Hammaslääkärit ja hammaslääketieteen opiskelijat saivat huhtikuun puolivälissä oikeuden pistää koronarokotteita, mutta rokotusjärjestyksessä etusijalle oikeutettuihin ammatteihin ei tehty muutosta minkään terveydenhuollon ammattiryhmän osalta. Saamme siis oikeuden pistää, vaikka rokotetta emme itse ole saaneet. Pettymys on ymmärrettävästi suuri.
Toinen puoli ratkaisusta, oikeus antaa koronarokotteita, on kuitenkin askel oikeaan suuntaan. Hammaslääkärit on koronarokotetta koskevassa rokotusoikeudessa luettu osaksi terveydenhuollon ammattilaisia, kuten pitääkin. Olemme matkalla kohti sotea, jossa kaikilla terveydenhuollon ammattilaisilla on entistä napakammin oltava ymmärrys siitä, että suun terveydenhuolto on osa terveydenhuollon kokonaisuutta. Myös oikeuksien ja velvollisuuksien tulee olla sen mukaisia. Hammaslääkäriliiton tavoitteena on, että hammaslääkärit nimetään jatkossa mukaan myös varsinaisessa rokotusasetuksessa lueteltuihin, kaikkien pistoksena annettavien rokotusten antamiseen oikeutettuihin ammattilaisiin.
Näen muita rokotteita koskevan lakipykälän tekstin jälleen kerran tietämättömyytenä suun terveydenhuollon alan erityispiirteistä. Kun vertaamme perusterveydenhuollon lääkäreitä ja hammaslääkäreitä, arjen työtä ja sitä, mistä työ koostuu, tämä asia on melkeinpä koominen. Fakta on, että lääkärit eivät perusterveydenhuollon vastaanotolla pitele ruiskua ja neulaa kädessään montakaan kertaa viikon aikana. Rokotustehtävistä vastaavat lähinnä terveydenhoitajat, sairaanhoitajat ja kätilöt. Me hammaslääkärit sen sijaan operoimme ruiskun ja neulan kanssa useita kymmeniä kertoja viikossa. Meille se on normaali, tuttu ja hallittu työkalu. Me hammaslääkärit myös seuraamme potilaan vointia jokaisen puuduttamisen jälkeen ja meitä on koulutettu siihen, miten kuuluu toimia, jos potilas saa puudutteesta oireita. Samat lainalaisuudet pätevät rokottamiseen.
Minulla on tutkinto, joka oikeuttaa rokottamaan. Itse vertaisin lihakseen pistettävää rokottamista temppuna infiltraatiopuuduttamiseen. Voisin jopa sanoa, että infiltraatiopuuduttaminen on haastavammista olosuhteista johtuen vaikeampaa. Johtopuudutuksesta puhuttaessa, sitä ei voi mitenkään enää verrata vaikeutensa takia rokottamiseen.
Korona ei tule olemaan viimeinen meitä riivaava virustauti. Tämän takia pandemiasta tulee oppia ja laittaa pykälät ja prosessit kuntoon. Suun terveydenhuolto on kirjattava mukaan ammattilaisten joukkoon.
Juuri nyt, Hammaslääkärilehti 6/2021