Hammaslääketieteen opiskelijat tuntevat itsensä kuormittuneiksi. Viidennen vuosikurssin opiskelijoista 38 prosenttia kokee, että opiskelu on erittäin raskasta, ja 48 prosenttia kertoo, että opiskelu on melko raskasta.
Neljännellä vuosikurssilla opinnot erittäin raskaaksi kokevia on 20 prosenttia ja melko raskaiksi kokevia 51 prosenttia, kolmoskurssilla 11 ja 49 prosenttia. Vielä ensimmäisellä vuosikurssilla 47 prosenttia nimesi opinnot sopivan raskaiksi, ja 13 prosenttia totesi, että olisi voinut olla raskaampaakin.
Yliopistojen kesken ei ilmennyt merkittäviä eroja.
Tulokset käyvät ilmi Hammaslääkäriliiton ja Suomen hammaslääketieteen opiskelijain liiton SHOL:n yhdessä toteuttamasta opiskelijoiden valtakunnallisesta hyvinvointitutkimuksesta, joka tehtiin tänä keväänä.
Hammaslääkäriliiton erikoistutkijan Jaakko Koivumäen mukaan koettu kuormitus on vähentynyt jonkin verran aiemmista vuosista. Tutkimussarjoissa tutkijoita aina kiinnostavan muutoksen rinnalle Koivumäki nostaa opiskelijoiden maailmaan avautuvan kattavan läpileikkauksen merkityksen.
– Kysely kertoo laaja-alaisesti mitä opiskelijoille juuri nyt kuuluu. Lopulta se on oleellisinta.
Kuormittuneeksi itsensä kokevien opiskelijoiden osuus on merkittävä.
– Kyseessä on iso ja vakava asia. Tilannetta voi miettiä oman työn kautta. Jos kokee työnsä erittäin kuormittavana, niin työuupumuksen riski on myös korkea.
Opiskelijoiden hyvinvointitutkimus toteutettiin nyt seitsemännen kerran. Ensimmäisen kerran tutkimus tehtiin vuonna 2011. Kyselyyn vastasi 276 opiskelijaa, kyselyn vastausprosentti oli 30.
Lue lisää Hammaslääkärilehdestä 6-7/2024.