På svenska

LedareLäkarorganisationerna med­ i programmet för hållbar utveckling

21.2.2025Anna Chainier
Anna Chainier. (Kuva: Juha Korhonen)

Tandläkarförbundet har beslutat att gå med i det globala programmet för en hållbar utveckling, tillsammans med flera andra läkarorganisationer. Åtgärdsförbindelsen, som gäller främjandet av en jämställd och mångkulturell hälso- och sjukvårdssektor, är tvåårig, och en del av FN:s åtgärdsprogram Agenda 2030 för en hållbar utveckling, som godkändes år 2015. Ansvaret för att man uppnår programmets mål ligger hos ländernas regeringar, men också organisationer, företag, läroanstalter och andra samhälleliga aktörer har en central roll.

I Finland har företag, sammanslutningar, läroanstalter, förvaltning, partier, städer och välfärdsområden redan förbundit sig till över 3 000 konkreta åtgärder, som främjar målen i samhällsförbindelsen. Man kan förbinda sig ensam, eller tillsammans med andra aktörer. Det kan gälla en långsiktig förändring eller ett enstaka projekt. Avsikten är, att man förbinder sig till något som är nytt för aktören i fråga, för att man på det sättet ska få förbindelserna att leda till verkliga resultat.

Läkarorganisationerna som deltar förbinder sig att främja en jämlik och mångkulturell hälso- och sjukvårdssektor. För närvarande deltar Finlands Läkarförbund, Finlands Tandläkarförbund, Finlands Veterinärförbund, Fimsic och Globaali terveys ry. Organisationerna undersöker vilka hinder det finns för att man ska nå de uppställda målen bland de egna medlemmarna, och samtidigt gör man det lättare för medlemmarna att själva identifiera hindren. Kunder och patienter ska bemötas utan att diskrimineras, vilket ju redan läkaretiken förpliktar oss till. Inom arbetsgemenskapen fungerar vi utan fördomar, och vi skapar en trygg verksamhetsomgivning där man respekterar varandra.

För att nå de gemensamma målen kommer organisationerna att genomföra följande åtgärder: vi ökar medvetandet och kunskapen om hur jämlikhet förverkligas och om vilka utvecklingsbehov det finns bland våra egna medlemmar. Vi ordnar fortbildning och workshops för medlemmarna om jämställdhet och om hur man identifierar och motverkar diskriminering. Vi främjar verksamhetsformer som garanterar att de som utsatts för diskriminering får det stöd de behöver.

Inom Tandläkarförbundet har både det etiska utskottet och styrelsen behandlat den gemensamma åtgärdsförbindelsens innehåll, och hur vi ska ansluta oss till den. De ansåg båda att förbindelsen var viktig, liksom också samarbetet med de andra läkarorganisationerna. Samarbetet mellan läkarorganisationerna förstärker förbindelsens effekt, och ger den större synlighet. Förbindelsens mål stöder också läkarkårens viktiga roll som främjare av en hållbar utveckling.

Tandläkarförbundet börjar förverkliga förbindelsens förpliktelser genast, vid Etikdagen i mars. Dagens tema – hur beredda är vi att möta olikhet? – lyfter fram jämställdheten och sårbarheten. Etikdagen är ett avgiftsfritt webbinarium, och alla medlemmar är varmt välkomna.

Förbindelserna finns presenterade på sidorna sitoumus2050.fi.

Anna Chainier
Tandläkarförbundets sakkunnigtandläkare

Lue myös
Etsitkö näitä?