Kun puhumme haavoittuvuudesta, ajatuksemme kohdistuvat usein potilaisiin. Hammaslääkäriliiton äskeisen Etiikkapäivän keskustelussa kuitenkin nousi esiin myös hammaslääkärin oma haavoittuvuus – sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti.
Työssä onkin hetkiä, jolloin tietämisen ja oikeassa olemisen odotus voi tuntua raskaalta. Samalla haavoittuvuus voi olla myös voimavara: kun hammaslääkäri tuo esiin inhimillisyytensä, potilas voi kokea suurempaa luottamusta ja läheisyyttä. Haavoittuvuuden, pelkojen ja virheiden läpinäkyvyys työyhteisöissä on vielä harvinaista, vaikka se voisi tukea jaksamista ja ammatillista kehittymistä.
Etiikkapäivä järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa maksuttomana webinaarina, ja ajankohtainen teema, Haavoittuvuuden monet kasvot, houkutteli linjoille ennätysyleisön. Haavoittuvuus on osa niin potilaidemme kuin hammaslääkärienkin arkea.
Päivän puheenjohtajana toimi Turun yliopistosta professori Veikko Launis, joka on tutkinut haavoittuvuutta lääketieteellisen etiikan näkökulmasta. Haavoittuvuus on käsitteenä tärkeä, mutta käsitteen määrittely ymmärrettävällä ja käytännössä hyödyllisellä tavalla on haasteellista. Launiksen mukaan haavoittuvuus voi ilmetä monella eri tasolla: emotionaalisesti, sosiaalisesti, fyysisesti tai psyykkisesti. Haavoittuvuus voi olla joko yksilön tai ryhmän ominaisuus. Haavoittuvuus tulee todeksi, kun henkilö tai ryhmä kohtaa hänelle vahingollisen teon.
Päihdeasiamies Tuula Sillanpää ja kokemusasiantuntija Hanna Pirttilahti korostivat puheenvuoroissaan, miten merkittävää on potilaan kokemus siitä, että hänet kohdataan arvostavasti. Erityisesti päihteiden käyttäjille terveydenhuollossa saadut positiiviset kokemukset voivat olla ratkaisevia rohkaisten heitä hakeutumaan hoitoon uudelleen. Pelko tuomituksi tulemisesta saattaa estää avun hakemisen.
HLL Kirsi Boström nosti esille kehitysvammaisten kohtaamisen hammashoidossa. Kehitysvammaisilla on, kuten kaikilla muillakin, tarve tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Hoitoon tarvitaan paitsi kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa, myös avointa sydäntä. Boström kiteytti onnistuneen hoidon tavoitteet osuvasti: ”Vastaanotolta poistuu tyytyväinen potilas ja omainen ja hammaslääkäri yhtä kokemusta rikkaampana.” Kaikki ovat saaneet arvokasta kokemusta.
Tasa-arvoisen hoidon merkitystä korosti LuK, akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri ja antirasismin kouluttaja Najma Yusuf. Hän muistutti, että rasismi ei ole vain yksittäisten ihmisten asenteita, vaan rakenteellista ja systeemistä. Jokaisella hammaslääkärillä on vastuu siitä, että kaikki saavat suun terveydenhuollossa tasavertaista kohtelua taustasta riippumatta. Se vaatii aktiivisia tekoja ja omien asenteiden kriittistä tarkastelua.
Etiikkapäivä herätti kuulijoissa paljon ajatuksia ja jätti mieliimme paljon pohdittavaa. Haavoittuvuus yhdistää asiana meidät kaikki – sekä potilaina että hammaslääkäreinä. Päivä muistutti siitä, että työmme keskiössä on ihminen. Kun hammaslääkäri kohtaa potilaansa empatialla ja avoimuudella, se ei ole vain hyvää hoitoa, vaan myös eettisesti kestävää toimintaa. Lopulta päivän ydin kiteytyy yhteen ajatukseen: ihmiseltä ihmiselle.
Anna Chainier
Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri