Ihmiset

Nuori poraaErinomainen EuroPerio

23.8.2018Anni Temonen
ep
Kongressissa esiteltiin uusi parodontiumin ja peri-implanttisairauksien tautiluokitus, joka luotiin Chicagossa viime vuoden marraskuussa. Aiempi tauti...

Kolmen vuoden välein pidettävä EuroPerio-kongressi painottuu parodontologiaan ja peri-implanttisairauksiin. Tänä vuonna se järjestettiin Amsterdamissa. Yli kymmenen tuhatta osallistujaa 111 maasta teki tapahtumasta toistaiseksi suurimman.

EuroPerion järjestämisestä vastaa EFP, European Federation of Periodontology. Nelipäiväinen tapahtuma koostuu luennoista, live-kirurgiasta, 3D-luennoista, hands-on-tilaisuuksista, valtavasta näyttelyalueesta ja posteriesityksistä. Vuonna 2021 kongressi-isäntänä on Kööpenhamina.

Osallistuminen on tehty helpoksi

Kuulen EuroPeriosta tammikuussa, ilmoittaudun alkukeväästä ja lennän Hollantiin juhannusviikolla. Oranssipaitaiset oppaat ovat vastassa kongressikeskuksen aulassa. Self print -pisteellä he auttavat tulostamaan oman nimikyltin. Siihen painettu nimi ja maa ovat hyviä tunnusmerkkejä, joista alkaa verkostoituminen. Hammaslääkäreitä näkee seuraavina päivinä joka puolella Amsterdamia oranssinharmaat reput selässään. Repusta löytyy kattava ohjelma, muistiinpanovälineet ja läjä esitteitä.

Kaikki RAI-kongressikeskuksen luentosalit ovat isoja. Jättimäisin niistä vetää yli 4 500 hammaslääkäriä seuraamaan livekirurgiaa, jossa liian bukkaalisesti vuosia aiemmin sijoitettu implantti saa ylleen palatinumista irrotetun kudossiirteen. Venäläiset ja ranskalaiset hammaslääkärit kuuntelevat italialaisen leikkaustiimin selostusta tulkkauskuulokkeista, oikealla puolellani Espanjan-kollegat seuraavat, kun kirurgi ei meinaa saada ommellankaa solmittua – pientä esiintymispainetta hänelläkin. Istun viimeisellä rivillä, mutta sieltäkin näkee hyvin, sillä salissa on valtavat HD-näytöt niin edessä kuin keskivaiheilla.

Posterialueella kiinnostavan esityksen sai lähetettyä omaan sähköpostiin myöhemmin luettavaksi. (Kuva: Anni Temonen)

Kokeneemmat kongressikävijät auttavat

Kokeneet suomalaiskollegat, tutkijat ja opettajat tulevat vastaan kongressikeskuksen käytävillä. On helpottavaa päästä osaavaan seuraan ja kuunnella luentoja heidän kanssaan. Kello on jo pitkälle yli iltakuuden, kun luentosalissa kuuluu enää suomenkielinen puhe, ja saan vastauksia epäselviksi jääneisiin kohtiin. Vieraalla maalla kirkastuu se, kuinka sitoutuneita yliopistojen opettajat ovat työhönsä ja kuinka hyvät eväät he suomalaiskandeille ja -erikoistujille antavat.

Toisen kongressipäivän vaikuttavin puhuja on pudonnut taivaasta. Hän kiskoo kaikki ylös syvistä ientaskuista ja furkatunneleista Maata kiertävälle radalle. André Kuipers on hollantilainen astronautti, ilmailulääkäri, lääkäri ja hammaslääkärinsä potilas, joka läjäyttää jättinäytölle kansainvälisen avaruusaseman venäjänkielisine komentonappuloineen. Kuipers kertoo, kuinka sairaasti hammaslääkärin tarkastus pelottaa – ei piikkien takia, niitä tökitään tieteellisten kokeiden vuoksi kehoon tuon tuosta – vaan pelosta, että jotain lähtöä viivästyttävää löytyy (viimeksi kuusi kruunutettavaa hammasta). Hampaistojäljennösten sijasta jäljennetään kipsiin koko mies; tyköistuvassa penkissä on helpompi kestää G-voimat. Avaruuteen on lähtenyt jo eläinlääkäri, muttei vielä dentistiä.

– Uskon, että joku teistäkin, joku päivä.

Paron tutkimuksen tulevaisuus

Posterialueelta löytyvät kongressin nuoret tutkijat ja e-posterit. Kahdeksaan lohkoon jaetulla alueella pidetään lyhyitä esityksiä. Puheenjohtaja pitää mikrofonia ja esittää tarkentavia kysymyksiä rohkaisevan näköisenä. Sitten on postereita, joilla ei ole omaa esitysaikaansa. Niihin voi tutustua näytöiltä omassa rauhassaan. Kliinikkona saan eniten irti kliinisistä raporteista (sydänsiirrepotilaan paron hoito), mutta muut suomalaiset ahmivat vaivatta läpi nekin tutkimukset, joiden päätähti on IL-1B(3954)-SNP. 

EuroPerio on juuri niin hieno tapahtuma kuin sen mainekin. Kongressia oli kurssikaverilleni suositellut proteetikko, ja syystä. Azerbaidzhanista kongressiin lensi 65 kollegaa, kun seitsemän vuotta sitten maassa ei ollut vielä yhtään parodontologia. Israelin yliopistojen professoreista eläköityy seuraavan kolmen vuoden aikana lähes jokainen, ja tyhjiö huutaa uusia nuoria ajattelijoita, jotka haluavat omistautua tutkimukselle. 

– Me vanhat akateemikot emme ole yhtään parempia tutkijoita, olemme vain paljon vanhempia, Harvardissa ja Israelin Haifassa opettanut parodontologi Eli Machtei laukoi.

EuroPerio on kaikille, mutta uusia ideoita kannattaa sieltä hakea jo nuorena.

Anni Temonen kiittää työnantajaansa Kainuun Sotea vahvasta rahallisesta tuesta täydennyskoulutukselle.

EuroPerio9 lyhyesti

  • aika ja paikka: Amsterdam 20.–23.6.2018. EuroPerio10 järjestetään Kööpenhaminassa 2.–5.6.2021.
  • hinta: 680 / 810 / 930 euroa riippuen, kuinka aikaisin ilmoittautui. EFP:n jäsenillä, suuhygienisteillä ja opiskelijoilla alemmat hinnat.
  • täydennyskoulutustunteja: 23 tuntia. Kurssitodistuksen saa välittömästi, kun kurssipalaute on annettu verkossa tapahtuman päätyttyä.
  • tapahtuman www-sivut: 
  • www.efp.org/europerio/
Uskaltaudu ulkomaille

Jälkiviisaana kaipaisin tutkintotodistukseni väliin yhtä paperinpalaa: Luetteloa ulkomaisista koulutustapahtumista, joita yliopistojen opettajatkin arvostavat. Iso osa nuorista hammaslääkäreistä ei osaa nimetä yhtäkään, jotkut ovat onneksi kuulleet hyvistä kongresseista jo ekana opiskeluvuonna.

Ulkomaisiin koulutuksiin osallistuakseen ei tarvitse tehdä tieteellistä tutkimusta, olla nimekäs professori eikä erikoistumassa. Miehillä ei tarvitse olla pitkää, jo hopeanharmaaksi taittunutta partaa. Toki kongresseihin osallistuu ansioituneita tutkijoita, nuoria innokkaita tutkijoita ja erikoistujia, mutta heidän seurassaan osallistumisesta saa vielä enemmän irti – he voivat suodattaa vaikeaselkoisia asioita juuri Sinulle.

Nuori Poraa haluaa kannustaa nuoria hammaslääkäreitä ulkomaisiin koulutuksiin kertomalla, mitä on tarjolla. Ensimmäisenä esitellään EuroPerio.
Osallistutko ulkomailla hyvään koulutukseen? Ota yhteyttä, esitellään tapahtuma muillekin!

Lue myös
Etsitkö näitä?