Uutiset

TyöelämäEstääkö huuliherpes hammashoidon?

14.6.2024Outi Hautamäki

Pitääkö hoitoaikaa siirtää, jos potilaalla on herpesrakkula? Suun terveydenhuollon ammattilaisten käytännöt vaihtelevat. Mikä on suositeltava toimintatapa?

– Potilaan aika on hyvä siirtää, jos hänellä on huuliherpesrakkula. Jos hoitoa ei voida siirtää, hoidetaan potilas tavanomaisia varotoimia noudattaen. Rakkula on tällöin suositeltavaa peittää hydrokolloidilaastarilla, toteaa erikoishammaslääkäri Hanna Välimaa ­HUSin suu- ja leukakirurgian klinikalta.

Suurimmalla osalla aikuisista on herpes simplex -virus (HSV) -tartunta, mutta vain harvalle tulee reaktivaatiossa oireita. Osalla HSV:n kantajista reaktivaatio aiheuttaa huuliherpeksen, ja osalla herpesrakkuloita tulee pienialaisesti kiinnittyneen limakalvon ­alueelle.

HSV tarttuu iho- tai limakalvokontaktissa virusta sisältävien eritteiden välityksellä tai kosketuksessa rakkulaan. Limakalvokontaktissa tartunta on mahdollinen myös oireettoman reaktivaation aikana, koska virusta voi erittyä sylkeen.

– Huuliherpesrakkula on seurausta piilevänä olevan viruksen reaktivoitumisesta hermogangliossa, eli kyseessä ei ole uusi tartunta. Potilaan herpesrakkula ei altista hoitohenkilöstöä reaktivaatiolle, Välimaa muistuttaa.

 

Apua lääkkeistä

– Jos potilaalla on reaktivaatioita usein, kannattaa harkita määräaikaisen HSV-estolääkityksen määräämistä. Lääkitystä voi käyttää tarvittaessa myös ennaltaehkäisevästi ennen altistumista reaktivaation laukaisevalle tekijälle, Välimaa toteaa.

Laukaisevia tekijöitä voivat olla esimerkiksi stressi, auringonvaloaltistus, hormonaaliset tekijät, ylähengitystie­infektiot ja immunosuppressio.
Osalle HSV:n ensitartunta aiheuttaa kivuliaan, laaja-alaisen rakkulaisen suutulehduksen eli gingivostomatiitin, johon voi liittyä kuume ja kaulan imu­solmukkeiden turpoaminen.

– Ensi-infektion suutulehdusta epäiltäessä potilaalle on syytä aloittaa kipu- ja antiviraalilääkitys sekä ohjeistaa oireiden ajaksi hampaiden puhdistuksen tueksi paikallisantisepti. Antiviraalien vaihtoehdot ovat valasikloviiri, asikloviiri ja famsikloviiri, Välimaa ohjeistaa.

Välimaa huomauttaa lisäksi, että HSV voi tarttua potilaalle, jos hoitohenkilökunnalla on HSV-infektio käsissä.

– Silloin on pidättäydyttävä hoitotoimenpiteistä, kunnes ihorakkulat ovat parantuneet. Tartuntariski on olemassa, koska suojakäsineet voivat repeytyä tai niihin voi tulla pieniä halkeamia.

Hammaslääkäriliiton verkkosivujen väestölle suunnatussa Suunterveys-osiossa neuvotaan potilasta perumaan tutkimus- tai hoitoaikansa, jos huulessa on herpesrakkula.

Lue myös
Etsitkö näitä?