HLL Erika Puumalainen ym. käsittelivät Hammaslääkärilehdessä 9/2024 julkaistussa artikkelissaan vierasesineen nielemistä ja aspirointia hammashoidossa (1). Kiitämme artikkelin kirjoittajia aiheen kattavasta selvityksestä.
Nielemis- ja aspiraatiokomplikaatioita tapahtuu hammaslääkärien vastaanotoilla onneksi harvoin, mutta siinä määrin säännöllisesti, että kirjoittajien tarjoama tieto on erinomaisen tervetullutta kollegakunnalle. Kuten kirjoittajat pohdinnassaankin toteavat, näiden komplikaatioiden määrä on analysoitua aineistoa suurempi, sillä kaikista hammashoidon yhteydessä ilmenevistä nielemis- ja aspiraatiokomplikaatioista ei tehdä ilmoitusta Potilasvahinkokeskukseen tai yksikön vaaratilannerekisteriin.
Ansiokkaasta kirjoituksesta huolimatta hätätilanteiden ja ilmateiden turvaamisen kuvausta on syytä tarkastella vielä uudelleen.
Ilmatien täydellinen menetys aiheuttaa potilaalle välittömän kuolemanvaaran. Artikkelin kuvassa 1 akuutti hengitysvajaus (täydellinen hengitysteiden tukos) ei kuitenkaan johda välittömiin toimenpiteisiin.
Toinen huomio koskee tarvittavaa välitöntä hoitoa. Osittainen tai täydellinen ilmatien menetys ovat hätätilanteita. Hätäilmoitus tehdään välittömästi soittamalla numeroon 112.
Jos vierasesinettä ei saada Heimlichin otteellakaan poistettua ja potilas menee elottomaksi, aloitetaan painelu-puhalluselvytys. Sairaalaympäristössä tai elvyttävän taitojen riittäessä ilmatie voidaan turvata kirurgisesti (2).
Muistutamme koko kollegakuntaa, että hammaslääkärin on osattava elvytyksen ja välittömän ilmatien turvaamisen perusteet.
Johanna Snäll
LKT, apulaisprofessori (tenure-track, 2. kausi)
suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri
Helsingin yliopisto, suu- ja leukasairauksien osasto
Helsingin yliopistollinen sairaala, suu- ja leukasairauksien linja
Olli-Pekka Lappalainen
LKT, yliopistonlehtori
suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri
Helsingin yliopisto, suu- ja leukasairauksien osasto
Helsingin yliopistollinen sairaala, suu- ja leukasairauksien linja
1. Puumalainen E, Heimonen A, Ruokonen H, Hiivala N. Vierasesineen nieleminen ja aspirointi hammashoidossa. Suom Hammaslääkäril 2024; 31(9): 30–35.
2. Jokela M, Handolin L. Traumapotilaan ilmatien ja hengityksen turvaamiseksi tehtävät kirurgiset hätätoimenpiteet. Duod 2020; 136(3): 291–7. https://www.duodecimlehti.fi/duo15381