Lääketieteen ja hammaslääketieteen tutkintoihin kaavaillaan kandidaatin väliporrasta. Ehdotus on yksi vaihtoehto lääketieteen tiedekuntien dekaanien ja opintopäälliköiden alkuvuoden aikana tekemässä selvityksessä.
Yliopistot päättävät asiasta todennäköisesti tämän kevään aikana.
Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin Johanna Arolan mukaan selvityksen taustalla on huoli opetuksen rahoituksesta. Koulutuksen turvaamiseksi on Arolan mukaan selvitetty muitakin vaihtoehtoja.
– Meillä on ollut huoli siitä, että opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmalli on lääketieteen ja hammaslääketieteen kannalta epäoikeudenmukainen. Malli tuottaa näistä tutkinnoista kertoimen kolme, ja esimerkiksi eläinlääketieteen kaksiportaisesta koulutuksesta tulee tuplakorvaus.
Arolan mukaan olisi helpointa, jos korkeammasta rahoituskertoimesta voitaisiin päättää ilman muita muutoksia. Tällainen vaihtoehto ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä.
Opiskelijalle muutos toisi tasa-arvoa
Selvityksessä käytiin läpi sekä lääketieteen että hammaslääketieteen opinto-ohjelmat ja mietittiin, tarvitaanko niihin muutoksia ja millaisia.
– On tarkasteltu ja muutos olisi toteutettavissa hammaslääketieteelliseen ihan samalla tavalla. Se vaatii tietenkin opintosuunnitelmiin pientä muutosta, mutta kyllä se sinne on mahdollista toteuttaa, Arola toteaa.
Jos uudistus päätetään toteuttaa, hammaslääketieteen syventävät opinnot toteutettaisiin kahdessa osassa. Kanditutkintoon vaadittava menetelmäopintojen vaihe olisi vastaavanlainen kuin eläinlääketieteen opinnoissa ja syventävien loppuvaihe tapahtuisi edelleen jälkimmäisessä portaassa.
– Eläinlääketieteellisestä kokemukset ovat, että kaksiportaisuus on vauhdittanut syventävien tekoa, kun osa niistä kuuluu jo kanditutkintoon.
Arola huomauttaa, että lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille muutos tuo tasa-arvoa muihin opiskelijoihin nähden.
– Kanditutkinnon saatuaan opiskelijalla olisi mahdollisuus vaihtaa esimerkiksi terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelmaan, tai mihin tahansa, jossa tämä kanditutkinto soveltuisi jatkotutkintoihin. Tällä on merkitystä silloin, jos vaikka jostain syystä huomaisi tässä vaiheessa olevansa väärällä alalla.