Vuorovaikutteinen tekoäly, Chat GPT, nousee alkuvuoden keskusteluissa esiin siellä ja täällä. Näkyi se jo edellisessä Hammaslääkärilehdessäkin, jossa Henna Virtomaa aloitti ja lopetti pääkirjoituksen tekoälyn tuottamin sanoin.
Onko tämä uusi, toistaiseksi ilmainen lampun henki uhka vai mahdollisuus, ja mitä hyötyä siitä olisi hammaslääkärille? Riippuu uteliaisuudesta ja itseä askarruttavista kysymyksistä. Hoitopäätöksissä pätevimmät neuvot saa edelleen konsultoimalla. Toisaalta uusi virtuaalikaveri vie helpolle ajatusmatkalle oman hoitohuoneen ulkopuolelle, eikä kukaan ihmettele, miksi tänä tammikuisena päivänä tuotakin mietit. Mahdollisuuksia kuitenkin kaventaa havainto, että uusi keskustelukaveri on fiksumpi, kun sen kanssa juttelee englanniksi, eikä se juurikaan tiedä vuoden 2021 jälkeen tapahtuneista asioista.
Paras käyttötarkoitus ei mahda ollakaan tietosanakirjana toiminen – Wikipedia on toisaalla. Chatti reagoi, sen saa sparraamaan, haastamaan, syventämään, etsimään vaihtoehtoja, kritisoimaan, hakemaan loputtomiin näkökulmia. Pyydä neljä skenaariota jostain, ja saat neljä aika yleispätevää pointtia. Valitse, tarkenna, kysy lisää – saattaa syntyäkin jotain. Pyydä chattia toimimaan kriittisenä asiakkaana, ja näin tapahtuu. Harjoittele sen kanssa vaikka hankalaa keskustelua.
Potilaalle tekoäly on uusi tapa tutustua vastaanottotapahtumaan. Äly kertookin vaikkapa hammaslääkäripelosta jopa empaattisesti ja samalla hoitoon kannustaen. Kun mennään faktoihin, vastauksiin kätkeytyy mahdollinen ansa: jäätävällä varmuudella ruudulle kirjoittuvista toimintaohjeista voi todellakin vakuuttua, riippumatta siitä, oliko vastaus edes totta. Hoitohuoneissa on siis paras jatkaa intensiivisiä kohtaamisia ja niin tärkeää silmiin katsomista, eikä hammaslääkäriaseman omien verkkosivujen tai Terveyskirjaston tarvekaan katoa minnekään. Ammattilaiseen rakentuva luottamus on edelleen hoito-ohjeiden noudattamisen kestävä perusta.
Kokeilin uutta tuttavuutta vielä hyvinvointialueuudistuksen taas ajankohtaiseksi tekemällä työelämän ikuisuusongelmalla. Tekoäly, kerro miten äänensä voi saada kuulumaan päätöksenteossa paremmin? Päätin satsata määrään ja pyysin kymmentä vinkkiä – varmaan joku niistä olisi uusi ja yllättävä. Ensimmäinen vastauksista oli itse asiassa erinomainen: ”Harjoittele aktiivista kuuntelemista ja osoita kiinnostuksesi toisten ajatuksiin. Näin voit rakentaa luottamusta ja pohjaa luotettavuudellesi.” Kelpo neuvo, ja vielä yhdeksän jäljellä.
Heli Mikkola
Hammaslääkärilehden päätoimittaja