin muistisairauksiin

13.12.2024

Tuoreen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen mukaan suun dysbioosi on yksi Alzheimerin taudin (AD) riskitekijöistä, joita ovat myös aivoverenkierron sairaudet, diabetes, verenpainetauti, ylipaino ja dyslipidemia. Suun mikrobeista erityisesti spirokeetat, kuten treponemat, on yhdistetty AD:hen. Tässä tutkimuksessa pyrimme tarkastelemaan suusairauksien ja neurodegeneratiivisten sairauksien välistä yhteyttä ja mekanismeja näiden sairauksien välillä.

Kyseisen kahden tautiryhmän välinen yhteys havaittiin useissa eri julkaisuissa, ja mahdollisia vaikutusmekanismeja löydettiin. Suusairaudet voivat olla riski neurodegeneratiivisille muutoksille eri reittejä pitkin. Monet suun mikrobit ovat yhteydessä neurodegeneratiivisiin kognitiivisiin häiriöihin, erityisesti parodontiitin punaisen kompleksin patogeeneihin kuuluva Porphyromonas gingivalis. P. gingivalis -bakteerin ulkokalvon vesikkelit (OMV, nanoproteoliposomit) mahdollistavat sen metastaattisen leviämisen, fagosyyttisen säätelyn muuntelun, kudoksen tuhoutumisen, komplementtikaskadin proteiinien geenimanipulaation ja muutokset tulehdusta edistävässä signaloinnissa. OMV:t voivat lisätä veri­aivoesteen läpäisevyyttä, mutta niiden kyky läpäistä sitä on vielä todistamatta. Pienenä hiukkasena, jolla on hyvä tartuntakyky ja proteolyyttinen aktiivisuus, OMV voi levitä helpommin kuin itse bakteeri. Lisäksi P. gingivaliksen erittämät kysteiiniproteaasit eli gingipainit sekä lipopolysakkaridit saattavat olla yhteyden taustalla. Lisäksi mikrobien metaboliatuotteena muodostuvat lyhytketjuiset rasvahapot (short chain fatty acid, SCFA) voivat vaikuttaa eri aivoalueisiin soluvälitteisen hapetus- ja solulimakalvostressin ja kalsiumsignaloinnin välityksellä. P. gingivaliksen lisäksi parodontologisista patogeeneistä Treponema denticola ja Tannerella forsythia sekä muista suun patogeeneista Fusobacterium nucleatum, Campylobacter rectus, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Prevotella intermedia, Prevotella nigrecens, Candida albicans ja Herpes simplex -virus-1 yhdistettiin neurodegeneratiivisiin muistisairauksiin.

Suusairauksien ja neurodegeneraation välisen yhteyden taustalla olevia mekanismeja voivat olla suun mikrobien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden kulkeutuminen syljen mukana maha-suolikanavaan ja niiden vaikutukset sekundaarisesti suoliston kautta tai primaaristi verenkierron, hermoston tai aivokalvojen kautta aivoihin. Sairauksien yhteyttä muodostaviksi mekanismeiksi osoittautuivat suusairauksien vaikutus immuunijärjestelmään ja muut tekijät, kuten suun patogeenisten mikrobien kyky epigeneettiseen muunteluun, sekä puremalihasten aktivaation stimulaatiovaikutukset. Merkittävimmäksi osoittautui parodontiitin ja AD:n välinen yhteys, jota onkin tutkittu eniten. Kyseinen yhteys korostui ikääntyneessä väestössä, jolla oli muita neurodegeneratiivisten sairauksien riskitekijöitä ja joilla oli huonompi suunterveys. Yhteyttä muihin neurodegeneratiivisiin muistisairauksiin kuten otsalohkodementiaan ja Lewyn kappale -tautiin ei ole vielä tutkittu. Yhteyttä muihin suusairauksiin kuin parodontiittiin on tutkittu vasta vähän.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että hyvä suunterveys yhdessä ennaltaehkäisevien toimenpiteiden ja oikea-aikaisen laadukkaan korjaavan hoidon, ylläpitohoidon sekä purennan kuntoutuksen kanssa voi olla hyödyllistä neurodegeneratiivisten kognitiivisten häiriöiden esiintyvyyden vähentämiseksi. Hyvä suunterveys olisi tunnustettava mahdolliseksi ennalta ehkäiseväksi tai riskejä vähentäväksi toiminnaksi hermostoa rappeuttavia sairauksia vastaan.

 

The association ­between oral diseases and ­neurodegenerative ­disorders

Lauriina Soiniemi1, Eino Solje2, Anna Liisa Suominen1, Katja M. Kanninen3, Arja M. Kullaa1

1 Institute of Dentistry, Medical School, University of Eastern Finland, and Oral and Maxillofacial Teaching Unit, Kuopio University Hospital, Kuopio, Finland.
2 Institute of Clinical Medicine, Neurology, University of Eastern Finland, and Neuro Center, Neurology, Kuopio University Hospital, Kuopio, Finland
3 A.I. Virtanen Institute for Molecular Sciences, University of Eastern Finland, Kuopio, Finland

Journal of Alzheimer’s Disease.
DOI: 10.1177/13872877241289548.
Julkaistu verkossa 12.11.2024.

Lue myös
Etsitkö näitä?