På svenska

PääkirjoitusEn stabil men viril 125-åring

5.1.2017

När Finland fyller 100 år når Apollonia den aktningsvärda åldern 125 år. Redan ett kvartssekel innan vårt land blev självständigt lade man alltså grunden till Tandläkarsällskapets fortbildningsverksamhet.

Sällskapet, som grundades av Matti Äyräpää och Wilhelm Olander, fick alltså sin början år 1892, när Alexander III var Finlands regent. Inom den lilla kretsen av kolleger lade man märke till att det fanns ett behov att diskutera patienternas vård och att förmedla odontologisk kunskap. Tandläkarutbildningen hade inletts redan föregående år genom en kejserlig förordning.

Den egna föreningen har betytt mycket för att utveckla tandläkarnas yrkesidentitet och för att upprätthålla kollegialiteten. När utbildningen redan hade antagit fasta former började man inse att kollegerna behövde aktuell, forskningsbaserad kunskap. Matti Äyräpääs egen avhandling om protetisk behandling av sadelnäsa stakade ut vägen för den finländska odontologiska forskningen.

Bakgrunden till den odontologiska forskningens framgångssaga i Finland är alltså, att banbrytarna redan tidigt insåg hur viktigt det var att utveckla fackkunskapen, och att de förstod den vetenskapliga forskningens betydelse.

För ett så litet land har de många innovationerna som baserar sig på odontologisk forskning varit en strålande prestation. Panoramatomografin, uppfunnen av professor Yrjö Paatero, har följts av xylitolutvecklingen och en mängd innovationer inom diagnostik och materialvetenskap.

Internationellt är de finländska forskarnas arbete mycket uppskattat. Forskningsinnovationerna har också lett till en omfattande odontologisk affärsverksamhet, som redan har stor nationalekonomisk betydelse. Vårt lands toppforskare har många gånger fått erkännande för sitt arbete i form av vetenskapliga pris och utmärkelser.

En värld i förändring och de ständigt minskande resurserna tvingar forskarna att hela tiden söka nya sätt att forska på ett framgångsrikt sätt, och det är en uppgift för alla kolleger att trygga kontinuiteten inom forskningen vid universiteten i Finland. Att säkra forskningen på universitetsnivå, och framför allt att stöda den uppväxande forskargenerationens arbete, är centrala frågor inom Apollonias vetenskapliga verksamhet. Om inte de finländska forskarna tar hand om forskningen som gäller finländarnas munhälsa gör nog ingen annan det heller.

Apollonias verksamhet är medlemscentrerad, vetenskaplig, aktiv, öppen och internationell. Samma värden kommer att vara grunden för vår verksamhet också i fortsättningen. Förändringarna i verksamhetsmiljön för med sig nya utmaningar, som Apollonia förbereder sig på genom att ha en aktivt deltagande verksamhet.

Speciellt inom den hälso- och sjukvård som finansieras med offentliga medel ökar betalarens inflytande. Man väntar sig att vården ska vara effektiv, och det mäter man inte bara med medicinska mätare, utan också utgående från kriterier som mäter livskvaliteten.

Inom Apollonia har vi kommit hela vägen från utbytet av erfarenheter under Äyräpääs tid, till att göra upp rekommendationer om god medicinsk praxis, baserade på graden av evidens. Rekommendationerna kommer att få en allt större betydelse i framtiden, och att producera dem kommer att vara ett centralt element i den aktiva verksamheten.

År 2017 kommer vi att fira Apollonias 125-åriga historia på många olika sätt. Apollonia-symposiet kommer exceptionellt att vara tre dagar långt, och ordnas i en värdig miljö, i Finlandiahuset. Vi kan alla stolt konstatera att vår organisation som fyller 125 år, har gjort en lyckad resa genom tiden, stödande sig på sina centrala värderingar. Jag önskar alla våra medlemmar välkomna att delta aktivt i jubileumsårets evenemang.

Lue myös
Etsitkö näitä?