Vasta aikuisena opin, että selän ja niskan ohella myös kädet voivat hajoilla työelämässä. Kun kandina kuljin Duodecimin Käsikirurgia-teosten ohi yliopiston kirjastossa, luulin niissä kerrottavan kirurgiasta, jota tehdään perinteisesti veitsellä, ilman leikkaussalirobotteja. Onneksi nyt osaan jo ymmärtää ja tukea työkavereita, joiden työuralle käsien vaivoja tulee.
On ihmeellistä, että kädet ylipäänsä toimivat. Käsissä on 29 luuta (värttinä- ja kyynärluu mukaan lukien), 17 lihasta (sekä 18 lihasta, jotka ovat käsivarressa mutta ohjaavat kättä), kaksi isoa valtimoa, kolme tärkeää hermoa ja 45 muuta nimettyä hermoa sekä 123 nimettyä nivelsidettä. Kädet tekevät työtä viisi päivää viikossa neljänkymmenen vuoden ajan. Vapaa-ajalla kädet upottautuvat kuumaan ja kylmään, kiertävät säilykepurkin auki, neulovat islantilaisvillapaitoja ja soittavat kitaraa.
Alkukesästä puolisoni kuunteli äänikirjana Bill Brysonin kirjaa Keho (WSOY 2020). Aloimme pohtia kahta kysymystä: Mikä on tärkein sormemme? Onko peukalo sormi ylipäänsä?
Kuten enemmistö, valitsin ensin tärkeimmäksi etusormen. Tajusin erheen noin kolmessa sekunnissa ja vielä selvemmin, kun luin aiheesta vähän lisää. Tätä kolumnia kirjoittaessani löysin legendaarisen, käsikirurgiaan erikoistuvien lääkärien kursseilla kiertävän klassikon, joka julkaistiin Orthopaedic Review -lehdessä neljäkymmentä vuotta sitten. Kirjoittaja oli käsikirurgi William White. Kirjoituksen otsikko on painokas: Why I hate the index finger?
– Etusormet ovat besserwissereitä, joita ilmankin pärjäisimme usein hyvin, White herättelee.
– Jos jostakin sormesta olisi luovuttava, luopuisin ensin ei-dominoivan käteni etusormesta, sitten dominoivan käteni vastaavasta.
White kertoo, kuinka vaurioituneen etusormen amputoinnin jälkeen muut sormet kykenevät täyttämään puutoksen nopeasti. Niiden liikelaajuudet kasvavat. Miehet, joilla on keskivertokokoinen kämmen, saavat vaivatta otteen koripallosta nelisormisina. Vaikka etusormi on kyvykäs, tarkka ja hienostunut, sitä pidetään turhaan korvaamattomana tilanteissa, joissa se ei ole enää aikoihin ollut toimintakuntoinen. Kunpa potilaat tietäisivät, miten hienosti käsi järjestää työnjaon sen puuttuessa, White tuntuu pohtivan.
Aloinkin puolisoni kannustamana fanittaa peukaloa. Peukalolla on sormista suurin liikekaari. Se mahdollistaa vastaotteen. Päteviä viransijaisia sillä ei ole, etusormella sentään kolme. Peukalon lihakset ovat ihmiskunnan kehityksen moottori. Pinsettiote on ilmeisesti kehityksen jouduttamisen taustalla niin suuressa osassa, että sen päällä lepää koko moderni ihmiskunta hammaslääketieteineenkin.
Mutta onko peukalo sormi ylipäänsä? Vastaus ei ole vieläkään aivan varma. Englanninkielinen Wikipedia muotoilee asian näin: ”The human hand usually has five digits: four fingers plus one thumb.”
Käsissä riittää ihasteltavaa kauan senkin jälkeen, kun ihmisvauva on noin kymmenen kuukauden iässä löytänyt pinsettiotteensa.
Anni Temonen
johtava hammaslääkäri (perhevapaalla) Kainuusta