The British Medical Journal -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen (1) mukaan 3–19-vuotiaat lapset juovat sokerilla makeutettuja juomia merkittävästi aiempaa enemmän. Maailmanlaajuisesti kulutus on kasvanut lähes neljänneksellä (23 %) vuodesta 1990 vuoteen 2018.
Tutkimus hyödynsi Global Dietary Database 2018 -tietopankkiin kattavasti ja systemaattisesti 185:stä eri maasta vuodesta 1990 alkaen kerättyjä tietoja. Kulutuksen absoluuttiset ja suhteelliset muutokset ajanjaksona mallinnettiin ottamalla huomioon väestöissä (esim. vanhempien koulutustaso ja asuinpaikka) sekä tutkimusasetelmissa ja -menetelmissä tapahtuneet muutokset.
Sokerilla makeutetuiksi juomiksi laskettiin kaupalliset tai kotona tehdyt sokerilla makeutetut juomat, virvoitusjuomat, energiajuomat ja hedelmäjuomat, joissa oli vähintään 50 kilokaloria standardoitua annosta (248 g) kohti. Sataprosenttisia hedelmämehuja, sokerilla makeutettuja maitoja (esimerkiksi kaakaojuoma), teetä tai kahvia ei laskettu mukaan.
Vuonna 2018 lasten ja nuorten keskimääräinen maailmanlaajuinen sokerilla makeutettujen juomien kulutus oli 3,6 standardoitua annosta / viikko. Vaihtelu oli suurta: 1,3 annosta / viikko Etelä-Aasiassa, 4 annosta / viikko Euroopassa ja entisen Neuvostoliiton alueella sekä 9,1 annosta / viikko Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla.
Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna sukupuolten välillä ei ollut merkittäviä eroja kulutuksessa. Yli 10-vuotiaat joivat sokeroituja juomia enemmän kuin nuoremmat lapset. Kaupunkialueilla asuvien korkeasti koulutettujen vanhempien lapset ja nuoret joivat niitä yli kaksinkertaisesti (5,2 annosta/viikko) sen, mitä maaseudulla asuvien matalammin koulutettujen lapset (2,5 annosta/viikko).
Ottaen huomioon liialliseen sokerin saantiin liittyvät haitat (ylipaino, karies ym.) on helppo yhtyä tutkijoiden suositukseen siitä, että tarvitaan kansainvälisiä ja kansallisia politiikkatoimia sokerilla makeutettujen juomien kulutuksen ja sen kasvun hillitsemiseksi.
Erityisesti näitä toimia tarvitaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla, joissa kulutus on jo pitkään ollut runsasta, sekä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa kulutuksen kasvu on ollut voimakkainta. Ei varmaan haitaksi ole muuallakaan pitää käyttöä kohtuullisena.
Eero Raittio
Viite:
1. Lara-Castor L, Micha R, Cudhea F, Miller V, Shi P, Zhang J ym. Intake of sugar sweetened beverages among children and adolescents in 185 countries between 1990 and 2018: population based study. BMJ 2024; 386: e079234. doi:10.1136/bmj-2024-079234.